We hebben helaas op dit moment geen cursussen in dit rechtsgebied. Probeer de cursus te zoeken via het Cursusaanbod
De algemene praktijk is eigenlijk geen rechtsgebied, het is een aanduiding voor juristen die zich niet alleen specialiseren. Zo kunnen zij zich bezighouden met meerdere rechtsgebieden of focussen zij zich op een bepaald rechtsgebied, maar doen ook andere bijkomende zaken.
Bij OSR juridische opleidingen kun je onder andere de cursus Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme) voor advocatenkantoren volgen binnen dit deelgebied. Daarnaast bieden we ook meerdere keren per jaar patroonscursussen, zowel de basiscursus voor beginnende patroons als de kortere opfriscursus voor de ervaren patroon.
De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) is een Nederlandse wet waarmee wij de derde Europese witwasrichtlijn ter uitvoering brengen. In het internationale verkeer wordt de Wwft ook wel de Dutch Anti-Money Laundering and Anti-Terrorist Financing Act genoemd. De Wwft heeft op 1 augustus 2008, toen deze van kracht is geworden, de Wet identificatie bij dienstverlening (WID) en de Wet melding ongebruikelijke transacties (Wet MOT) samengevoegd. De invoering van de nieuwe wet moest het voor instellingen die met de anti-witwaswet te maken hebben gemakkelijker maken om inzicht te krijgen in de verplichtingen waaraan zij moeten voldoen.
Op 25 juli 2018 is de Wwft gewijzigd. Sinds deze wijziging zijn financiële instellingen verplicht om risico’s op witwassen en financieren van terrorisme vast te stellen en te beoordelen. Pas nadat er genoeg gegevens zijn verzameld over de klant mag er een cliëntenonderzoek worden gedaan. Daarnaast dienen Wwft en/of compliance officers te voldoen aan opleidingseisen en moeten zij een twee uur durende Wwft cursus volgen bij een geaccrediteerd opleidingsinstituut.
In 2020 heeft de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) nieuwe kaders en eisen opgesteld voor het patroonschap. Deze zijn opgesteld naar aanleiding van de vernieuwing van de beroepsopleiding. Hier is nu meer aandacht voor het toepassen van juridisch inhoudelijke kennis, praktische vaardigheden en ethiek.
Wanneer je voor het eerst advocaat-stagiaires gaat begeleiden, dan moet je een patroonscursus van zes uur volgen. Deze cursus moet betrekking hebben op het patroonschap voor een stagiair. Ben je een (beoogd) patroon en heb je drie jaar voorafgaan als een cursus gevolgd? Dan mag je ook een cursus van drie uur volgen, bijvoorbeeld in de vorm van intervisie.
Grenzend aan onze opleidingen voor de algemene praktijk zijn de intervisiebijeenkomsten en trainingen die OSR organiseert onder het deelgebied beroepsvaardigheden. Sinds 1 maart 2020 zijn de kwaliteitstoetsen voor advocaten verplicht gesteld door de NOvA. Hiermee zijn alle advocaten verplicht om jaarlijks te voldoen aan deze kwaliteitseisen in de vorm van gestructureerde feedback. De vorm van gestructureerde feedback mag zelf gekozen worden. Dit kan intervisie zijn, maar ook peer review of gestructureerd intercollegiaal overleg zijn toegestaan.
Met intervisie wordt bedoeld een gestructureerde periodieke bespreking in een groep van advocaten. Deze bespreking wordt begeleid door een deskundige gespreksleider. Als het gaat om peer review, wordt een dossier van een advocaat beoordeeld door bijvoorbeeld een of meerdere collega’s.
Met intervisie leer je samen met vakgenoten of collega’s van uitdagingen, problemen, successen en ervaringen uit de werkpraktijk. Intervisie is een gestructureerde methodiek waarmee je vraagstukken voer de dagelijkse praktijk centraal stelt.
OSR juridische opleidingen organiseert meerdere intervisiebijeenkomsten per jaar. Deze kunnen zowel fysiek als online plaatsvinden. Na het bijwonen van een van deze bijeenkomsten voldoe je aan de kwaliteitseisen die de NOvA stelt.