Training effectief optreden bij de bestuursrechter*

Startdatum24 oktober 2024
LocatieHNK Utrecht CS
NiveauBasisniveau
Aantal lesdagen2
Uiterste inschrijfdatum 26 september 2024
PO punten6 NJ + 6 J (PO)
Training effectief optreden bij de bestuursrechter* Hoog realiteitsgehalte doordat je veel oefent met een rechter
1700,- (excl. BTW)

Startdatum:


Direct inschrijven

12

Effectief en zelfverzekerd optreden bij de bestuursrechter

Je wil als juridisch professional zelfverzekerd optreden tijdens een zitting bij de bestuursrechter. Met deze tweedaagse training werk je heel praktisch aan jouw communicatie met de rechter en de tegenpartij.

In deze unieke tweedaagse training staat de effectiviteit van jouw optreden tijdens de zitting centraal. Deze hooggewaardeerde tweedaagse training staat onder leiding van een senior trainer (tevens praktiserend advocaat) en een ervaren bestuursrechter. Het streven is om zo realistisch en praktijkgericht mogelijk te werken. Er is veel tijd ingeruimd voor een dialoog met de rechter.

Op dag één leer je jouw communicatie met de rechter en de tegenpartij te optimaliseren. Alle noodzakelijke vaardigheden komen aan de orde. Op dag twee breng je jouw vaardigheden in de praktijk in een rechtbanksetting. Je leert flexibel met verschillende omstandigheden ter zitting om te gaan. Je ontvangt feedback van de trainer, van de rechter en ook van medecursisten.

Je zult er verbaasd van staan hoe jouw bekwaamheid in het effectief optreden ter zitting in korte tijd toeneemt. De trainer legt de nadruk op gedrags- en stijlaspecten en de rechter zal je terzijde staan met praktische adviezen.

Wat is de doelgroep?

Deze training is ontwikkeld voor advocaten, overheidsjuristen en andere juristen die voor de bestuursrechter optreden.

Wat is de cursusvorm?

Deze training bestaat uit twee bijeenkomsten van een dag.

Wie is/zijn de docenten?

Linda Couwenberg
Mirjam Duyser
Johanna Bootsma
Judith van de Sande

Wat leer je tijdens de training effectief optreden ter zitting bij de bestuursrechter?

Na afloop van deze cursus is jouw optreden tijdens de zitting aantoonbaar verbeterd.

Wat ontvang je na afronding van de training effectief optreden ter zitting bij de bestuursrechter?

 • 12 PO-punten: NOvA 6 NJ + 6 J (PO). Deze cursus is door de NOvA erkend als PE-cursus;
 • bewijs van deelname.
Datum Tijd
24 oktober 2024 09:30 uur - 17:00 uur
31 oktober 2024 09:30 uur - 17:00 uur

Inhoud


De training bestaat uit kennis en vaardigheden, waar je actief mee aan de slag gaat. We werken met praktijkoefeningen en casus. Alle deelnemers krijgen ruim de gelegenheid om te oefenen met lastige situaties en ontvangen persoonlijke feedback. Let op: geef je op tijd op voor deze training: i.v.m. de voorbereiding op de diverse rollen sluit de inschrijving voor deze training enkele weken voorafgaand aan de eerste cursusdatum.

Materiaal


Voorafgaand aan de training krijg je een digitale reader met artikelen om te lezen als voorbereiding, aanvullende literatuur en vaardigheden. De vaardigheden zullen geprint op de locatie beschikbaar zijn.

Daarnaast bevelen we deze literatuur aan: Cahier Staats- en bestuursrecht – Bij de bestuursrechter, ISBN 9789069166964, augustus 2016.

