Ben je op zoek naar meer kennis van het sociale zekerheidsstelsel die direct toepasbaar is voor de dagelijkse praktijk? Volg dan de Basisopleiding sociaal zekerheidsrecht.
Basisopleiding sociaal zekerheidsrecht: een ingewikkeld stelsel nader toegelicht
Ons socialezekerheidsstelsel is niet alleen uniek, maar ook ingewikkeld. Het stelsel omvat een groot aantal verschillende (wettelijke) regelingen regelmatig wijzigen. De uitvoering van deze regelingen ligt bij diverse uitvoeringsorganen die inkomensbescherming bieden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan gemeenten en UWV. Ook op het gebied van het sociale domein zijn er tal van wijzigingen doorgevoerd. Voorbeelden hiervan zijn de Wajong in 2010 en 2015 en Participatiewet. Van deze laatste zijn ook op korte termijn ingrijpende wijzigingen te verwachten. Een gedegen kennis van het sociaal zekerheidsstelsel is essentieel wanneer je in dit rechtsgebied werkzaam bent.
De basisopleiding sociaal zekerheidsrecht biedt een intensief en interactief programma waarbij de verschillende wettelijke regelingen en voorzieningen uitgebreid aan de orde komen. Na het volgen van de basisopleiding heb je kennis van het stelsel van sociale zekerheid zoals wij dat in Nederland hebben, ben je (nog) beter in staat de diverse regelingen uit te voeren, te adviseren hierover in de dagelijkse procespraktijk van juristen en waar nodig effectief te procederen. OSR biedt ook verschillende verdiepingscursussen die op de afzonderlijke thema’s verder ingaan.
Wil je meer weten over de inhoud van de cursus? Download dan onze brochure of bekijk onderstaand filmpje. Heb je vragen of wil je meer weten, neem contact met ons op, we denken graag met je mee.
Wat is de doelgroep?
Onze basisopleiding sociaal zekerheidsrecht is ontwikkeld voor advocaten en andere juristen werkzaam in het sociaal zekerheidsrecht onder wie maar niet beperkt tot: juristen van rechtsbijstandsverzekeraars, juristen/juridische medewerkers bezwaar & beroep bij gemeenten, SVB en UWV, en voor juristen bij vakbonden.
Wil je als advocaat cliënten bijstaan in sociale zekerheidszaken? Dan stelt de Raad voor de Rechtsbijstand (RvR) de eis dat je een basisopleiding van ten minste 20 PO-punten hebt afgerond. Onze basisopleiding sociaalzekerheidsrecht (4 modules) heeft deze erkenning. Voor meer informatie over de eisen van de RvR en de specialisatie sociaal zekerheidsrecht klik hier
Inhoud opleiding
De basisopleiding sociaal zekerheidsrecht bestaat uit vier modules (fysieke bijeenkomsten) van elk één dag:
- Module 1: Sociaalzekerheidsrechtstelsel & Inkomen (WW, dagloon en algemeen inkomensbesluit)
- Module 2: Arbeidsongeschiktheid: ZW, WIA, Wajong, WAO, WAZ
- Module 3: Sociale voorzieningen: Participatiewet
- Module 4: Sociale voorzieningen: Wmo en Jeugdwet
We vragen je om je voorafgaand aan de lesdagen gericht voor te bereiden zodat je met de benodigde basiskennis aan de lesdagen kunt deelnemen. Op die manier kunnen de docenten tijdens de lesdagen de stof aan de hand van casuïstiek behandelen en illustreren.
Je krijgt voorafgaand aan de opleiding toegang tot onze digitale leeromgeving Canvas waar je zowel alle praktische informatie als de hand-outs van PowerPoint presentaties, literatuur en naslagwerk kunt vinden.
Daarnaast ontvang je het boek 'Hoofdzaken socialezekerheidsrecht’ van Saskia Klosse en Gijsbert Vonk ter voorbereiding van de lesdagen.
Heb je interesse in één of meerdere losse modules? Dit is mogelijk. Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Wie zijn de docenten?
Bernard de Leest
Nardy Desloover
Erik Klein Egelink
Ray Geerling
Bastiaan Wallage
Wat leer je tijdens de Basisopleiding sociaal zekerheidsrecht?
Na afloop van deze basisopleiding ben je in staat om:
- uit te leggen hoe het Nederlandse socialezekerheidsstelsel is opgebouwd en ingericht en kan je de relatie leggen met Europese en internationale regelgeving;
- op de thema’s inkomen, arbeidsongeschiktheid en sociale voorzieningen cliënten te adviseren en bij te staan in procedures;
Wat ontvang je na afronding van de Basisopleiding sociaal zekerheidsrecht?
- Een certificaat als bewijs van deelname
- Advocaten behalen met de afronding 20 (J) PO-punten (NOvA).
Wat betekent het regeerakkoord op hoofdlijnen voor het sociaal zekerheidsrecht?
Wil je alvast een voorproefje en weten wat het regeerakkoord in hoofdlijnen betekent voor het bestuursrecht? Bekijk dan het online spreekuur!
Verdere verdieping op het gebied van sociaal zekerheidsrecht
Naast de basisopleiding biedt OSR een breed scala aan verdiepings- en actualiteitencursussen. Wil je meer weten over de recente en te verwachten ontwikkelingen op het gebied van de Participatiewet? Volg dan onze Actualiteitencursus Participatiewet of ga meer de diepte in met de Cursus herziening Participatiewet. Voer je regelmatig procedures? Kies dan voor de Cursus procederen in sociale zekerheidszaken of de Basiscursus aanpak WIA-zaken. De Actualiteitencursus sociale zekerheid geeft een jaarlijkse update waarbij jurisprudentie over met name werknemersverzekeringen uitgebreid aan bod komt.
Sta je zieke werknemers bij of werkgevers met zieke werknemers? Dan is kennis van het arbeidsrecht in relatie tot het sociaal verzekeringsrecht essentieel. Wil je meer weten over de zieke werknemer, WIA of de ontwikkelingen in arbeidsongeschiktheidswet- en regelgeving in het algemeen? Dan biedt OSR de Cursus de eerste drie ziektejaren, Verdiepingscursus WIA of de Actualiteitencursus arbeidsongeschiktheidsrecht. Op onze website vind je ons volledige aanbod en kan je je direct inschrijven.
Heb je vragen of wil je meer weten over de inhoud van onze cursussen? Neem contact op en we denken graag met je mee!