Basistraining Harvard onderhandelen voor juristen*

Startdatum12 september 2024
LocatieSpace to Create Utrecht CS
NiveauBasisniveau
Aantal lesdagen2
Uiterste inschrijfdatum 15 augustus 2024
PO punten12 NJ (PO)
Basistraining Harvard onderhandelen voor juristen* Meer resultaat bij onderhandelingen voor jezelf en je cliënt.
1525,- (excl. BTW)

Startdatum:


Direct inschrijven

12
12

Effectief onderhandelen voor de juridische praktijk

Als juridisch professional wil je zo effectief mogelijk onderhandelen. In deze training leer je de juiste onderhandelingstechnieken en communicatievaardigheden om succesvol te onderhandelen, voor jezelf en voor je cliënt. Deze training is uitermate geschikt voor iedereen die regelmatig in een juridische context onderhandelt: van belangenbehartigers tot advocaten en van overheidsjuristen tot rechtsbijstandverleners. De belangrijkste principes van het Harvard onderhandelen worden gepresenteerd en door de deelnemers vertaald naar eigen ervaringen en praktijksituaties door middel van interactieve oefeningen.

Heb je nog niet zo veel ervaring met onderhandelen, of zoek je die extra impuls om voor de juiste oplossing te gaan, dan is deze training Harvard onderhandelen perfect voor jouw persoonlijke ontwikkeling.

Wat is Harvard onderhandelen?

De Harvard-methode van onderhandelen wordt wereldwijd beschouwd als de meest effectieve onderhandelmethode en wordt veel gebruikt bij geschilbeslechting. Bij de Harvard methode ga je ervan uit dat door je te concentreren op de achterliggende belangen van de partijen en het ‘spelen van de bal in plaats van de man’, het optimale onderhandelingsresultaat wordt bereikt.
Heb ik voldoende bereikt? Had ik niet beter een andere tactiek kunnen volgen? Is het resultaat nog wel dat waar het mijn cliënt om ging? Iedere onderhandelaar kent deze twijfels. De Harvard-onderhandelingsmethode is wetenschappelijk gefundeerd en inmiddels zeer bekend en gewaardeerd. Enerzijds omdat zij de klassieke methode van ‘gaan voor de maximale winst’ ter discussie stelt, anderzijds omdat het een goed alternatief is dat zijn waarde voor de juridische praktijk inmiddels ruimschoots heeft bewezen.
De Harvard onderhandel methode is een methode voor principieel onderhandelen. De nadruk van deze methode ligt op het vinden van gemeenschappelijke belangen, het bedenken van oplossingen die een win/win-situatie opleveren, met toetsing aan redelijke, objectieve normen.

Wat is de doelgroep?

Deze training is uitermate geschikt voor iedereen die regelmatig in een juridische context onderhandelt: van belangenbehartigers tot advocaten en van overheidsjuristen tot rechtsbijstandverleners.

Wat is de cursusvorm?

Deze basistraining bestaat uit twee bijeenkomst van ieder een dag.

Wie zijn de docenten?

Linda Reijerkerk

Wat leer je tijdens de basistraining Harvard onderhandelen voor juristen?

Na afloop van deze cursus:

 • kun je, dankzij oefening en feedback, onderhandelingsgesprekken voeren volgens de Harvard-methode;
 • heb je inzicht de wijze waarop je tot nu toe hebt onderhandeld. Is deze wel altijd voldoende adequaat, schieten mijn cliënten er eigenlijk wel voldoende mee op, wanneer wel en wanneer niet?;
 • kun je in je eigen praktijk een bewuste keuze maken tussen de klassieke methode of een insteek ‘à la Harvard’.

Wat ontvang je na afronding van de basistraining Harvard onderhandelen voor juristen?

Na afronding ontvang je:

 • 12 NJ PO-punten. Deze cursus is door de NOvA en Mfn erkend als PE-cursus;
 • een certificaat.
Datum Tijd
12 september 2024 09:30 uur - 16:45 uur
13 september 2024 09:30 uur - 16:45 uur

Inhoud


 • Bespreking van de Harvard-methode.
 • Gericht oefenen op de belangrijkste elementen van deze methode.
 • Terugkoppeling naar de praktijk van de deelnemers.
 • Oefenen met de vraag “Welke spelregels wil ik en hoe zorg ik dat de ander mijn spel speelt?”.
 • Communicatieoefeningen gericht op vragen als “Hoe krijg ik iemand aan de onderhandelingstafel, hoe creëer ik een sfeer van vertrouwen, hoe maak ik van nee-zeggers ja-zeggers, hoe krijg ik wat ik nodig heb en houd ik tegelijkertijd de relatie met de andere partij in stand?”.
 • Aangrijpen en creëren van momenten om geschillen door middel van overleg op te lossen – ook als een procedure aanhangig gemaakt is.
 • Leren beïnvloeden van schikkingsmogelijkheden in zittingssituaties.
 • Analyse van onderhandelen.

