Cursus herziening Participatiewet*

Startdata 5 november 2024
NiveauBasisniveau
Aantal lesdagen1
PO punten5 PO J
Nieuw
Cursus herziening Participatiewet* In één dag op de hoogte van alle (beoogde) wijzigingen van de Participatiewet
Vanaf 650,- (excl. BTW)

Startdatum:


Informeer mij

5

Herziening participatiewet

Wetgeving is aan verandering onderhevig, de participatiewet is daarop geen uitzondering. Deze wet fungeert als vangnet van ons sociaal zekerheidstelsel waarop jaarlijks veelvuldig beroep wordt gedaan. Ingrijpende wijzigingen van deze wet- en regelgeving zijn noodzakelijk omdat de huidige wetgeving niet meer voldoet. Welke pijnpunten kent de huidige wet en welke voorstellen zijn gedaan? Hoe wijzigt de wet en welke gevolgen heeft dat voor de rechtspraktijk?

Cursus herziening participatiewet

De Participatiewet die in 2015 als opvolger van onder meer de Wet Werk en Bijstand is ingevoerd, wordt fasegewijs aangepast aan de veranderende maatschappelijke verhoudingen. De eerste ingrijpende wijzigingen hebben plaatsgevonden in 2023. De verwachting is dat de wetswijzigingen in 2024 verder worden vormgegeven en in 2025 worden gerealiseerd. Kennis van deze wijzigingen is essentieel de dagelijkse procespraktijk. OSR biedt deze cursus aan gedurende het jaar waarbij docenten Ray Geerling en Erik Klein Egelink uitgebreid stilstaan bij de voorgestelde wijzigingen.

Gedurende de cursus worden de noodzakelijke wetswijzigingen behandeld, het referentiekader van de wijzigingen en in welke context deze wijzigingen plaatsvinden. Hoe hebben deze wijzigingen gevolgen voor de bezwaar- en beroepspraktijk? Ook de uitvoering van de wetgeving door gemeenten komt uitgebreid aan bod. De cursus gaat tevens in op de wijze waarop de uitvoeringspraktijk en de rechterlijke macht op de komende wijzigingen anticipeert (bijvoorbeeld de toepassing van het evenredigheidsbeginsel). Ook toekomstige wijzigingen van aanpalende wet- en regelgeving die van belang kan zijn voor de uitvoering en toepassing van de participatiewet zullen worden besproken. Relevante onderwerpen als gewijzigd sanctie- en maatregelenwetgeving, de wijzigingen met betrekking tot terug- en invordering van ten onrechte genoten uitkering maar ook de wijzigingen van de Algemene wet bestuursrecht komen daarbij aan bod.

Voor wie is de cursus geschikt?

De cursus is geschikt voor juridisch professionals die regelmatig te maken hebben met de participatiewet. Houd je je bezig met de uitvoering van de wet of ben je werkzaam op het gebied van bezwaar- en beroepsprocedures, bijvoorbeeld bij gemeenten of de (sociale) advocatuur, dan is deze cursus zeker geschikt. Ook andere juridisch professionals werkzaam in het sociaal domein wordt van harte aanbevolen deel te nemen. Heb je hierover vragen, neem dan contact op met OSR.

Wat is de cursusvorm?

Deze cursus bestaat uit een bijeenkomst van 5 uur. De docenten hanteren een interactieve cursusvorm waarbij ruimte is voor eigen inbreng van casuïstiek en discussie. Doordat OSR heterogene groepen kent, waarbij zowel vanuit gemeenten als vanuit advocatuur/rechtshulp deelnemers aanwezig zijn, is er veel ruimte voor het bespreken van de wetgeving vanuit diverse perspectieven.

Wie zijn de docenten?

Ray Geerling
Erik Klein Egelink

Wat leer je tijdens deze cursus?

Na afloop van deze cursus:

 • Kun je benoemen wat de belangrijkste wijzigingen zijn van de Participatiewet;
 • Kun je de inhoud van de cursus toepassen in jouw praktijk;
 • Ben je op de hoogte van de relevante uitspraken van de Centrale Raad van Beroep ten aanzien van dit onderwerp.

Welke voorkennis en ervaring heb je nodig?

Enige basiskennis van het sociaal zekerheidsecht de huidige participatiewet is vereist om aan deze cursus deel te nemen. Heb je (nog) geen kennis van sociaal zekerheidsrecht en de participatiewet dan verwijzen we je graag naar onze Basisopleiding sociaal zekerheidsrecht.

Wanneer je interesse hebt in het gehele sociaal domein, OSR biedt ook de driedaagse Leergang Sociaal Domein. Hier wordt één lesdag geheel besteed aan de basisbeginselen van de participatiewet. deze leergang wordt in het voor- en najaar aangeboden.

Wat ontvang je na afronding van deze cursus?

