Online basis patroonscursus

Startdatum28 mei 2024
LocatieOnline
Aantal lesdagen1
PO punten6 NJ (PO)
Online basis patroonscursus Verrassend inspirerend en voldoet aan de NOvA eisen voor patrooncursus nieuwe stijl
775,- (excl. BTW)

Startdatum:


Informeer mij

6

Vind je eigen stijl als patroon

Deze online cursus is erop gericht om jouw eigen stijl en kunde als patroon te zoeken en te versterken door jouw praktijkervaring te analyseren en te leren van de andere deelnemers. Daarnaast doe je (basis)kennis op over de beroepsopleiding en wat jouw rol als patroon inhoudt (m.n via de reader). We werken met diverse interactieve werkvormen om jouw begeleidingsvaardigheden als patroon te ontwikkelen. Verder zetten we een bijzondere werkvorm in: aan de hand van filmfragmenten bekijken we diverse stijlen van mentorschap en reflecteer je op je eigen (gewenste) stijl als patroon. Kortom, je leert op de meest complete manier: door te ervaren en te doen.

Eisen van de NOvA aan (nieuwe) patroons

Als je patroon wilt worden of als je al patroon bent en nieuwe stagiaires gaat begeleiden, dan moet je voldoen aan de kaders en eisen die de NOvA heeft vastgesteld. Deze online cursus voldoet volledig aan de eisen van de NOvA en is afgestemd op de beroepsopleiding waarin expliciet aandacht is voor praktische vaardigheden, ethiek en het toepassen van juridisch-inhoudelijke kennis.

Vooraf ontvang je een reader met daarin alle relevante basisinformatie over het patronaat en tijdens de cursus zetten de trainers verschillende werkvormen in om interactie te stimuleren.

De cursus wordt, conform de eisen van de NOvA, afgerond door middel van een reflectieve opdracht. Het inleveren van de reflectieve opdracht is een voorwaarde voor het verkrijgen van het certificaat.

Wat is de doelgroep?

Sinds 1 oktober 2020 is de patroonscursus voor elke patroon die een stagiaire gaat begeleiden verplicht. De patroonscursus moet afgerond zijn vóórdat de patroon in aanmerking komt voor goedkeuring van het patronaat. Belangrijk is dat:

 1. Elke patroon de cursus van minstens zes uur moet doen en vervolgens om de drie jaar een herhaal/opfriscursus volgen.
 2. De opfriscursus bedoeld is voor een (beoogd) patroon die in de drie jaar voorafgaand al een patroonscursus heeft gevolgd. Een cursus van drie uur volstaat in dit geval.

Onduidelijk wat voor jou van toepassing is? Neem dan een kijkje op de website van de NOvA of neem contact met ons op.

Wat is de cursusvorm?

De cursus is een online bijeenkomst verdeeld over twee dagdelen. Via Zoom is er de mogelijkheid om vragen te stellen en kwesties voor te leggen.

Wie is de docent?

Marieke Westerhof

Wat leer je tijdens de online patroonscursus?

Na deze cursus:

 • Heb je inzicht in je eigen begeleidingsstijl als patroon en je sterke en verbeterpunten daarin;
 • heb je je coachings- en begeleidingsvaardigheden als patroon versterkt;
 • heb je handvatten gekregen om feedback te geven en de ontwikkelingsstappen van de stagiaire te begeleiden;
 • ken je de rol van de patroon en heb je meer inzicht in de beroepsopleiding (m.n. Via de reader).

Wat ontvang je na afloop van de patroonscursus?

Na afronding ontvang je

 • 6 PO-punten;
 • bewijs van deelname.

Hoe werkt een online lesdag?

Om deel te nemen aan deze online cursus moet je beschikken over een tablet, laptop of desktop. Het is tijdens deze cursus van belang dat je beeld en geluid met elkaar deelt hiervoor heb je een microfoon en webcam nodig. Wij werken via Zoom, een makkelijk toegankelijk vergadersysteem.

Na inschrijving ontvang je van ons een uitnodiging met daarin de instructies om Zoom te gebruiken en een link naar de online cursus.

Annuleren

Voor deze cursus mag je tot vier weken voor aanvang van de lesdag annuleren of een andere collega in de plaats de cursus laten volgen. Daarmee is artikel II.2.5 van de algemene voorwaarden van OSR is niet van toepassing op deze cursus.

