We hebben helaas op dit moment geen cursussen in dit rechtsgebied. Probeer de cursus te zoeken via het Cursusaanbod
Migratierecht, of het vreemdelingenrecht als onderdeel daarvan samen met het asiel- of vluchtelingenrecht, is een vakgebied dat veel stof doet opwaaien. De rechten en plichten van nieuwkomers staan hoog op de agenda van veel politieke partijen en in de kranten en overige media wordt hier regelmatig over bericht. Mede door alle Europese ontwikkelingen is het rechtsgebied enorm dynamisch en wordt het inmiddels als zeer complex en uitdagend beschouwd.
Formeel gezien is het vreemdelingenrecht het geheel van rechtsregels dat de rechtspositie van vreemdelingen – mensen die niet de nationaliteit van het land waarin ze zich bevinden, bezitten – in ons land regelt.
Het vreemdelingenrecht bepaalt onder welke voorwaarden vreemdelingen in een land mogen verblijven. Dit kan betrekking hebben op tijdelijke verblijfsvergunningen voor toeristen, studenten, werkzoekenden en vluchtelingen en op permanente verblijfsvergunningen voor mensen die in aanmerking komen voor langdurig verblijf. Het vreemdelingenrecht kan ook regels bevatten met betrekking tot het verkrijgen van de nationaliteit van het gastland. Dit omvat ook de naturalisatieprocedures voor vreemdelingen die langdurig in het land hebben gewoond en aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Daarnaast bevat het vreemdelingenrecht ook regels en procedures voor het uitzetten van vreemdelingen die niet voldoen aan de voorwaarden voor verblijf in het land of die zich schuldig hebben gemaakt aan crimineel gedrag.
Tot slot heeft het vreemdelingenrecht ook een directe relatie met het sociaal zekerheidsrecht aangezien het bepalingen bevat met betrekking tot de toegang van vreemdelingen tot sociale voorzieningen, zoals gezondheidszorg, onderwijs en werkgelegenheid, evenals hun burgerlijke rechten en vrijheden binnen het land.
Het (bestuursrechtelijk) migratierecht ziet toe op de juridische procedures van vreemdelingen: reguliere immigranten en asielzoekers. Reguliere immigranten zijn mensen die een verblijfsvergunning aanvragen om bijvoorbeeld medische redenen (om in een ziekenhuis behandeld te worden), voor het volgen van een studie, of voor werk bijvoorbeeld als au-pair, consultant of ICT programmeur.
Ook mensen die van buiten de EU bij hun Nederlandse partner of een familielid gaan wonen, zijn reguliere immigranten.
Het regelen van een kort visum, bijvoorbeeld een toeristenvisum, van maximaal 90 dagen valt ook onder het vreemdelingenrecht.
Als juridisch opleider bieden wij migratierechtadvocaten en -juristen wat zij nodig hebben om hun werk goed te doen. Heel belangrijk omdat veel migranten kwetsbaar zijn. Een optimaal voorbereide jurist levert op deze manier een goede bijdrage aan onze rechtstaat.
OSR is al tientallen jaren de belangrijkste opleider voor juridisch professionals. Onze cursussen sluiten volledig aan bij de praktijk. Bovendien heb je veel contact met andere juristen in jouw rechtsgebied. Je leert daardoor van onze docenten en van je medecursisten. Dat inspireert en motiveert om het beste uit jezelf te halen.
De meest bekende opleidingen in het vreemdelingenrecht zijn de leergangen vreemdelingenrecht regulier module A en B, die je ook separaat kunt volgen in de leergangen vreemdelingenrecht regulier I module A en vreemdelingenrecht regulier II module B van OSR. Met deze meerdaagse opleidingen voldoe je aan de deskundigheidseisen van de RvR (Raad voor Rechtsbijstand) en kun je je inschrijven voor de specialisatie vreemdelingenrecht.
Voor de specialisatie asielrecht biedt OSR de Leergang vluchtelingenrecht module C. Deze leergang is speciaal ontwikkeld voor advocaten die gefinancierde rechtshulp willen bieden aan asielzoekers. Naast zes klassikale cursusdagen maakt een huiswerkopdracht deel uit van de opleiding. Je moet deze opdracht met een voldoende afsluiten om je in te mogen schrijven bij de RvR specialisatie vluchtelingenrecht.
Deze verdiepingscursus is een goede manier om je effectiviteit in vreemdelingenzaken te vergroten. Tijdens deze cursus gaan we in op het grievenstelsel, het doel en de functie van een hoger beroep in vreemdelingenzaken en uitspraakmodaliteiten.
Je krijgt achtergronden bij en overzicht van relevante wettelijke bepalingen en je krijgt uitleg over de toepassing en betekenis van die bepalingen. Ook praktische tips over het procederen bij de Afdeling en inzicht in de denkwijze bij de Afdeling zijn onderdeel van de bijeenkomst.
In aanvulling op de leergangen vreemdelingenrecht biedt OSR een rijk scala aan actualiteitencursussen rond het thema vreemdelingen. Denk hierbij aan Actualiteiten op het vlak van: mensenhandel, vreemdelingenbewaring, Unieburger en recht op sociale zekerheid, kinderrechten en migratie, inreisverbod en ongewenstverklaring en ten slotte het EU-handvest.
Benieuwd naar onze opleidingen? Bekijk hierboven ons complete aanbod.