 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Een goede cursus waar niet de juridische inhoud centraal staat, maar dat hoeft ook niet. Als cursist krijg je meerdere vaardigheden mee die toepasbaar zijn in zittingen. Daarnaast krijg je ook veel tips mee, zo ook worden ervaringen van medecursisten met elkaar gedeeld.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Dag 1 (van 2) was leuk. Programma was goed, goede afwisseling van theorie en interactieve gedeelte. Dag 2 (naspelen van een zitting) duurde te lang. Het begon goed met theorie maar de zitting gedeelte kan het beste opgesplitst worden in 2 groepen. De dagen waren wel heel leerzaam en leuk. Ik heb dingen geleerd dit ik in de praktijk ook kan toepassen en daarom had ik me ook ingeschreven voor deze cursus. De docenten waren beide top en vulden elkaar goed aan. Zo nodig hielden ze de vaart er ook goed in. Vooral het feit dat er een echte rechter bij zat was heel waardevol. Verder neem je als deelnemer deel aan 3 van de in totaal 6 zittingen, in verschillende rollen. De 3 zittingen waarbij je niets doet duren gewoon te lang. De dag zelf is al redelijk intensief. Indien je de zittingen zou kunnen splitsen blijft de cursist tijdens elke zitting actief en kan je goed meedoen. Ook was de ruimte waarin we zaten erg warm op de 2e dag. Dit in combinatie met de lange zittingssessies was niet fijn.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Inspirerend en heel nuttig. Er worden goede en bruikbare handvatten gegeven voor tijdens het procederen maar ook om procedures te voorkomen.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Super! Veel geleerd in een enorm fijne en veilige oefensetting!
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  De opleiding was erg leerzaam. De zittingsdag gaf veel inzichten met betrekking tot presentatieskills en zittingsvaardigheden. De instructeurs waren van erg toegevoegde waarde.
 • Linda Linda van Straaten - Beoordeling: 9/10
  Ik vond de opleiding erg leerzaam. De opleiding werd op een mooie locatie gegeven waar gebruik gemaakt kon worden van allerlei voorzieningen. De docenten waren erg kundig en toegankelijk, dit maakt dat er een fijne open sfeer was. Ik heb veel nieuwe kennis en vaardigheden opgedaan die ik zeker ga toepassen in de praktijk!
 • Eden Eden Okubazghi - Beoordeling: 10/10
  Erg waardevol en leerzaam. Je krijgt nuttige tips mee om toe te kunnen passen in jouw werk.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Ik vond de begeleiding goed, ze maakten het persoonlijk en interactief. De locatie vond ik iets minder.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Ik had wat anders verwacht (meer structuur van een zitting; wanneer moet je welke stukken gereed hebben bijvoorbeeld) maar ben heel blij met deze aanpak. Geeft met echt meer zelfvertrouwen en tools om effectievere een zitting in te gaan.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Waardevolle training waarbij je leert breder te denken over de verschillende mogelijkheden in plaats van je alleen te focussen op de juridische inhoud van een zaak. Daardoor kun je je beter voorbereiden op een zitting.
 • Monica Monica Hoppenbrouwers - Beoordeling: 9/10
  Ik ben blij dat ik deze gevolgd heb. Het helpt me zeker om met meer zelfvertrouwen en ontspanning naar een zitting te gaan, dit waren ook mijn leerdoelen. Wat interessant was, is dat ikzelf en meeste medecursisten vooraf een andere inhoud hadden verwacht. Zoals de etiquette ter zitting en hoe verdedig je het best je standpunt. Wat we in werkelijkheid geleerd hebben is juist hoe je kan anticiperen en meebewegen op de vragen van de rechter om zo wellicht te komen tot de oplossing van een geschil. Behalve dat we in de keuken van de rechter mochten kijken door allerlei vragen te stellen, hebben we ook (letterlijk en figuurlijk) naar onszelf gekeken. Dat vinden de meeste mensen niet fijn, maar we hadden een gemotiveerde en enthousiaste groep, waarin het veilig voelde om feedback te krijgen en geven. Wat natuurlijk ook werd bewaakt door de trainers.