Datum Tijd
28 mei 2024 09:00 uur - 16:45 uur

Inhoud


Tijdens de cursusdag is de insteek het zoeken en versterken van jouw eigen stijl en kunde als patroon door je eigen praktijk in te zetten en te leren van de andere deelnemers. We werken met diverse interactieve werkvormen om jouw begeleidingsvaardigheden als patroon te ontwikkelen. Verder zetten we een bijzondere werkvorm in: aan de hand van mooie fragmenten uit films bekijken we diverse stijlen van mentoren en reflecteer je op je eigen (gewenste) stijl als patroon.

Materiaal


Voorafgaand aan de bijeenkomst ontvang je van ons een mail met een voorbereidingsopdracht en een digitale reader.

 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Hoewel de cursus online werd gegeven werd de kwaliteit van de cursus hierdoor niet beïnvloed. Dat kwam vooral doordat de docent veel werkte met korte filmpjes als inleiding voor een volgend onderwerp en de deelnemers op natuurlijke wijze werden uitgenodigd om hierop interactief te reflecteren etc. De eigen benadering van het patronaat door iedere cursist afzonderlijk komt hierdoor ook goed aan bod.
 • Jaco Jaco van den Brink - Beoordeling: 8/10
  Fantastisch geregeld en gefaciliteerd. Heel relevant qua thematiek. Docent was prettig en stimulerend. Het interactieve programma nodigt uit om actief over mijn patroonsrol na te denken. Wel was het wat mij betreft té interactief. Er was vrijwel geen theoretisch kader of lijstje handvatten/praktijkvoorbeelden als vertrekpunt.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Leerzaam, goede tips over feedback geven. Goede interactie gezien dat de cursus online was. de Break-out rooms waren daar een goede tool voor. Genoeg pauzes.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Goede opleiding, behoorlijk interactief.
 • Anoniem - Beoordeling: 7/10
  De trainer en de praktijkvoorbeelden vond ik goed. Via zoom erg prettig. De cursus was voor mij wel een verplicht nummertje.
 • Monique Monique Snijder - Beoordeling: 8/10
  Via teams op een hele prettige manier deelgenomen aan de cursus. De trainer deed het heel goed en gaf ook goede praktijkvoorbeelden.
 • Marnix Nijenhof - Beoordeling: 7/10
  Trainer was uitermate prettig en trad op met oog voor de praktijk.
 • Angela Coppelmans - Beoordeling: 8/10
  Super goed. Ik heb al vele advocaat-stagiaires opgeleid. Marieke Westerhof is zichzelf maar snapt heel goed de dilemma's van een patroon maar ook van een jonge advocaat-stagiaire te benoemen en tips en vaardigheden mee te geven. De vorm, filmfragmenten en daar de theorie omheen, is zeer mooi. Knap, ook omdat er 1-pitters zijn en ook opleiders bij grote kantoren.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Prima - veel van geleerd, duurde wel wat lang. Goede docenten, waren helder. Goede afwisseling tussen de blokken.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Nuttige cursus, prettige setting (zelfs via Teams) en ervaren trainers met voldoende improvisatievermogen en flexibileit: een goede ervaring!
 • Andrea Pool - Beoordeling: 9/10
  Leuk en origineel! Goed om met elkaar na te denken over hoe je vorm kunt geven aan het patronaat!
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Goed. Interactief. Trainers waren bekwaam.
 • Bas Ort - Beoordeling: 7/10
  Prima, leuke spiegels voorgehouden en voer voor overdenking en zelfreflectie. Vooral leuke onderlinge discussies met de cursusgenoten tijdens de break-out sessies. Van mij hoeven rollenspellen niet zo nodig, maar de mini-intervisie-achtige gesprekken die we in de kleine groepjes gedurende de break-out sessies hadden, vond ik erg leuk en nuttig. Verder prettige bevestiging dat wat ik aan het doen ben als patroon best wel oké is.
 • Huib Hielkema - Beoordeling: 8/10
  Prima cursus. Met veel goede praktische tips en veel om over na te denken als het gaat om je rol als patroon.
 • Michel Dornstedt - Beoordeling: 8/10
  Nuttig.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Leerzaam en inspirerend
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Heel leerzaam. Vooral ervaren collega's die eerder een of meer stagiaires hebben begeleid.
