Strafrecht

We hebben
voor jou klaar staan.

De belangrijkste functie van het strafrecht is het bewaken van de veiligheid en ordelijk verloop van de samenleving, door ongewenst gedrag te vervolgen en bestraffen. Als jurist in het strafrecht wil je uitblinken in je werk. Wij bieden verschillende trainingen, actualiteitencursussen, en verdiepingscursussen binnen dit rechtsgebied.

Gekozen filters

Algemeen

Direct naar

Rechtsgebied

Functie

Cursusniveau

Opleidingsvorm

NoVa Juridisch punten

NoVa Niet-Juridisch punten

PWO Punten

PE Punten

NiVRE Punten

MFN Punten

Docenten

Cursusdatum

We hebben helaas op dit moment geen cursussen in dit rechtsgebied. Probeer de cursus te zoeken via het Cursusaanbod

Congres Femicide*

 
Startgarantie
Congres femicide met 75 plaatsen voor advocatuur, 100 ZM, 100 OM en 25 politie en reclassering
5 J (PO) 25 november 2024 1 dag
450,-

Actualiteitencursus vreemdelingenbewaring**

Vreemdelingenbewaring vanuit het perspectief van een advocaat én vanuit de rechter
4 J (PO) 26 november 2024 1 dag
525,-

Actualiteitencursus slachtofferzaken: vordering benadeelde partij**

Echte verdieping en actualiteiten in het bijstaan van slachtoffers
5 J (PO) 28 november 2024 1 dag
650,-

Actualiteitencursus vreemdelingenbewaring**

Vreemdelingenbewaring vanuit het perspectief van een advocaat én vanuit de rechter
4 J (PO) 17 december 2024 1 dag
525,-

Actualiteitencursus inreisverbod en ongewenstverklaring*

Ontdek welke verblijfsprocedures je nog kunt voeren als je cliënt een inreisverbod heeft
4 J (PO) 19 december 2024 1 dag
525,-

Opleidingen strafrecht

Veiligheid is een thema dat zowel de individuele burger als de gehele samenleving raakt. Met ontwikkelingen als digitale privacy, cybercrime en terroristische dreigingen is veiligheid actueler dan ooit. Of er nu sprake is van een cyberaanval, witwaspraktijken of een fysieke overval: het strafrecht heeft een centrale functie in het bewaken en verbeteren van veiligheid.

Onze bijdrage

Als juridisch opleider bieden wij strafrechtadvocaten de handvatten die zij nodig hebben om uit te blinken in hun werk. Met actuele kennis en vaardigheden helpen wij jou als advocaat of jurist in het strafrecht ondersteuning om maximaal bij te dragen aan de veiligheid. Zo bouwt OSR samen met juridisch professionals aan de bescherming van de rechtsstaat.

Ons cursusaanbod

OSR is al ruim 40 jaar de belangrijkste opleider voor advocaten. Onze cursussen sluiten volledig aan bij de praktijk. Bovendien heb je veel contact met vakgenoten. Je leert daardoor van onze docenten én van je medecursisten. Dat inspireert en motiveert om het beste uit jezelf te halen.

Wij bieden verschillende actualiteitencursussen, trainingen en basiscursussen binnen het strafrecht.

De belangrijkste functie van het strafrecht is het bewaken van de veiligheid en het ordelijk verloop van de samenleving, door bepaald ongewenst gedrag te vervolgen en te bestraffen. Als jurist in het strafrecht wil je uitblinken in je werk. En zo bijdragen aan (het gevoel van) veiligheid voor individuele burgers en voor de maatschappij.

Mediation en strafrecht

Mediation is een vorm van conflictbemiddeling die in de afgelopen jaren een hoge vlucht heeft genomen. Bij mediation wordt er met betrokken partijen zelf gewerkt aan een oplossing, met behulp van deskundigen. Ook internationaal gezien is er steeds meer aandacht voor mediation. Jaarlijks vinden er in Nederland meer dan 1500 mediations in strafzaken plaats, waarvan ongeveer 80% succesvol wordt afgerond.

Waarom mediation?

Bij mediation gaan verdachte en slachtoffer met elkaar in gesprek. Het doel van mediation is hierbij herstel. Dit kan onder andere emotioneel herstel zijn, waarbij een slachtoffer een excuus wil. Ook kan mediation helpen bij angstgevoelens. Afspraken over materieel en financiële herstel zijn ook mogelijk bij mediation.

Wie doen er mee?

Mediation vindt plaats in de Rechtbank of het Gerechtshof onder begeleiding van mediators. Verdachte en slachtoffer werken hierbij vrijwillig mee aan het mediationtraject, op voorwaarde dat de verdachte zijn of haar aandeel erkent.

Mediation in plaats van straf?

Mediation komt niet in plaats van een strafprocedure. Er volgt altijd nog een beslissing van de rechter of officier van justitie.

Mediation opleidingen bij OSR

OSR heeft twee verschillende opleidingen voor mediation, afhankelijk van jouw behoefte. Wil je gecertificeerd MfN-mediator worden, bijvoorbeeld naast je rol als advocaat, dan kun je bij OSR de Beroepsopleiding legal mediator en ADR-specialist volgen. In 20 lesdagen leer je alles over mediation en mag je je na het behalen van MfN examen, geaccrediteerd mediator noemen.

Heb je niet de behoefte om erkend mediator te worden, maar wil je als advocaat of jurist handvatten hebben om middels mediation zaken op te lossen en te werken aan een professionele houding waarbij je voorbij gaat aan het enkel toepassen van het recht? Dan kun je voor de Basiscursus mediationvaardigheden voor juristen kiezen waarbij je in twee lesdagen voldoende handvatten krijgt om voortaan anders met zaken om te kunnen gaan.