Inkomensverlies van zelfstandigen
Tijdens deze verdiepingscursus gaan we in op letselschade bij zelfstandig ondernemers. Hierbij spelen namelijk andere aspecten dan bij letselschade van werknemers. Het kan lastig zijn het inkomensverlies van zelfstandigen te bepalen. Hoe moet de gederfde winst worden berekend? Daarvoor moet je kunnen beoordelen wat de winst zou zijn geweest zonder ongeval en dit vergelijken met de winst na het ongeval. Daarnaast is het lezen en interpreteren van jaarrekeningen en winst- en verliesrekeningen van belang. Ook wordt bij letsel onderzocht hoeveel toekomst het bedrijf zou hebben gehad zonder letsel. In de cursus houden we rekening met de verschillende rechtsvormen en de daarbij behorende fiscale regelgeving. Is het sprake van een eenmanszaak, een vof of bijvoorbeeld en bv?
Wanneer zelfstandigen niet meer kunnen werken, betekent dit vaak dat hun inkomen meteen (gedeeltelijk) stopt. Zelfstandigen met letsel kunnen zich niet ziekmelden bij hun werkgever en krijgen geen loon doorbetaald. De omzet valt weg en de zelfstandige maakt geen winst meer, terwijl de kosten doorlopen. Veel zelfstandigen hebben geen oudedagsvoorziening en geen arbeidsongeschiktheidsverzekering en kunnen daardoor snel in problemen komen. Het gevolg is inkomensschade. Daarnaast kan ook de continuïteit van het bedrijf snel in gevaar komen.
Omdat steeds meer mensen als zelfstandige aan de slag gaan, neemt het aantal zelfstandigenschades toe. Het belang van het kunnen berekenen van inkomensschade wordt hierdoor steeds groter.
Wat is de doelgroep?
OSR juridische opleidingen heeft voor het NIVRE een opleiding samengesteld die voldoet aan alle eisen die het NIVRE stelt aan de Vaktechnische opleiding voor personenschade-experts.
Ook cursisten die zich niet het pad van expert willen volgen, kunnen deze opleiding volgen, aangezien de inhoud van de opleiding voor de gehele branche personenschade van belang is om succesvol te functioneren, zoals letselschade advocaten, belangenbehartigers, letselschadebehandelaars bij aansprakelijkheids- of rechtsbijstandsverzekeraars, schaderegelings- of expertisebureaus.
Wat is de cursusvorm?
Deze verdiepingscursus bestaat uit een praktijkgerichte bijeenkomst en een deel zelfstudie.
Deze cursus is onderdeel van de opleiding branche personenschade. Je kunt je ook apart voor deze cursus inschrijven als je een stevige verdieping van je kennis rond zelfstandigenshade wilt opbouwen.
Wil je in korte tijd kennis verwerven over zelfstandigenschade en volg je deze cursus niet als onderdeel van de opleiding branche personenschade, dan kun je ook kiezen voor de online cursus letselschade bij zelfstandigen waarin docenten in één middag online hun kennis op dit vlak met je delen en casuïstiek bespreken over zelfstandigenschade.
Wie is de docent?
Deze Verdiepingscursus is ontwikkeld in samenwerking met en wordt gegeven door: Jochem van Rossum
Wat leer je tijdens de verdiepingscursus personenschade: zelfstandigenschade?
Na afloop van deze verdiepingscursus kun je:
- de kenmerken van de definitie van een zelfstandige noemen en kort toelichten;
- in een voorbeeld de economische en financiële positie van een zelfstandige beschrijven;
- toelichten hoe op basis van de omzet het (netto) inkomen wordt berekend;
- de schade van een zelfstandige berekenen bij diverse rechtsvormen en de fiscale regelingen.
Welke voorkennis en ervaring heb je nodig?
Je hebt hbo-denkniveau. Deze cursus bouwt voort op de basisopleiding van de NIVRE Register-Expert en ziet specifiek toe op de verdere vaktechnische opeiding en ontwikkeling van de Personenschade-expert.
Wat ontvang je na afronding van verdiepingscursus personenschade: zelfstandigenschade?
Een bewijs van deelname.