Verdiepingscursus Effectief procederen bij vreemdelingenzaken in hoger beroep

PO puntenNOvA 5 J
Verdiepingscursus Effectief procederen bij vreemdelingenzaken in hoger beroep Praktische tips over het procederen bij de Afdeling.


Startdatum:


Informeer mij

5

Procederen in hoger beroep

Tijdens deze verdiepingscursus effectief procederen bij vreemdelingenzaken worden de procedurele aspecten van procederen in hoger beroep in het vreemdelingenrecht besproken. Je krijgt achtergrondinformatie en overzicht van relevante wettelijke bepalingen, uitleg over de toepassing en betekenis van die bepalingen en praktische tips over het procederen bij de Afdeling.

Vooral het grievenstelsel en de uitspraken met een verkorte motivering komen uitgebreid aan bod. Hoe vermijd je bijvoorbeeld eventuele valkuilen? En hoe procedeer je ook in hoger beroep effectief? De docenten halen diverse voorbeelden aan van hoe het wel en niet moet.

Wil jij kennismaken met de bijzonderheden van het vreemdelingenrechtelijke hoger beroep bij de Afdeling? Of wil je meer weten over de verschillen met de beroepsfase bij de rechtbank en de afwijkingen van het reguliere bestuursprocesrecht? Sluit dan aan bij deze eendaagse cursus. Je krijgt de unieke kans om vragen te stellen aan twee inhoudelijke deskundigen over wat je kunt verwachten als je in hoger beroep gaat procederen bij de Afdeling.

Wat is de doelgroep?

Tijdens deze basiscursus effectief procederen bij vreemdelingenzaken worden de procedurele aspecten van procederen in hoger beroep in het vreemdelingenrecht besproken. Je krijgt achtergrondinformatie en overzicht van relevante wettelijke bepalingen, uitleg over de toepassing en betekenis van die bepalingen en praktische tips over het procederen bij de Afdeling.

Wat is de cursusvorm?

Het betreft een eendaagse klassikale cursus in Utrecht.

Onder begeleiding van de docenten word je uitgenodigd tot het stellen van vragen. Interactie en het uitwisselen van praktijkervaring onder de deelnemers en docenten zorgt ervoor dat het maximale uit de cursus wordt gehaald.

Je ontvangt voorafgaand aan de bijeenkomst een digitale reader met ondersteunend studiemateriaal. Het doornemen van de reader wordt aanbevolen. Vooraf door de cursisten ingediende praktijkvraagstukken kunnen deel uitmaken van de leerstof.

Welke voorkennis en ervaring heb je nodig?

Elementaire kennis van het bestuurs(proces)recht en enige kennis van het vreemdelingenrecht worden verondersteld.

Onderwerpen die worden behandeld zijn o.a.:

 • Formaliteiten (tijdigheid, griffierecht en procesbelang);
 • Grievenstelsel (artikel 85 van de Vw 2000);
 • Afdoening met verkorte motivering (artikel 91, tweede lid, van de Vw 2000);
 • Afdoening met of zonder zitting;
 • Dicta (waaronder terugwijzing van de zaak naar de rechtbank, proceskosten);
 • Voorlopige voorziening in hoger beroep.
 • Ewa Ewa Slutzky - Beoordeling: 10/10
  Heel interessant, nuttig en leuk! Kundige trainers die een levendige discussie faciliteerden en ook openstonden voor zelfreflectie op hun rol als 'de Afdeling'.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Ik ben zeer tevreden over de inhoud van de cursus (sloot goed aan bij mijn verwachtingen en vragen die bij mij en de cursisten leefden). Daarnaast waren de sprekers zeer kundig en regelmatig ontstonden boeiende discussies waarbij zij de door sommige cursisten naar voren gebrachte argumenten echt serieus namen. En tot slot was ook de locatie goed (goed bereikbaar met eigen vervoer en goed verzorgde lunch).
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Ik vond het een hele goede cursus. Weer eens wat anders dan actualiteiten. Heb veel opgestoken. Fijn om eens de "andere kant" te horen. De relaxte manier waarop de docenten les gaven was zeer plezierig.
 • Anoniem - Beoordeling: 7/10
  Wel oké maar ik heb niet vreselijk veel nieuws opgestoken. Ik heb een jaar of drie geleden de basis cursus gevolgd (volgens mij was die toen nog oude stijl dat er überhaupt maar 1 dag voor stond) en in feite heb ik nu hetzelfde gehoord maar dan alleen met een update naar 2021. Wel leuk dat de vragen die ik stelde in evaluatie formulier goed behandeld zijn
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Fijne interactie tussen de groep en de docenten.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Helaas kon ik vanwege de corona-perikelen niet fysiek aanwezig zijn bij de cursus. Het was heel fijn dat er een digitale verbinding gemaakt kon worden om alsnog vanuit huis de cursus mee te kunnen maken. De docenten weten met humor de materie over te brengen, al mocht er wel wat meer aandacht zijn voor hun time-management, zodat de cursisten ook een koffiepauze kunnen hebben. Dat is soms echt wel even nodig om de concentratie optimaal te houden.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Ik vind dit persoonlijk een hele leerzame cursus. Ik vind de combi van docenten ook heel goed werken. Ik vind de stof passend en de stof wordt duidelijk en praktisch toegelicht met een vleugje humor. Ik heb tevens de beginnerscursus gevolgd. Omdat er geen verschil zit in stof tussen de gevorderden en beginnersvariant had ik wellicht kunnen volstaan met, in mijn geval dan, de gevorderden variant, maar dat laat onverlet dat ik wederom een hele leuke zinvolle dag heb gehad.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Interessant en actueel cursusmateriaal. Kundige en vriendelijke docenten

Opleidingen Incompany

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie.

Hulp nodig?

Bel ons en wij helpen je graag.

Ellen Blonk
030 231 53 14
[email protected]
Deel deze pagina