Verdiep jouw kennis van het vreemdelingenrecht
Ben je advocaat of jurist in het vreemdelingenrecht? Heb je goede basiskennis, redelijke praktijkervaring en ervaring in het vreemdelingenrecht? Dan is deze cursusmodule Vreemdelingenrecht regulier B een goed instappunt om je kennis van het vreemdelingenrecht en van vreemdelingenbewaring te verdiepen en te verbreden.
Tijdens de eerste dag van deze tweedaagse module gaan we onder andere in op processtrategieën en actualiteiten binnen het vreemdelingenrecht. De tweede dag staat in het teken van de procedure na beslissing verblijfsbeëindiging, uitzetting en maatregelen van vrijheidsontneming en -beperking en de procedures die daarbij horen.
Heb je geen of weinig basiskennis van het vreemdelingenrecht?
Volg dan eerst Vreemdelingenrecht Module A Regulier. De gehele basisopleiding voor de vreemdelingenpraktijk bestaat uit in totaal drie modules: Module A, Module B en Module C. De eerste module, module A biedt de basis op het gebied van regulier vreemdelingenrecht, module B bouwt daarop voort en module C verdiept op het gebied van Asielrecht (vluchtelingenrecht).
Wat is de doelgroep?
Naast advocaten nemen ook regelmatig andere juridisch professionals (zoals bedrijfs- of overheidsjuristen) deel aan een of meerdere onderdelen van de basisopleiding Vreemdelingenrecht. Zo sluiten onder andere juridisch professionals van COA, gemeenten, IND en de Ombudsman aan tijdens de bijeenkomsten.
Wat is de cursusvorm?
Deze module bestaat uit twee bijeenkomsten van een dag met een totale tijdsinvestering van 10 uur. De docenten gaan met actuele casuïstiek aan de slag tijdens beide cursusdagen.
Wie zijn de docenten?
Wat leer je tijdens de leergang vreemdelingenrecht Regulier II Module B?
Na afloop van deze cursus:
- ben je in staat om in de meest voorkomende reguliere vreemdelingenzaken een passende procedure te kiezen en te voeren;
- ben je bekend met de belangrijkste regelgeving en jurisprudentie met betrekking tot de vreemdelingenbewaring;
- kun je deze kennis toepassen in je eigen praktijk.
Wat ontvang je na afronding van de leergang vreemdelingenrecht Regulier II Module B?
- 10 PO-punten. Deze cursus is door de NOvA erkend als PE-cursus;
- bewijs van deelname.
Wat zijn de toelatingseisen voor deelname aan het vreemdelingenpiket?
Advocaten die toegelaten wensen te worden tot het vreemdelingenpiket moeten (na de verplichte module A) in ieder geval het certificaat van module B Regulier Vreemdelingenrecht II kunnen overleggen. Informeer voor de toelatingsvoorwaarden tevoren bij de Raad voor Rechtsbijstand
Als je de kernmodules A, B en C hebt gevolgd, dan voldoe je aan de belangrijkste opleidingseisen die de Raad voor Rechtsbijstand stelt voor deelname aan het vreemdelingenpiket en gefinancierde rechtshulp aan asielzoekers. Raadpleeg vooraf bij de Raad voor Rechtsbijstand de stand van zaken voor deelname vreemdelingenpiket en de inschrijfvoorwaarden: www.rvr.org. En let op: in 2019 geldt een stop op de lijst voor asieladvocaten. Voor de laatste stand van zaken hieromtrent kun je het beste rechtstreeks contact opnemen met de Raad voor Rechtsbijstand.