Vangnet van het sociale zekerheidsstelsel
Tijdens de basiscursus Participatiewet komen met name de kernonderwerpen van voorheen de WWB aan de orde: aanvraag, inlichtingenplicht, inkomen en vermogen, gezamenlijke huishouding, intrekking, terugvordering en boete. Daarnaast bespreken de docenten de kostendelersnorm en de verzwaarde maatregelen en verplichtingen uit de Participatiewet.
De kernonderwerpen uit de WWB lopen grotendeels door onder de Participatiewet. De Participatiewet is het vangnet van het sociale zekerheidsstelsel waar jaarlijks meer dan 500.000 mensen een beroep op doen. Het is daarom belangrijk om volledig op de hoogte te zijn van de ontwikkeling van deze wet.
Wat is de doelgroep?
De cursus is primair bedoeld en ontwikkeld voor advocaten en advocaat-stagiaires. Maar uiteraard ook uitstekend geschikt voor overige juristen, bijvoorbeeld in dienst van overheidsorganisaties als gemeenten.
Wat is de cursusvorm?
Deze cursus bestaat uit een klassikale bijeenkomst.
Wie is/zijn de docent(en)?
Ray Geerling
Erik Klein Egelink
Wat leer je tijdens de Basiscursus Participatiewet?
Je krijgt inzicht in systematiek en hoofdlijnen van de Participatiewet. Verder worden de meest voorkomende bijstandsgeschillen behandeld zoals deze bij de bestuursrechter aan de orde zijn (zie bij programma). Er worden tips gegeven voor het instellen van beroep, waaronder het formuleren van gronden.
Wat ontvang je na afronding van de basiscursus Participatiewet?
Deze cursus is door het NOvA en Mfn erkend als PE-cursus en levert je 5 NOvA of MfN PE-punten op.