Cursus Participatiewet*

Startdata12 september 2024
NiveauBasisniveau
Aantal lesdagen1
PO punten5 J (PO)
Cursus Participatiewet* Basis en actualiteiten over het sociale zekerheidsstelsel
Vanaf 650,- (excl. BTW)

Startdatum:


Informeer mij

5

Vangnet van het sociale zekerheidsstelsel

Tijdens de basiscursus Participatiewet komen met name de kernonderwerpen van voorheen de WWB aan de orde: aanvraag, inlichtingenplicht, inkomen en vermogen, gezamenlijke huishouding, intrekking, terugvordering en boete. Daarnaast bespreken de docenten de kostendelersnorm en de verzwaarde maatregelen en verplichtingen uit de Participatiewet.

De kernonderwerpen uit de WWB lopen grotendeels door onder de Participatiewet. De Participatiewet is het vangnet van het sociale zekerheidsstelsel waar jaarlijks meer dan 500.000 mensen een beroep op doen. Voor de dagelijkse praktijk van advocaten blijft de huidige participatiewet en jurisprudentie voorlopig het uitgangsspunt, vandaar dat wij de huidige participatiewet als uitgangspunt nemen voor deze cursus. Globaal zullen de docenten aangeven wat er zal worden gewijzigd bij de herziening van de participatiewet. Wil je meer weten over de herziening van de participatiewet, dan kun je beter onze Cursus herziening participatiewet volgen.

Wat is de doelgroep?

De cursus is primair bedoeld en ontwikkeld voor advocaten en advocaat-stagiaires. Maar is ook uitstekend geschikt voor overige juristen, bijvoorbeeld in dienst van overheidsorganisaties als gemeenten.

Wat is de cursusvorm?

Deze cursus bestaat uit een klassikale bijeenkomst.

Wie is/zijn de docent(en)?

Ray Geerling
Erik Klein Egelink

Wat leer je tijdens de Basiscursus Participatiewet?

Je krijgt inzicht in systematiek en hoofdlijnen van de Participatiewet. Verder worden de meest voorkomende bijstandsgeschillen behandeld zoals deze bij de bestuursrechter aan de orde zijn (zie bij programma). Er worden tips gegeven voor het instellen van beroep, waaronder het formuleren van gronden.

Wat ontvang je na afronding van de basiscursus Participatiewet?

Deze cursus is door het NOvA en Mfn erkend als PE-cursus en levert je 5 NOvA of MfN PE-punten op.

Inhoud


Programma:
De uitgangspunten en systematiek van de wet komen uitgebreid aan bod. Ook worden de meest voorkomende bijstandsgeschillen behandeld:

 • Schending inlichtingenverplichting
 • Herziening, intrekking en terugvordering en bestuurlijke boete
 • Leefvormproblematiek
 • Middelen (inkomen en vermogen)
 • Woonplaats


Voeren van procedures

 • formuleren van beroepsgronden in bodemzaken;
 • voeren van voorlopige voorzieningen procedures.


Werkwijze


Deze cursus sluit volledig aan op de praktijk. Je gaat met vakgenoten concreet aan de slag met casus. Want leren doe je het beste met en van elkaar. Je wordt daarbij ondersteund door onze topdocenten. Boegbeelden van de juridische praktijk; die weten wat er speelt en met aanstekelijk enthousiasme doceren.

 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Ik vond de opleiding leerzaam. Het was een interactieve cursus. Niet alleen werd er aandacht besteed aan de Participatiewet maar ook aan het toepassen van de Participatiewet in praktijk.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Ik vond het een fijne, duidelijke cursus met een goed overzicht van de Participatiewet. De docenten waren erg deskundig. De locatie in Breukelen was ook top.
 • Ria Fhijnbeen - Beoordeling: 9/10
  Heel interessant Mooi dat de cursus wordt gegeven door de 2 sprekers uit de praktijk vanuit verschillende invalshoeken. Dat maakt het interessant en leerzaam!
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  goede cursus, leerzaam
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  ik vond het een zeer goede opleiding.
 • Roeland Aerts - Beoordeling: 7/10
  Ik vind de OSR al jarenlang één van de beste organisaties op het gebied van juridische opleidingen maar deze cursus was bar slecht georganiseerd. We kregen die ochtend een mailtje met een QR code maar deze was op de lokatie in het geheel niet aanwezig, de docent wist ook van niets. De sheets 's-ochtends kreeg een medewerker van Postillion niet geprojecteerd en 's-middags bleek dat de tekst van de sheets van de docent af te wijken van onze sheets (de docent zou er voor zorgen dat wede "goede" alsnog gaan krijgen). Cursusmateriaal heb ik van te voren niet ontvangen.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  erg praktijkgericht, veel voorbeelden en goed bruikbare inzichten meegekregen
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Goeie docenten, met veel ervaring in de uitvoeringspraktijk cq rechtspraak. Beetje weinig tijd om de basis door te nemen maar de sheets zijn goed als naslag. Ruimte was wat groot wat de verstaanbaarheid niet ten goede kwam maar ivm corona kom dat niet anders denk ik
 • Joanna - Beoordeling: 8/10
  De eerste trainer was heel goed, had veel vak inhoudelijke kennis. De tweede trainer was ook goed, maar wist het soms minder leuk te brengen. De locatie was voldoende, de bereikbaarheid was minder. Vanuit het station was het nog 20 minuten lopen en er was ook geen parkeergelegenheid in de buurt. Gedurende de trainingen werden pauzes gegeven, maar een tip voor andere keren is misschien wat glazen en flessen water op tafel te zetten voor gedurende de opleiding. Verder zou een groter formaat schrijfblok fijn zijn.

Opleidingen Incompany

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie.

Hulp nodig?

Bel ons en wij helpen je graag.

Ellen Blonk
030 231 53 14
[email protected]
Veelgestelde vragen
Deel deze pagina

Nieuwsbrief

Wil jij als eerste belangrijke informatie ontvangen over de opleidingen en trainingen binnen jouw rechtsgebieden? Schrijf je dan hier in.

Cursussen die je misschien ook interessant vindt

Training effectief optreden bij de bestuursrechter*

Hoog realiteitsgehalte doordat je veel oefent met een rechter
6 NJ + 6 J (PO) Basisniveau

Actualiteitencursus arbeidsongeschiktheidsrecht**

NIeuwste jurisprudentie en meest recente ontwikkelingen van wetgeving
5 J (PO) Verdiepingsniveau

Leergang sociaal domein (Participatiewet, Wmo, Jeugdwet)*

Behandelt de nieuwe regels en gewijzigde wetgeving
15 J (PO) Basisniveau

Cursus de eerste drie ziektejaren*

Arbeidsrecht en de relatie met het sociale zekerheidsrecht in één cursus
10 J (PO) Basisniveau