 • Beatrix Beatrix Darantinao - Beoordeling: 9/10
  De training vond ik leerzaam, nuttig en - vooral de tweede cursusdag waarbij zittingen werden nagespeeld - zelfs heel leuk! De trainers hadden een veilige en vertrouwelijke omgeving gecreëerd en er was veel persoonlijke aandacht. (Deze deelnemer heeft 18% korting gekregen op de cursus.)
 • Alexandra Alexandra del Rio - Beoordeling: 8/10
  Heel leerzaam. De trainers zorgen voor een goede sfeer. Door het naspelen van een zitting en de oefeningen tussendoor is de training praktijkgericht.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Goede en prettige training.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Ik heb genoten van het enthousiasme van de opleiders. Wat is het fijn om een kijkje in het hoofd van een rechter te krijgen. Tips. Informatie. Fijne handvaten. Prettig om zo in een rechtbanksetting te trainen. Ik had het wel fijner gevonden als van tevoren meer duidelijk werd dat er zo op de nieuwe zaaksbehandeling werd ingezet. Dan blijkt niet uit de titel en ik kan het mij ook niet zo herinneren van de uitleg op internet (maar daar vergis ik mij wellicht in). Nu klopten mijn verwachtingen niet volledig met de inhoud van de cursus. De lunch buiten de deur was heel prettig zo (even eruit) en heel smakelijk. Fijn om het op de 2e dag juist op kantoor te hebben. Ook lekker eten. Fijne plek en heerlijk te bereiken, direct naast het station.
 • Anoniem - Beoordeling: 10/10
  Ik vond het heel goed om te weten dat alles vertrouwelijk was, deze opmerking maakte dat iedereen zich (voor mijn gevoel) goed kon openstellen. Met lastige oefeningen werden we veelal dusdanig overvallen dat er geen tijd was om te twijfelen. Best een goede tactiek. Er was veel aandacht voor alle deelnemers. Het was intens.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Het was voor mij een hele nuttige, leerzame en vooral ook leuke cursus. Er werden veel praktijkvoorbeelden gegeven en de docenten hebben goed ingespeeld op vragen vanuit de deelnemers. Ook de verdeling van tijd in deze twee dagen was prima.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Ik vond het een leerzame en leuke training. Je krijgt praktische handvatten die je tijdens de zitting kunt toepassen. En ook inzicht in je eigen optreden door middel van uitgebreide feedback van de trainers.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Vooral veel geoefend wat fijn is. Goede feedback gekregen.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Erg nuttig en leerzaam.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  De training was in eerste instantie niet wat ik ervan verwacht had, maar dit in de positieve zin. Ik had verwacht dat er meer juridisch inhoudelijk over procederen bij de bestuursrechter behandeld zou worden. Dit was niet het geval, maar ik was blij verrast. Het ging veel over hoe "normaal" te communiceren met belanghebbenden en de rechter en te komen tot een oplossing voor allen. Handige tips en tricks voor tijdens de zitting etc. De opleiders zijn erg ervaren en hebben kennis van zaken.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  nuttig en leerzaam
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Een heel nuttige training, die veel handvatten biedt voor de praktijk.
 • Anoniem - Beoordeling: 10/10
  heel goed. Er werd een prettige sfeer gestimuleerd waarin iedereen zich zowel kwetsbaar als sterk kon tonen. Hierdoor heb ik maximaal profijt kunnen halen uit de theorie en de oefenpraktijk.
 • Anoniem - Beoordeling: 10/10
