Actualiteitencursus Vreemdelingenbewaring (locatie Amersfoort)**

Startdata22 november 2023
NiveauVerdiepingsniveau
Aantal lesdagen1
PO punten6 J (PO)
Actualiteitencursus Vreemdelingenbewaring (locatie Amersfoort)** Docenten afkomstig uit alle relevante gremia, inclusief IND
Vanaf 650,- (excl. BTW)

Startdatum:


Informeer mij

6

Actuele ontwikkelingen vreemdelingenrecht

Een advocaat vreemdelingenrecht heeft een zware verantwoordelijkheid. Door je cliënt zo goed mogelijk bij te staan, hoeft deze niet langer gedetineerd te blijven dan strikt noodzakelijk. Een groot belang, waarbij een eenvoudige verwijzing naar het oordeel van de rechter niet volstaat. Er wordt veel meer van je verwacht, zoals een goede argumentatie. Na het volgen van deze cursus ben je in een dag op de hoogte van alle actuele jurisprudentie en wet- en regelgeving.

Wat is de doelgroep?

De cursus is interessant voor advocaten met de specialisatie vreemdelingenrecht en/of asielrecht en overheidsjuristen.

Wat is de cursusvorm?

Deze cursus bestaat uit een bijeenkomst van 6 uur. Indien klassikaal onderwijs vanwege de corona maatregelen niet mogelijk is, zal deze cursus online worden aangeboden.

Wie zijn de docenten?

Florimond Wassenaar
Erik Druijf

Voor deze cursus selecteren wij de beste docenten uit advocaten, rechters en IND-juristen. Zij zijn zeer ervaren op dit specifieke vakgebied en werken in gemengde duo’s. Hierdoor krijgt je de stof van verschillende kanten belicht. De docenten wisselen onderling regelmatig kennis uit over de jongste ontwikkelingen in de rechtspraktijk. Indien nodig, passen zij de cursusstof hier direct op aan. Zij volgen de actualiteit dus op de voet, zodat je altijd met de laatste kennis ter zitting kunt verschijnen.

Wat leer je tijdens de actualiteitencursus vreemdelingenbewaring?

Na afloop van deze cursus:

 • ben je geheel op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in jurisprudentie en wet- en regelgeving;
 • voldoe je aan de eisen zoals gesteld door de Raad voor Rechtsbijstand;
 • kan je deze kennis toepassen in je eigen praktijk.

Wat ontvang je na afronding van de actualiteitencursus vreemdelingenbewaring?

Na afronding ontvang je:

 • 6 J PO-punten. Deze cursus is door de NOvA erkend als PE-cursus;
 • bewijs van deelname.

Raad voor Rechtsbijstand

De Raad voor Rechtsbijstand onderkent het belang van goede rechtshulpverlening en heeft deze cursus daarom verplicht gesteld. De voorwaarden voor voortzetting inschrijving piket vreemdelingenbewaring zijn met ingang van 1 januari 2013 zelfs verscherpt. Je inschrijving voor het piket blijft alleen geldig als je de cursus een keer per jaar volgt. Zie hiervoor de website van de RvR.

Artikel 6 op locatie Amsterdam

NB: Alleen in de cursus op locatie Amsterdam besteden we extra aandacht aan actuele vragen die samenhangen met het verlenen van toegang tot het Schengengrondgebied, de rechtspositie van aan de grens geweigerde asielzoekers en detentie op grond van artikel 6 van de Vreemdelingenwet. Dit vanwege de nabijheid van luchthaven Schiphol, de belangrijkste Nederlandse doorlaatpost tot het Schengengrondgebied. Onze cursus in Amsterdam is daarom bij uitstek geschikt voor rechtshulpverleners die te maken hebben met asielzoekers die aan de grens de verdere toegang tot Nederland is geweigerd. Ook aan de wetswijzigingen ten gevolge van de invoering van de herschikte Europese Opvang en Procedure-richtlijnen geven we daar aandacht.

In onze cursussen Actualiteiten Vreemdelingenbewaring die we elders (bijvoorbeeld online) organiseren, komt artikel 6 dus niet uitgebreid aan bod.

Inhoud


Om de actualiteit van de cursus te garanderen, stellen wij het definitieve programma kort voor de cursus vast.

Tijdens de cursusbijeenkomst belichten we recente casus en jurisprudentie over vreemdelingendetentie. Ook bespreken we actuele wet- en regelgeving.

Werkwijze


Deze actualiteitencursus sluit volledig aan op de praktijk. We behandelen actuele ontwikkelingen en casus en bieden ruimte voor interactie met vakgenoten. Zo leer je met en van elkaar. Je krijgt daarbij ondersteuning van onze topdocenten.

Materiaal


Voorafgaand aan de bijeenkomst ontvang je van ons het studiemateriaal.

 • Anoniem - Beoordeling: 7/10
  Even afgezien van het feit dat deze cursus dit keer via zoom is gegeven, nuttig en praktisch.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Ik vond het een erg goede cursus, waarin bijna alle actualiteiten aan de orde zijn geweest en met name daar waar de Europese regelgeving en jurisprudentie van belang is voldoende de diepte is ingegaan. Heel prettig was dat beide 'docenten' de materie objectief brachten. Al met al heb ik de cursus als waardevol ervaren, zeker in vergelijking met eerder door mij gevolgde cursussen actualiteiten vreemdelingenbewaring die door andere organisaties dan OSR werden verzorgd.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Ik vond de cursus heel leerzaam en goed toegespitst op de praktijk. De docenten brachten één en ander goed over.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Prima cursus die goed aansluit op de praktijk.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Docenten bespraken alle onderwerpen in voldoende mate en er was ruimte voor interactie. Een advocaat en een vertegenwoordiger van het Ministerie gen ook nog eens en blik op de problematiek vanuit verschillende invalshoeken.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Prima cursus. docenten beiden zeer vaardig in het overbrengen van de kennis en terzake kundig. leerstof bracht daadwerkelijke verdieping, en was zeker geen veredelde basiscursus. Indeling van de dag ook goed gekozen en overzichtelijk.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Ik vond het een goede cursus waarbij de actualiteiten op alle belangrijke aspecten van vreemdelingenbewaring werden besproken. De wisselwerking tussen de docenten vond ik goed. Voor ons als cursisten is het waardevol dat de cursus wordt gegeven door iemand die werkzaam is in de advocatuur en iemand van de overheid omdat zo beide invalshoeken goed tot zijn recht komen.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Goede cursus. Heb ik echt iets aan gehad voor de praktijk. Goede docenten Goede locatie. Redelijke catering
 • Anoniem - Beoordeling: 7/10
  Goed, maar naar verhouding te duur
 • Anoniem - Beoordeling: 10/10
  Beide trainers waren uitstekend. De locatie was prima. Parkeren was wel duur (€ 15).
 • Anoniem - Beoordeling: 10/10
  Beter dan ooit. Het kwam misschien door de onderwerpen die concreter waren dan eerder. Mogelijk komt die keuze door de actuele jurisprudentie.

Opleidingen Incompany

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie.

Hulp nodig?

Bel ons en wij helpen je graag.

Ellen Blonk
030 231 53 14
[email protected]
Deel deze pagina