Personen- en familierecht

We hebben
voor jou klaar staan.

In het personen- en familierecht sta je cliënten bij in situaties die grote impact hebben op hun leven. In de vijfdaagse basisopleiding personen- en familierecht leer je alle basisbeginselen. Daarnaast hebben we verschillende verdiepingscursussen, o.a. op het belangrijke vlak van alimentatierekenen.

Gekozen filters

Algemeen

Direct naar

Rechtsgebied

Functie

Cursusniveau

Opleidingsvorm

NoVa Juridisch punten

NoVa Niet-Juridisch punten

PWO Punten

PE Punten

NiVRE Punten

MFN Punten

Docenten

Cursusdatum

We hebben helaas op dit moment geen cursussen in dit rechtsgebied. Probeer de cursus te zoeken via het Cursusaanbod

Cursus Jeugdwet*

Startgarantie
Ontzettend praktisch en direct toepasbaar in de praktijk
5 J (PO) 4 april 2024 1 dag
650,-

Basisopleiding personen- en familierecht*

Erkend door Raad voor de Rechtsbijstand voor specialisatie personen- en familierecht
26 J (PO) 19 september 2024 4 dagen
2500,-

Actualiteitencursus kinderrechten en migratie*

Programma ontwikkeld i.s.m. Defence for Children International (DCI)
6 J (PO) 10 oktober 2024 1 dag
675,-

Cursus Jeugdwet*

Ontzettend praktisch en direct toepasbaar in de praktijk
5 J (PO) 10 oktober 2024 1 dag
650,-

Congres Femicide*

 
Nieuw
Congres femicide met 75 plaatsen voor advocatuur, 100 ZM, 100 OM en 25 politie en reclassering
5 J (PO) 25 november 2024 1 dag
450,-

Verdiepingscursus beschermingsbewind en procedurele aspecten**

Praktische vertaling wet- en regelgeving door kantonrechter
5 J (PO) | 5 PE 4 december 2024 1 dag
650,-

Verdiepingscursus alimentatierekenen**

Hoog gewaardeerd door deelnemers!
6 J (PO) 10 december 2024 1 dag
775,-

Opleidingen personen- en familierecht

Het personen- en familierecht is het onderdeel van het burgerlijk recht dat zich bezighoudt met familiaire zaken als scheiding, geboorte, afstamming en huwelijk. In het kort is het personenrecht en familierecht het rechtsgebied dat regels bevat over de juridische status van natuurlijke personen. Zo vind je binnen dit rechtsgebied regels over onder andere geboorte, adoptie, huwelijk, echtscheiding, afstamming en ouderlijk gezag.

In de wetgeving van het familierecht vinden regelmatig wijzigingen plaats.

Als personen- en familierechtjurist sta je mensen bij in elke stap van hun leven. Van geboorte tot overlijden. Veel gebeurtenissen die grote impact hebben, zijn vastgelegd in het personen- en familierecht. Als advocaat help jij je cliënten om hun zaak correct af te handelen, zodat jouw cliënten daarna weer door kunnen gaan met hun leven. Jij maakt daarin als jurist echt een verschil. Door de juridische aspecten in hun leven goed te regelen, van begin tot eind. Hiervoor heb je zowel actuele kennis als praktijkgerichte vaardigheden nodig. Aangezien emoties vaak een grote rol spelen in personen- en familierechtzaken is het essentieel om ook daar inzicht in te hebben. Mogelijk wil je je zelfs bekwamen in mediation om zaken vaker via die weg op te losse.

Scheiden en alimentatie

Als jurist in het personen- en familierecht, ben je uiteraard op de hoogte van de wet- en regelgeving van je vakgebied. Maar weet je ook hoeveel procent van het aantal gezinnen een samengesteld gezin is? Of dat er de laatste jaren een groot verschil is ontstaan tussen mannen en vrouwen in huwelijken tussen personen van gelijk geslacht? Enkele feiten rond scheidingen en alimentatie op een rij (Bron: CBS):

  • jaarlijks stranden er zo’n 30.000 huwelijken, dat is ongeveer 37% van alle huwelijken;
  • per jaar leidt dit zo’n 12.000 procedures voor kinderalimentatie;
  • waarna gemiddeld 400 euro per kind aan alimentatie wordt betaald;
  • scheiden betekent bijna altijd financiële achteruitgang, met een groot verschil tussen mannen (- 0,2%) en vrouwen (- 25%);
  • slechts in 16% van de scheidingen heeft de ene ex voldoende inkomen om partneralimentatie aan de ander te kunnen betalen;
  • jaarlijks komen er ongeveer 6000 partner alimentatiebetalers bij die gemiddeld bijna 1000 euro per maand partneralimentatie betalen.

Ons cursusaanbod

Of je nu pas als jurist begonnen bent of juist zeer ervaren bent op het gebied van personen- en familierecht, OSR juridische opleidingen heeft voor iedereen een geschikte praktijkgerichte cursus op dit vakgebied.

De basis in het personen-en familierecht leggen wij met de meerdaagse basisopleiding personen- en familierecht. Met deze opleiding voldoe je aan de deskundigheidseisen van de Raad voor Rechtsbijstand (RvR) en kun je je inschrijven voor de specialisatie personen- en familierecht.

Basisopleiding personen- en familierecht

De basisopleiding behandelt achtereenvolgens: Echtscheidings(proces)recht, inclusief intakefase, het huwelijksvermogensrecht, inclusief financiering nieuwe woning, alimentatierekenen, pensioenverevening, internationaal privaatrecht (IPR) in de familierechtpraktijk, gedragscode (inclusief mediation) en verhouding tot de gemeente (bijstandsverhaal, urgentieverklaring).

Verdiepingscursussen

Naast deze basisopleiding, biedt OSR diverse verdiepingscursussen waarmee je je als advocaat of jurist verder kunt bekwamen in het personen- en familierecht. Een struikelblok in het familierecht is het alimentatierekenen. Daarom bieden wij in aanvulling op de module alimentatierekenen in de basisopleiding een verdiepingscursus alimentatierekenen.

Wvggz en Wzd

Van een echtscheiding of een nalatenschap tot het bijstaan van een psychiatrisch patiënt die gedwongen opgenomen wordt via de BOPZ, die Op 1 januari 2020 is vervangen door twee wetten:

  • De Wet verplichte ggz (Wvggz) voor mensen met een psychiatrische aandoening.
  • De Wet zorg en dwang (Wzd) voor mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een psychogeriatrische aandoening (zoals dementie).