 • Werkwijze


  Deze training sluit volledig aan op de praktijk. Je gaat met vakgenoten samen concreet aan de slag. Want leren doe je het beste met en van elkaar. Je krijgt daarbij ondersteuning van onze topdocenten.

  Materiaal


  Het cursusmateriaal bestaat onder andere uit het boek Excellent onderhandelen van Roger Fisher, William Ury en Bruce Patton. Deze wordt voor aanvang van de cursus aan je toegezonden i.v.m. voorbereidingen voorafgaand aan de cursus.

 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Een mooie opleiding die mij andere inzichten heeft gegeven over hoe ik in mijn werk personen beter kan benaderen en betrekken.
 • Anoniem - Beoordeling: 10/10
  Een eye-opener! Veel praktische "trucs" geleerd. De trainers creëerden een prettige sfeer in de groep waardoor iedereen ook echt actief meedeed. De locatie en lunch waren prima verzorgd. Bedankt!
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Heel goede en inspirerende training, maar veel oefeningen en inbreng vanuit eigen praktijk.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Uitstekende locatie, deskundige trainers. Prettige groepsgrootte. Heel veel ruimte voor oefenen in de praktijk. Persoonlijk had ik nog wel iets meer behoefte gehad aan theoretisch kader. Geen ellenlang college, maar een korte en heldere opsomming van wanneer je welke technieken kunt inzetten en wat ze inhouden.
 • Sebastian Sebastian Monterroso - Beoordeling: 9/10
  Alle aspecten waren uitstekend: zowel de docenten, de locatie als de samenstelling van de groep cursisten en de input daarvan. Ik kan dan ook terugkijken op een erg geslaagde opleiding waarbij ik vaardigheden heb geleerd om mijn onderhandelingen soepeler te laten verlopen en mijn onderhandelingspositie te versterken.
 • Anoniem - Beoordeling: 7/10
  Het was een nuttige en informatieve training waarbij vooral de aandacht lag op vaardigheden. Dat was prettig. Iets meer theorie, ook in naslag/sheets had ik wel prettig gevonden. Trainers hadden verder een fijne manier van lesgeven.
 • Barbara Valeton - Beoordeling: 10/10
  Fantastisch! Theorie en praktijk in korte boogjes uitgelegd en geoefend. Ik denk dat we nooit langer dan 30 minuten mochten oefenen en dan hoppa het geleerde evalueren en door! Kleine groep van ervaren mensen was ook heel fijn. Veel heel praktische handvatten om de theorie te kunnen toepassen. (zoals "wat moet ik nou precies als eerste vragen?" en vervolgens krijg je dan 3 concrete vragen aangereikt die je kunt stellen... en je merkt dat het werkt als een tierelier). Linda en Jacqueline zijn vrolijk en energiek en begrijpen meteen de aarzelingen. Je hoort ze denken "uitleggen wat je leer, waarom en hoe je het doet. " Ontspannen bedenken ze de ene na de andere oefencasus. Heeeel gaaf.
 • Patrick Patrick Slegers - van Heugten - Beoordeling: 8/10
  Leerzaam voor in mijn grondzaken-praktijk.
 • Usha - Beoordeling: 9/10
  interactief, vol energie, leuke groep en op inhoud heel gestructureerd en toch vrij
 • Milo - Beoordeling: 8/10
  Ik vond het een erg leuke en interessante opleiding: de sfeer was informeel en we werden gelijk aangespoord tot actie en praktijk. Dit zorgde ervoor dat de opleiding gelijk levendig werd. Er was sprake van een veilige omgeving. In de rollenspellen voelde je je vrij om je zelf te zijn. Enig minpuntje vond ik de lengte van dag 1: die duurde erg lang en eindige met een uur a anderhalf aan theorie. Ik denk dat het handiger is om te eindigen met praktijk (dan kak je minder in)

Opleidingen Incompany

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie.

Hulp nodig?

Bel ons en wij helpen je graag.

Ellen Blonk
030 231 53 14
[email protected]
Veelgestelde vragen
Deel deze pagina

Nieuwsbrief

Wil jij als eerste belangrijke informatie ontvangen over de opleidingen en trainingen binnen jouw rechtsgebieden? Schrijf je dan hier in.