We hebben helaas op dit moment geen cursussen in dit rechtsgebied. Probeer de cursus te zoeken via het Cursusaanbod
Het arbeidsrecht is een dynamisch vakgebied waar veel gebeurt. Wet- en regelgeving wordt regelmatig aangepast aan economische en maatschappelijke ontwikkelingen. Een aantal ontwikkelingen en verschijnselen lichten we hieronder toe.
Een aantal wijzigingen die invloed hebben op het inkomen van de werknemer zijn per 1 januari van dit jaar ingegaan:
Daarnaast is op grond van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) vastgelegd dat payrollwerknemers recht hebben op een pensioen dat gelijkwaardig is aan dat van het personeel in gelijkwaardige functies die in vaste dienst zijn bij de inlener. Als dit niet mogelijk is, moet de payrollwerkgever zelf een alternatief voorstellen dat voldoet aan de volgende vereisten:
De kosten voor de pensioenregeling worden gedragen door de payrollonderneming maar kunnen doorberekend worden aan de inlener.
Werkgevers hebben met ingang van 1 januari 2021 een aantal nieuwe verplichtingen gekregen. Het Arbeidsomstandighedenbesluit is uitgebreid met het nieuwe artikel 3.2.a, dat de werkgever in het kader van de Covid-19 pandemie verplicht maatregelen en voorzieningen te treffen ter voorkoming of beperking van de kans op coronabesmetting van werknemers op de werkplek. Onder deze maatregelen behoren in ieder geval:
Werkgevers die artikel 3.2a Arbobesluit overtreden kunnen hiervoor een boete opgelegd krijgen.
Met de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) is het ontslagrecht per 1 januari 2020 gewijzigd. Ontslag werd hierbij sneller mogelijk door een nieuwe ontslaggrond. De regeling voor tijdelijke contracten is veranderd en er kwamen nieuwe regels voor oproepkrachten en ontslagvergoeding. In 2021 zijn er alweer diverse wijzigingen doorgevoerd op het gebied van het Nederlandse arbeidsrecht. Voor werkgevers en HR-professionals is het van groot belang om op de hoogte te zijn van deze ontwikkelingen.
Het ontslagrecht is een gedeelte binnen het arbeidsrecht waarbij de rechten en plichten van werknemers en werkgevers bij uitdiensttreding van een werknemer regelt.
De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een basispensioen van de overheid. Iedereen in Nederland, die de AOW-leeftijd heeft bereikt, heeft hier recht op. De AOW gaat de laatste jaren steeds verder omhoog van 65 jaar in 2013 naar 67 jaar in 2024.
Politieke besluiten zoals de verhoging van de AOW-leeftijd zorgen voor verschuivingen in het arbeidsrecht. Technologische vooruitgang maken nieuwe ondernemingsvormen mogelijk, zoals internetonderneming Uber, die mensen aan het werk heeft zonder formele verbintenissen. Dit soort ontwikkelingen zorgen ervoor dat je als arbeidsrechtjurist of HR-medewerker nooit stil kunt blijven zitten en altijd alert moet zijn op bij- en nascholing.
Bij OSR juridische opleidingen leer je optimaal door de combinatie van theorie en praktijk en de expertise van onze docenten. Ook is er veel ruimte voor interactie met je vakgenoten. Een leven lang leren, met elkaar en praktijkgericht zodat je morgen kunt toepassen wat je vandaag leert!
Wie bieden eendaagse en meerdaagse basiscursussen en basisopleidingen binnen het arbeidsrecht. Deze basiscursussen zijn bedoeld voor professionals die behoefte hebben aan basiskennis van het arbeidsrecht, maar niet specialistisch op dit vakgebied werkzaam zijn. Daarnaast bieden wij ook een basis leergang arbeidsrecht aan, een solide basisopleiding voor diverse juristen, zoals advocaten, bedrijfs- en overheidsjuristen, rechtsbijstandsjuristen, vakbondsjuristen, mediators en andere professionals in HR met behoefte aan een juridische basiskennis.
Ben je al enige tijd werkzaam als specialist arbeidsrecht, en wil je je specialisme up-to-date houden? Kies dan voor een verdiepingscursus. Hierin komen relevante onderdelen van jouw rechtsgebied verdiept en verduidelijkt aan bod. De docenten komen zelf uit de praktijk en kennen de klappen van de zweep. Diverse casussen en onderlinge discussies met medecursisten prikkelen je om anders dan wel verder te kijken dan je tot nu toe deed. Inspirerend en verrijkend.
Als juridisch professional wil je op de hoogte blijven van de actuele thema’s en ontwikkelingen in het arbeidsrecht. Met een een- of tweedaagse cursus bij OSR ben je weer helemaal bij. Wij hebben verschillende actualiteitencursussen op specifieke deelgebieden binnen het arbeidsrecht.
Naast inhoudelijke cursussen op het gebied van arbeidsrecht, zijn er ook cursussen gericht op het ontwikkelen van vaardigheden die je als jurist van pas komen. Deze cursussen volg je in een face-to-face bijeenkomst in een kleine groep met maximaal zestien cursisten. De focus is zeer praktijkgericht, op basis van casuïstiek die vaak voorkomt of die je zelf inbrengt omdat het voor jou belangrijk is.