Verdiepingscursus personenschade: causaliteit en schade**

NiveauVerdiepingsniveau
PO punten3 J (PO)
Verdiepingscursus personenschade: causaliteit en schade** Omdat iedere letselschadeprofessional te maken krijgt met causaliteitdiscussies


Startdatum:


Informeer mij

3

Kennis en kunde over causaliteit in de personenschade

Tijdens de cursus wordt er besproken wat een causaal verband inhoudt en wat de vereisten zijn voor het aannemen van een causaal verband. Hoe ga je om met de meest belangrijke causaliteitsdiscussies en wat zijn de oplossingen voor onzekerheid over het causaal verband? De docent gaat tijdens de bijeenkomst in op deze vragen.

In vrijwel iedere letselschadezaak vindt discussie plaats over het causaal verband, zeker bij niet-objectiveerbaar letsel. Iedere letselschadeprofessional krijgt dus te maken krijgt met causaliteitdiscussies. Daarom is het belangrijk om meer kennis en kunde te verkrijgen over het onderwerp causaliteit. Zo kunnen oplossingen bedacht worden in de letselschadezaken waarin vaak een impasse ontstaat voor de discussie op het causaliteitsvraagstuk.

Wat is de doelgroep?

De cursus is interessant voor letselschade advocaten, belangenbehartigers, letselschade-experts en letselschadebehandelaars bij aansprakelijkheids- of rechtsbijstandsverzekeraars, schaderegelings- of expertisebureaus.

De cursus is uitermate geschikt als opfriscursus of als bij- en nascholing voor iedereen die middelzware personenschade zaken behandelt. Daarnaast ook voor iedereen die de Leergang Personenschade middelzwaar letsel hebben doorlopen en voor de behandeling van de zaken nog aanvullende diepgang willen krijgen op het gebied van ‘Causaliteit’.

Wat is de cursusvorm?

De cursus bestaat uit een bijeenkomst van een halve dag. Uitgangspunt van de cursus zijn praktijkvragen die je zelf aandraagt, die zorgen voor discussie. Voorafgaande aan de cursus ontvang je digitaal cursusmateriaal om je voor te bereiden op de bijeenkomst.

Wie is de docent?


Freek Schultz

Wat leer je tijdens de verdiepingscursus causaliteit en schade?

De volgende onderwerpen staan centraal in de cursus:

 • omkeringsregel;
 • proportionele aansprakelijkheid;
 • kansschade;
 • ruime toerekening;
 • schade;
 • causaliteit en niet-objectiveerbaar letsel;
 • de praktijkzaken.

Na afloop van de cursus ben je in staat om:

 • de leerstukken over causaal verband in praktijkzaken, ook bij niet-objectiveerbaar letsel, uit te leggen en toe te passen;
 • een optimale aanpak van een zaak uit te denken en de regie in de zaak uit te zetten;
 • de actuele ontwikkelingen in causaliteitsleerstukken te benoemen.

Welke voorkennis en ervaring heb je nodig?

Deze cursus is verdiepend op het onderwerp causaliteit. Wij verwachten dat de deelnemers op de hoogte zijn van wat een causaal verband is en welke eisen hieraan gesteld worden.

Wat ontvang je na afronding van de cursus?

 • Bewijs van deelname

Inhoud

 • Deel 1: uitleg theorie ‘causaliteit en schade’
 • Deel 2: vervolg theorie en praktijkgerichte casuïstiek.


Werkwijze


Je volgt deze cursus in een face-to-face-bijeenkomst met maximaal 20 medecursisten. Zo is de interactie tussen jou, je medecursisten en de docent gegarandeerd. Naast de uitleg van de theorie van de diverse leerstukken, praktijkvoorbeelden, staan je eigen praktijkvragen centraal en vormen het uitgangspunt voor de discussie.

Materiaal


Voorafgaand aan de cursus krijg je van ons digitaal cursusmateriaal waarmee je je alvast kunt voorbereiden op de cursusdag. Je krijgt op de dag zelf ook hand-outs.

 • Jan van den Berg - Beoordeling: 10/10
  Goede presentatie, ondanks digitaal en inhoudelijk goed cursus
 • Anoniem - Beoordeling: 7/10
  Prima, praktijkgericht. Wel wat veel informatie over proportionele aansprakelijkheid, iets wat in verhouding niet zo heel vaak voorkomt in de praktijk.
 • Patrick Boerekamp - Beoordeling: 9/10
  Een goede opfriscursus met een update van de huidige rechtspraak.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Uitstekende verdiepingscursus en goede trainer. Hij ging ook door totdat iedereen de stof goed begreep.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Verwezen naar bruikbare jurisprudentie en de kern werd eruit gehaald. Alles werd duidelijk verteld. Genoeg ruimte voor vragen.

Opleidingen Incompany

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie.

Hulp nodig?

Bel ons en wij helpen je graag.

Ellen Blonk
030 231 53 14
[email protected]
Veelgestelde vragen
Deel deze pagina

Nieuwsbrief

Wil jij als eerste belangrijke informatie ontvangen over de opleidingen en trainingen binnen jouw rechtsgebieden? Schrijf je dan hier in.