Leergang Vreemdelingenrecht regulier II module B*

Startdata 8 november 2024
NiveauBasisniveau
Aantal lesdagen2
PO punten10 J (PO)
Leergang Vreemdelingenrecht regulier II module B* Deze module maakt deel uit van de Basisopleiding voor de Vreemdelingenpraktijk
Vanaf 1275,- (excl. BTW)

Startdatum:


Informeer mij

10

Verdiep jouw kennis van het vreemdelingenrecht

Ben je advocaat of jurist in het vreemdelingenrecht? Heb je goede basiskennis, redelijke praktijkervaring en ervaring in het vreemdelingenrecht? Dan is deze cursusmodule Vreemdelingenrecht regulier B een goed instappunt om je kennis van het vreemdelingenrecht en van vreemdelingenbewaring te verdiepen en te verbreden.

Tijdens de eerste dag van deze tweedaagse module gaan we onder andere in op processtrategieën en actualiteiten binnen het vreemdelingenrecht. De tweede dag staat in het teken van de procedure na beslissing verblijfsbeëindiging, uitzetting en maatregelen van vrijheidsontneming en -beperking en de procedures die daarbij horen.

Heb je geen of weinig basiskennis van het vreemdelingenrecht?

Volg dan eerst Vreemdelingenrecht Module A Regulier. De gehele basisopleiding voor de vreemdelingenpraktijk bestaat uit in totaal drie modules: Module A, Module B en Module C. De eerste module, module A biedt de basis op het gebied van regulier vreemdelingenrecht, module B bouwt daarop voort en module C verdiept op het gebied van Asielrecht (vluchtelingenrecht).

Wat is de doelgroep?

Naast advocaten nemen ook regelmatig andere juridisch professionals (zoals bedrijfs- of overheidsjuristen) deel aan een of meerdere onderdelen van de basisopleiding Vreemdelingenrecht. Zo sluiten onder andere juridisch professionals van COA, gemeenten, IND en de Ombudsman aan tijdens de bijeenkomsten.

Wat is de cursusvorm?

Deze module bestaat uit twee bijeenkomsten van een dag met een totale tijdsinvestering van 10 uur. De docenten gaan met actuele casuïstiek aan de slag tijdens beide cursusdagen.

Wie zijn de docenten?

Wat leer je tijdens de leergang vreemdelingenrecht Regulier II Module B?

Na afloop van deze cursus:

 • ben je in staat om in de meest voorkomende reguliere vreemdelingenzaken een passende procedure te kiezen en te voeren;
 • ben je bekend met de belangrijkste regelgeving en jurisprudentie met betrekking tot de vreemdelingenbewaring;
 • kun je deze kennis toepassen in je eigen praktijk.

Wat ontvang je na afronding van de leergang vreemdelingenrecht Regulier II Module B?

 • 10 PO-punten. Deze cursus is door de NOvA erkend als PE-cursus;
 • bewijs van deelname.

Wat zijn de toelatingseisen voor deelname aan het vreemdelingenpiket?

Advocaten die toegelaten wensen te worden tot het vreemdelingenpiket moeten (na de verplichte module A) in ieder geval het certificaat van module B Regulier Vreemdelingenrecht II kunnen overleggen. Informeer voor de toelatingsvoorwaarden tevoren bij de Raad voor Rechtsbijstand

Als je de kernmodules A, B en C hebt gevolgd, dan voldoe je aan de belangrijkste opleidingseisen die de Raad voor Rechtsbijstand stelt voor deelname aan het vreemdelingenpiket en gefinancierde rechtshulp aan asielzoekers. Raadpleeg vooraf bij de Raad voor Rechtsbijstand de stand van zaken voor deelname vreemdelingenpiket en de inschrijfvoorwaarden: www.rvr.org. En let op: in 2019 geldt een stop op de lijst voor asieladvocaten. Voor de laatste stand van zaken hieromtrent kun je het beste rechtstreeks contact opnemen met de Raad voor Rechtsbijstand.