  Onwijs interessante tweedaagse cursus. Hele fijne trainers met veel kennis en hele bruikbare tips. Daarnaast een fijne groep waarin je jezelf kunt zijn en er voldoende ruimte is om te oefenen en te bespreken waar jij tegenaan loopt.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Het is een hele goede en leerzame training van twee trainsters die weten waar ze het over hebben.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Ik ben zeer positief over de cursus. De trainers waren zeer benaderbaar en hadden veel kennis van zaken. De artikelen in de reader waren interessant. Op de eerste dag werden veel praktische tips gegeven, die ik kan toepassen in mijn werk. Het naspelen van de zittingen op de tweede dag was erg nuttig. Fijn dat er veel persoonlijke feedback werd gegeven. Verder was er een goede en open sfeer in de groep.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Wat een meerwaarde heeft deze opleiding! De opleiding sluit aan bij de praktijk, er is veel persoonlijke aandacht en de trainers zijn enorm kundig.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Ik vond het een zeer leerzame training voor m'n professionele ontwikkeling, maar zeker ook voor m'n persoonlijke. Kundige en sympathieke coaches die je, door het creëren van een veilige sfeer, stimuleren om uit je comfort zone te stappen. Een absolute aanrader voor mensen die het spreken tijdens een zitting (en in het openbaar) als lastig ervaren. Ook het lesmateriaal was goed. Veel handige tips en trucs waar je wat aan hebt in de toekomst. Door het ontvangen een hardcopy van de reader, is het nu extra handig om als naslagwerk te gebruiken (zonder dat je een computer/laptop moet gebruiken).
 • Anoniem - Beoordeling: 10/10
  De training was zeer leerzaam, er was een fijne sfeer en ik kwam met veel energie thuis.
 • Anoniem - Beoordeling: 10/10
  De tweede dag van de training was ontzettend fijn, met vallen en opstaan in zo een fijne groep. De trainers hebben een interessante dag gecreëerd, en stonden open voor alles. Dit was heel leerzaam!
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Ik vond de trainers erg fijn en betrokken. De cursus was heel leerzaam en heeft mij geholpen aan mijn vaardigheden op zitting te werken. Ik zou deze cursus iedereen die beroepsprocedures bij de bestuursrechter gaat voeren zeker aanraden!
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Erg goed, erg nuttig en erg leuk.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  De trainers waren erg betrokken, duidelijk, vriendelijk maar bezitten ook vooral over erg veel kennis. Leuke opdrachten, op het begin een beetje ongemakkelijk maar werd snel vertrouwd.
 • Anoniem - Beoordeling: 10/10
  De cursus ervaar ik als zeer leerzaam. Ik vond het erg prettig om veel praktisch tips en handvatten te krijgen omtrent de procedure bij de bestuursrechter. Het oefenen met verschillende cases en het reflecteren van jezelf en de medecursisten was ook zeer verhelderend. De trainers legden alles helder uit. Fijn ook om over hun ervaringen uit te praktijk te horen. Er werd veel rekening gehouden met vragen en verwachtingen van de cursisten.
 • Irene Irene Voogd - Beoordeling: 9/10
  Bijzonder leerzaam door de praktische insteek. De feedback was overwegend positief bij alle cursisten, waardoor er een sfeer van vertrouwen ontstond en cursisten meer van zichzelf durfden te laten zien. Echt een aanrader voor iedere jurist!
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  De trainers komen uit praktijk en weten waar ze over spreken, trainers zijn vriendelijk en toegankelijk, veel praktische tips, constructieve feedback, veilige omgeving, leuke groep.

Opleidingen Incompany

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie.

Hulp nodig?

Bel ons en wij helpen je graag.

Ellen Blonk
030 231 53 14
[email protected]
Deel deze pagina

Cursussen die je misschien ook interessant vindt

Leergang sociaal domein (Participatiewet, Wmo, Jeugdwet)*

Behandelt de nieuwe regels en gewijzigde wetgeving
15 J (PO) Basisniveau

Opfris patroonscursus

Voldoet aan de eisen voor de patroonscursus van de NOvA.
3 NJ (PO) Onbekend

Cursus inleiding in de Algemene wet bestuursrecht (Awb)*

Met deze cursus maak je een stevige start in de bestuursrechtelijke praktijk.
5 J (PO) Basisniveau

Actualiteitencursus Wmo en Wlz**

Met toonaangevende docenten, zoals een rechter en een gespecialiseerde advocaat
5 J (PO) Verdiepingsniveau