 • Marnix van Daal - Beoordeling: 8/10
  Ondanks enige scepsis vooraf (hele dag online training....) was het prima. De vorm was leuk, topsport en film als aanleiding voor bespreken van gedrag. De trainers zorgden er voor dat het boeiend bleef. Ook de logische gene bij rollenspellen verdween snel, die werkvorm was ook erg nuttig en leerzaam en werkte ook online prima.
 • Jan de Waard - Beoordeling: 9/10
  Ik vond de docenten/begeleiders beiden zeer overtuigend in hun rol. De ervaring en werkvreugde spatten ervan af.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  De training zat goed in elkaar met enthousiaste trainers. Ondanks dat de training online werd gegeven, was er veel interactie.
 • Tjeerd Aghina - Beoordeling: 8/10
  Zag op tegen een hele dag cursus via het scherm, maar door de opzet was het een leerzame en porettige ervaring.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  leerzaam en inspirerend
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Prima, goed ingestoken. De oefeningen bleken toch heel leerzaam te zijn.
 • Judith Judith Holtkamp - Beoordeling: 9/10
  Het was een leerzame cursus! De docenten gaven goede uitleg / tips. Leuk dat deze online cursus was voorzien van filmpjes en interactieve oefeningen.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Goede cursus die interessante inzichten geeft over je leiderschapsstijl en de wijze waarop je op een effectieve manier toegevoegde waarde kan leveren als patroon.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Ik vond het een prima opleiding. Leuke voorbeelden en leuk om ervaringen met collega-advocaten uit te wisselen.
 • Tanja de Nijs - Beoordeling: 8/10
  Ik vond het heel interactief en zeker niet saai, wat knap is bij een on line cursus van een hele dag. Filmpjes waren een leuke leermethode en ook de break out rooms vond ik leuk en leerzaam.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Topcursus met zeer capabele trainers!
 • Annette Annette Kroon - Beoordeling: 8/10
  Ik vond dat de opleiding goede handvatten heeft gegeven voor een goede uitvoering van het patronaat. Hoewel de cursus via Teams plaatsvond, was er toch voldoende interactie en gelegenheid om rollenspellen te doen. Ook de filmfragmenten waren een goede toevoeging aan de cursus.
 • Godelijn Boonman - Beoordeling: 8/10
  Het was afwisselend, praktijk gericht, zette aan tot denken en in dat opzicht leerzaam. Het interactieve gedeelte met andere advocaten was ook interessant vanwege de diversiteit aan advocaten. Ik denk niet dat het per se een bepaalde manier van begeleiden zal veranderen maar bv de tip dat feedback meer over jezelf zegt dan over degene aan wie je de feedback geeft vond ik een eyeopener. Al met al de moeite waard. Dank!
 • Mehmet Erik - Beoordeling: 9/10
  prima. De cursus was inzichtelijk, duidelijk en ik heb er in de praktijk ook iets aan.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  goede cursus om te reflecteren op de rol van patroon. interessant om ervaringen en ideeen uit te wisselen met advocaten van andere kantoren en andere soorten praktijk.
 • Anoniem - Beoordeling: 7/10
  Prettige sfeer, onderhoudend en interactief ondanks dat de cursus digitaal gegeven moest worden.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Heldere structuur, goede voorbeelden met videoondersteuning en goed interactief gehouden ondanks dat het volledig online was.
 • Bjorn Jegers - Beoordeling: 8/10
  Ik heb veel ervaringen opgedaan, zelfs al was het online. De trainers waren zeer prettig in de omgang en gaven goeie tips en handvaten.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Hele interactieve training; de trainers hebben mij er - ondanks het onderwijs op afstand - helemaal bij kunnen houden door filmpjes en breakout rooms.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Ook al is het 'een moetje', toch genoten van de goede en leerzame cursus. Mooie mix van theorie, inspirerende filmpjes, goede gesprekken in de break out rooms en goede mogelijkheden om niet alleen van de trainers maar ook van andere deelnemers te leren. Trainers vulden elkaar goed aan, inspireerden en zorgden voor veel energie, ook nog aan het einde van een lange dag 'zoomen'.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  De patroonscursus was zeer geslaagd en heeft mij zeker geholpen om een goede start als patroon te maken. De opzet van het uitwisselen van ervaringen aan de hand van aansprekende filmfragmenten vond ik erg nuttig en prettig.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Prima cursus. Aandachtige en geduldige docenten. Goede praktijkvoorbeelden en leuk instructiemateriaal