Inhoud


Dag 1 (Verdieping Vreemdelingenprocesrecht)

 • Verdieping vreemdelingenprocesrecht regulier vreemdelingenrecht
 • Processtrategieën en actualiteiten binnen het vreemdelingenprocesrechtDag 2 (Basis Vreemdelingenbewaring)

 • Procedure na beslissing verblijfsbeëindiging.
 • Uitzetting en maatregelen van vrijheidsontneming en -beperking
 • De ‘habeas corpus’-bevoegdheden van de overheid ten aanzien van vreemdelingen.De complete basisopleiding (A, B, C) voor de Vreemdelingenpraktijk telt de volgende drie kernmodules:


Werkwijze


Deze cursus sluit volledig aan op de praktijk. We behandelen actuele ontwikkelingen en casus en bieden ruimte voor interactie met vakgenoten. Zo leer je met en van elkaar. Je krijgt daarbij ondersteuning van onze topdocenten.

De Basisopleiding voor de Vreemdelingenpraktijk wordt hoog gewaardeerd. Dit bereikt OSR onder meer door het aantrekken van docenten met veel praktijkervaring, die in staat zijn hun ervaring en kennis goed over te dragen. Ook selecteren wij docenten op verschillende professionele achtergronden. Zo doceren in combinatie ook advocaten, rechters, wetenschappers, stafmedewerkers van de IND en een arts.

De hoge waardering is ook het resultaat van het telkens weer bijstellen van de stof naar aanleiding van de ontvangen reacties en de nieuwste ontwikkelingen, die in het vreemdelingenrecht bijzonder snel kunnen gaan.

Bij een deel van de cursusonderdelen is sprake van een dubbele docentbezetting om de interactie tussen jou en de docenten te optimaliseren, te verlevendigen en om verschillende invalshoeken van standpunten beter over te kunnen laten komen.

Materiaal


Voorafgaand aan de eerste bijeenkomst ontvang je van ons het (digitale) studiemateriaal.

 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Erg goed. Alle 3 de opleiders vond ik super. Vooral de cursus van Andrea Pool zal ik nooit vergeten
 • Anoniem - Beoordeling: 7/10
  Ochtenddeel was wat rommelig. Docent was niet erg inspirerend. Middagdeel was prima. Goede voorbeelden, logische structuur. Lekkere lunch. Stoelen zijn een ramp. Tip: bied kussentjes aan.
 • Levon Palanciyan - Beoordeling: 10/10
  uitstekend, kundige docenten , prachtige locatie
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Locatie is perfect qua ligging, zalen en verzorging. Docenten houden tempo erin en gebruiken veel voorbeelden. Inhoud cursus is herkenbaar in dagelijkse praktijk
 • Sanna Sanna Tangara - Beoordeling: 8/10
  Vooral het 2e gedeelte in de middag sprak mij de docent mij meer aan. Er was meer interactie. Online les was handig want we hoefden niet naar Utrecht te komen.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  het was een lange dag. Ik ben ook besmet met coronavirus alhoewel ik nu aan de betere hand ben, koste mij het volgen van de cursus veel energie.

Opleidingen Incompany

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie.

Hulp nodig?

Bel ons en wij helpen je graag.

Ellen Blonk
030 231 53 14
[email protected]
Veelgestelde vragen
Deel deze pagina

Nieuwsbrief

Wil jij als eerste belangrijke informatie ontvangen over de opleidingen en trainingen binnen jouw rechtsgebieden? Schrijf je dan hier in.

Cursussen die je misschien ook interessant vindt

Actualiteitencursus Vreemdelingen en Openbare Orde***

Met veel aandacht voor de actualiteit en toegesneden op de juridische praktijk!
5 J (PO) Specialisatieniveau

Basiscursus Effectief procederen bij vreemdelingenzaken in hoger beroep

Unieke kans om jouw vragen te stellen aan twee experts vreemdelingenzaken
NOvA 5 J Onbekend

Cursus TQ-arrest en de gevolgen voor de praktijk**

Nieuw
In deze cursus leer je de TQ-uitspraak toepassen in concrete praktijksituaties
3 PO J Verdiepingsniveau

Leergang Vreemdelingenrecht regulier module A en B*

30 PO (J) Basisniveau