Leergang Vreemdelingenrecht regulier I module A*

Startdata 1 oktober 2024
NiveauBasisniveau
Aantal lesdagen3
PO punten15 J (PO)
Leergang Vreemdelingenrecht regulier I module A* Dé basis voor iedereen die zich wil bekwamen in het vreemdelingenrecht.
Vanaf 1925,- (excl. BTW)

Startdatum:


Informeer mij

15
Raad voor Rechtsbijstand

Basiskennis voor juristen vreemdelingenrecht

Tijdens de cursus Vreemdelingen Regulier Module A leer je hoe je in veel voorkomende reguliere vreemdelingenzaken tot een oplossing kunt komen. Dit doen we door onder andere in te gaan op de rechtsbronnen, systematiek van de vreemdelingenwet en regelgeving. Tijdens de cursus komen regels die betrekking hebben op de toelating, het rechtmatig verblijf en beëindiging verblijf aan bod. Ook gaan we in op gezinshereniging en voortgezet verblijf. Tenslotte bespreken we op hoofdlijnen het procesrecht regulier vreemdelingenrecht.

Na het volgen van module A beschik je over basiskennis van het materiële en formele vreemdelingenrecht. Beschik je al over een goede basiskennis, redelijke praktijkervaring en ervaring in het vreemdelingenprocesrecht? Dan verwijzen we je graag door naar Vreemdelingenrecht Module B, waarin we onder andere dieper ingaan op vreemdelingenprocesrecht en vreemdelingenbewaring.

Heb je interesse in de hele basisopleiding voor de vreemdelingenpraktijk? Dan volg je alle drie modules: module A, module B en module C. De eerste twee modules, A en B, bieden je de basis op het gebied van regulier vreemdelingenrecht, module C bouwt daarop voort met een verdieping op het gebied van Asielrecht (vluchtelingenrecht). De Raad voor Rechtsbijstand stelt diverse modules verplicht in het kader van toevoegingen.

Wat is de doelgroep?

Naast advocaten sluiten regelmatig ook andere juridisch professionals en juristen aan, bijvoorbeeld afkomstig van COA, gemeenten, IND en Ombudsman. Heb jij een universitaire rechtenstudie afgerond en beschik je over basiskennis van de Algemene wet Bestuursrecht dan ben je van harte welkom om aan te sluiten.

Wat is de cursusvorm?

Deze opleiding bestaat uit drie bijeenkomsten van elk een dag, met een totale tijdsinvestering van 15 uur.

Wie zijn de docenten?

De volgende docenten doceren gedurende de drie cursusdagen:
Florimond Wassenaar
Annelien Berends
Alexandra Nederveen

Wat leer je tijden de leergang vreemdelingenrecht Regulier I Module A?

Na afronding:

 • heb je inzicht in de procedure van het vreemdelingenrecht: van aanvraag, beslissing tot en met mogelijkheden van bezwaar en beroep;
 • ken je de belangrijkste onderwerpen in de Vreemdelingenwet;
 • kun je verwante regelgeving vinden en interpreteren;
 • weet je welke instanties (en rollen) er bij de procedure betrokken zijn;
 • ben je in grote lijnen op de hoogte van verblijfstitels en maatregelen van toezicht.

Wat ontvang je na afronding van de leergang vreemdelingenrecht Regulier I Module A?

 • 15 PO-punten. Deze cursus is door de NOvA erkend als PE-cursus;
 • bewijs van deelname.

Kom ik in aanmerking voor vrijstelling?

Vrijstelling bij recente ruime praktijkervaring is beperkt mogelijk. Informeer hiervoor tijdig bij de Raad voor Rechtsbijstand. Kijk hier voor meer informatie.

Welke voorkennis en ervaring heb je nodig?

Wij gaan ervan uit dat je een universitaire rechtenstudie hebt afgerond. Omdat vreemdelingenrecht onderdeel uitmaakt van het bestuursrecht, is de Algemene wet Bestuursrecht van toepassing op beslissingen en procedures in het vreemdelingenrecht.
De Raad voor de Rechtsbijstand heeft in dit kader de volgende voorwaarden:

 • Advocaten die niet de minor of major bestuursrecht of hoofdpraktijk bestuursrecht hebben gevolgd, dienen voor toelating tot de specialisaties asiel- en vluchtelingenrecht en vreemdelingenrecht voor de vereiste kennis van het bestuursrecht de basisopleiding algemeen bestuursrecht van OSR te volgen.
 • Advocaten die de minor bestuursrecht van de oude beroepsopleiding (tot maart 2021) hebben gevolgd, dienen voor toelating tot de specialisaties asiel- en vreemdelingenrecht voor de vereiste kennis van het bestuursrecht de enkel de cursus beroepsprocedure bij de bestuursrechter van OSR te volgen.