 • Deze cursus is door de NOvA erkend als PE-cursus: 5 J PO-punten;
 • Certificaat als bewijs van deelname.

Recht.Vaardig de podcast

Wil je alvast een voorproefje op deze cursus? In onze podcast: Recht.Vaardig de podcast, sprak Paul Tillemans, directeur new business bij OSR, de twee docenten van deze cursus over de herzieining van de Participatiewet. Deze kun je gratis beluisteren via jouw favoriete podcast app. Of via:

InhoudAan bod komen de volgende onderwerpen:


 • Noodzaak tot herziening Participatiewet;

 • Achtergrond en uitgangspunten van de herziening;

 • Onderdelen herziening Participatiewet spoor 1, 2 en 3;

 • Behandeling van uitvoerings-en beleidsvragen van de herziening van de Participatiewet;

 • De gevolgen van de herziening Participatiewet voor de bijstandgerechtigden;

 • Relevante jurisprudentie in relatie tot de herziening Participatiewet;

 • Herziening Participatiewet en de mogelijkheden tot anticipatie in de huidige uitvoeringspraktijk;

 • Specifieke onderwerpen in relatie met de herziening van de Participatiewet, waaronder het evenredigheidsbeginsel, de inlichtingenplicht, maatwerk, individualisering, rechtmatigheid versus doelmatigheid, het middelenbegrip, terugvordering, toeleiding naar de arbeidsmarkt en bijzondere bijstand;

 • Herziening Participatiewet en de gevolgen voor onderzoek, handhaving, aanvraag, vaststellen van het recht en voorliggende voorzieningen;

 • Herziening van de Participatiewet en de realisatie van de veranderingen bij de toepassing van de wet;

 • Ruud Ruud van den Heuvel - Beoordeling: 8/10
  Prima en enthousiast verhaal van Ray Geerling over de op handen zijnde herziening van de PW. Voor Erik Klein Egelink, de rechter geldt hetzelfde. Veel vakkennis. Heel tevreden. Alleen het cursusmateriaal/ sheets waren niet tevoren beschikbaar. (Deze deelnemer heeft 50% korting gekregen op de cursus)
 • Anoniem - Beoordeling: 10/10
  de trainers gaven een helder overzicht van de wetswijzigingen Participatiewet, lichtten deze duidelijk toe en gaven overzicht van relevante (recente) jurisprudentie. Hun presentatie is zeer goed.
 • Harmen Harmen Mentink - Beoordeling: 9/10
  Zeer informatief. De cursus gaf een goed beeld van de aanstaande wijzigingen en de gevolgen hiervan. Ook de bedenkingen en nog te ontwikkelen onderdelen kwamen aan bod. Leuk om hierbij ook de overwegingen inzichtelijk te krijgen. Absolute pluim voor de trainers.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Inhoudelijke training was Top! Zeer ervaren en uitstekende docenten met veel praktijkervaring. Locatie was goed. Catering schoot te kort. Te weinig koffie in de studiezaal. Hiervoor verwezen naar de kantine (tegen bijbetaling) Lunch was erg pover met te weinig drinken (alleen zoete smoothies). Hierbij te bedenken dat de cursus heel erg duur is!
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  De heren Geerling en Klein Egelink plaatsen de Participatiewet in een breder kader, zowel vanuit van de rechterlijke macht alsook vanuit de wetgever, en dat middels een boeiende en vlotte verteltrant!
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Prima. Vakkundig. Leerzaam.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  De dag geeft inzicht in- en overzicht over de achtergrond en inhoud van de wetswijziging. Heel compact en intensief. Goed en kundig uitgelegd door de docenten. De invalshoeken van de docenten vanuit wetgever en rechterlijke macht vullen elkaar goed aan.

Opleidingen Incompany

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie.

Hulp nodig?

Bel ons en wij helpen je graag.

Ellen Blonk
030 231 53 14
[email protected]
Veelgestelde vragen
Deel deze pagina

Nieuwsbrief

Wil jij als eerste belangrijke informatie ontvangen over de opleidingen en trainingen binnen jouw rechtsgebieden? Schrijf je dan hier in.

Cursussen die je misschien ook interessant vindt

Basisopleiding sociaal zekerheidsrecht*

Erkend door Raad voor Rechtsbijstand voor specialisatie sociaal zekerheidsrecht
20 J (PO) | 20 PE Basisniveau

Cursus Wmo 2015: van melding tot besluitname**

Met eigen inbreng van casuïstiek door de deelnemers
5 J (PO) Verdiepingsniveau

Actualiteitencursus Unieburger en recht op sociale zekerheid**

In één keer helemaal op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
3 J Verdiepingsniveau

Actualiteitencursus Participatiewet**

Nieuwste jurisprudentie en meest recente ontwikkelingen van wetgeving
5 J (PO) Verdiepingsniveau