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Prima opleiding, zaken weer in perspectief gezet!
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Trainers: goed, maar vooral ook veel opgestoken van mededeelnemers Praktijkvoorbeelden (you-tube films): verhelderend. Locatie: n.v.t. (online). Ik had wel problemen met het geluid van YouTube.
 • Anoniem - Beoordeling: 7/10
  Ik heb de cursus met plezier gevolgd. De online cursus, niet mijn favoriete wijze van kennis opdoen, verliep technisch heel goed. De afwisseling met korte filmpjes via YouTube, die telkens een mooie illustratie gaven van wat de cursusleiders wilden overbrengen, vond ik erg prettig.
 • Peter Plasman - Beoordeling: 8/10
  Cursus was goed georganiseerd en techniek werkte perfect (dat ben ik In de rechtspraktijk wel anders gewend). Interactieve opzet werkte goed. Had iets korter gekund.
 • Serge Weening - Beoordeling: 9/10
  In verband met corona was de cursus online. Dat maakte het niet minder interessant. Door de interactieve wijze waarop de cursusleiders het aanpakten, was er aan de hand van diverse casus veel ruimte om ervaringen uit te wisselen. Ik hou niet van verplichte dingen, maar dit is een aanrader!
 • Martine Martine Flipse - Beoordeling: 8/10
  nuttig
 • Ümit Arslan - Beoordeling: 9/10
  Interactief, mooi opgebouwd en leerzaam
 • Eugenie Ágoston - Beoordeling: 8/10
  Het was een inspirerende training. Door het ondersteunende beeldmateriaal wordt het inzichtelijk en levendig. Metaforen bieden een waardevolle ondersteuning, dat blijkt maar weer. De interactie met de cursisten onderling was ook van toegevoegde waarde. En Robbert en Marieke vormden een goed team met ieder hun eigen bijdrage. En mooie mix met oog voor staigiaire en patroon. Goede indeling van de dag. Live zou je mogelijk meer vragen stellen en meer interactie hebben, maar met de middelen die we nu hebben was deze cursus goed van opzet en vloog de dag voorbij.
 • Baars - Beoordeling: 8/10
  Mijn aanvankelijke weerzin tegen de ( door omstandigheden noodzakelijke) on line versie van de opleidingsdag is weggenomen door de goede en strakke regie van de opleiders en de vormen die de techniek toch biedt ( filmpjes, chatrooms) en dat maakte dat het mij enorm beviel en dan ook goed (efficiënt) verliep. Ondanks het gemis aan " warme overdracht". Besproken onderwerpen relevant.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Ik vond dat het erg leuk gegeven werd online. Het bleef de gehele dag boeiend door afzonderlijke gesprekken en fragmenten.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Een praktische en zinvolle digitale cursus, waarbij leuke interactieve elementen worden gebruikt en videofragmenten worden afgewisseld met korte inhoudelijke toelichtingen, waardoor er een prettige variatie in leervormen is.

Opleidingen Incompany

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie.

Hulp nodig?

Bel ons en wij helpen je graag.

Ellen Blonk
030 231 53 14
[email protected]
Deel deze pagina

Cursussen die je misschien ook interessant vindt

Training effectief optreden bij de bestuursrechter*

Hoog realiteitsgehalte doordat je veel oefent met een rechter
6 NJ + 6 J (PO) Basisniveau

Training toepassen ChatGPT voor bedrijfsjuristen*

 
Nieuw
Leer als bedrijfsjurist om ChatGPT effectief en veilig te gebruiken!
3 PO (NJ) Basisniveau

Basiscursus mediationvaardigheden voor juristen

 
Nieuw
Leer samen met vakgenoten effectieve mediationvaardigheden van zeer ervaren trainers
12 NJ (PO) Onbekend

Intervisie voor advocaten

Met uitmuntende gespreksleiders in één keer voldoen aan je intervisie verplichting
4 NJ (PO) Onbekend