Inhoud


Dag 1

 • De rechtsbronnen
 • De systematiek van de vreemdelingenwet en regelgeving
 • Rechtmatig verblijf (visa, machtiging tot voorlopig verblijf, toegang)
 • Verblijfsvergunningen, met nadruk op Gezinshereniging en voortgezet verblijfDag 2

 • Rechtmatig verblijf ( onder andere arbeid en zelfstandigen)
 • Verblijfsbeëindiging
 • Openbare orde
 • Uitzetting en ongewenstverklaring (materieel)Dag 3

 • Hoofdlijnen procesrecht regulier vreemdelingenrecht


Werkwijze


Deze opleiding sluit volledig aan op de praktijk. Je gaat met vakgenoten concreet aan de slag met casus. Want leren doe je het beste met en van elkaar. Je krijgt daarbij ondersteuning van onze topdocenten.

Materiaal


Voorafgaand aan de eerste bijeenkomst wordt jou het cursusmateriaal aangeboden via onze digitale leeromgeving. Daarnaast krijg je vooraf de mogelijkheid om op onze kosten het volgende boek aan te schaffen:
Nederlands Migratierecht, Karin Zwaan, Ashley Terlouw, Tineke Strik, Helen Oosterom Staples, Pieter Krop, Tesseltje de Lange, Betty de Hart, Carolus Grütters en Roel Fernhout, Boom juridisch, (nieuwste editie)

 • Flavia Flavia Ramos Costa - Beoordeling: 9/10
  Fantastisch: de inhoud, opzet en de doncenten. Ik heb veel geleerd. De ruimte om vragen te stellen en therorie met praktijk te combineren, was voor mijn heel belangrijk. Thank jullie wel en tot snel.
 • Anoniem - Beoordeling: 6/10
  De opleiding is afgestemd op en zeer geschikt voor juristen die voor de belangen van hun clienten opkomen. De opleiding niet geschikt voor COA medewerkers die hun bewoner begeleiden. De docenten hebben hun best gedaan om ons al COA medewerkers bij de training te betrekken maar het sluit niet aan op onze voorkennis (zoals kennis van de Awb) en de kennis die wij nodig hebben. Het merendeel van de training gaat over regulier- en niet over asielrecht.
 • Marjike Marjike Elbers - Hendrickx - Beoordeling: 9/10
  Heel veel informatie, heel leerzaam. Goede docenten. Wel nog heel wat huiswerk / zelfstudie te verrichten. Misschien een nog wat basalere basis, naast alle heel gedetailleerde informatie.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Lerzaam
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Erg deskundige docenten en een prettige locatie. Ik vind dat OSR ondanks de corona op diverse manieren heeft geprobeerd om de cursus door te laten gaan, o.a. door de cursus te kunnen volgen via de webcam en door de 1,5m in acht te nemen.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Goede opleiding met een duidelijk programma. De trainer deed haar best om de aandacht vast te houden en gaf veel praktijkvoorbeelden.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Interessant, maar voor mijn werkgebied minder relevant (wij werken voornamelijk met kennismigranten). Alsnog wel veel geleerd en het is interessant om het algemene beeld duidelijk te krijgen. Maar aangezien de regelingen voor kennismigranten nogal versoepeld zijn, is het soms wat onduidelijk.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Voor mij was de cursus zeer informatief. Dit omdat ik de onderdeel van het recht nog niet eerder in mijn praktijk heb beoefend. Dat ga ik wel doen. De dagen waren wel lang met heel veel informatie, zodat het wel erg vermoeiend was om geconcentreerd te blijven. De accommodatie was goed, de cursusleiders kundig. Het vak werd vanuit de praktijk gegeven. Ik vond het al met al zeer leerzaam en informatief.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  goede aanvulling op mijn dagelijkse praktijk bij het COA. Mn de casuistiek en juresprudentie.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Het was uitgebreid maar erg gedegen. Had liever een discussie vorm tussendoor gehad, zo is het interactief, was nu hoorcollege.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  zeer volledig en goed

Opleidingen Incompany

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie.

Hulp nodig?

Bel ons en wij helpen je graag.

Ellen Blonk
030 231 53 14
[email protected]
Deel deze pagina