Diversiteit in de advocatuur

Terug naar overzicht
9 september 2020

’’Kwart van de top 50-advocatuur heeft minstens 30% vrouwelijke partners’’ en ‘’Meer diversiteit in de advocatuur’’ kopte Advocatie op 8 april 2020 en 28 oktober 2020.

Uit de Stand van de Advocatuur en het Notariaat 2020 bleek dat bij bijna 25% van de vijftig grootste Nederlandse advocatenkantoren minstens 30% van de partners vrouw is. Dat zijn dus twaalf van de top 50-kantoren.

Naast het bedrijfsleven, proberen ook grote advocatenkantoren diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer te realiseren. Het afgelopen jaar zijn er bij verschillende grote advocatenkantoren Diversity & Inclusion-partners, -hoofden en -voorzitters benoemd. Eind juni van dit jaar concludeerde organisatieadviesbureau McKinsey & Company dat bedrijven 39% aan potentiele sollicitanten mislopen als deze het bedrijf als niet-inclusief beschouwen. Advocatie sprak onder andere met Diversity & Inclusion-partners, -hoofden en -voorzitters van AKD en Loyens & Loeff over hun aanpak om de diversiteit in advocatenkantoren te verbeteren.

Hermine Voûte is recentelijk benoemd tot de voorzitter van het Committee for Diversity & Inclusion bij Loyens & Loeff. De arbeidsrechtadvocaat is een ervaren rot op dit gebied: zo was ze in het verleden onder meer voorzitter van de diversiteitscommissie van de Nederlandse Orde van Advocaten en stond ze aan de wieg van een women’s leadership-programma* op de Zuidas. Binnen het comité richt zij zich allereerst op meer vrouwen aan de top. “Ik wil me heel graag nog een keer kwaad maken over diversiteit en inclusiviteit.”

Loyens & Loeff stelt dat diversiteit en inclusiviteit veel meer omvattend is dan vrouwen in de top. Het betreft ook multiculturaliteit en LHBTI. Deze doelen moeten zij echter nog stellen. In eerste instantie richt Loyens & Loeff zich op de doelstelling om in 2025 30% vrouwen in de partnership en 50% vrouwen op posities die zich bezighouden met beoordeling en promotie.

Bron: Advocatie

Maatschapspotentie

Ook bij OSR zien we het belang van training, inzicht en coaching van talentvolle vrouwen met maatschapspotentie. Al ruim 10 jaar organiseren wij het Women Leadership Programme (WLP) en het International Women Leadership Programme (IWLP). Deze unieke leiderschapsprogramma’s zijn ontwikkeld in samenwerking met de grootste advocatenkantoren van Nederland. Het WLP en het IWLP bieden de bouwstenen van inspirerend leiderschap in de juridische wereld zodat talentvolle vrouwelijke advocaten vol vertrouwen die carrièrestap zetten. Veel vrouwelijke advocaten hebben een van de programma’s gevolgd en een groot aantal van hen zijn partner geworden bij het kantoor waar zij werken.

Wil je jouw leiderschapskwaliteiten ontwikkelen? Dan is leiding nemen over je eigen carrière essentieel. Deze programma’s geven jou het inzicht in de volgende stappen van jouw carrière, bijvoorbeeld een partnertraject.

Wegens de wereldwijde pandemie vinden de 2020 programma’s gedeeltelijk online plaats. In 2021 zullen we de programma’s uiteraard weer plaatsvinden, online maar ook zeker weer offline. Houd onze website in de gaten voor meer informatie!

Heel fijn om te zien dat we online ook heel effectief kunnen zijn:

”Very interesting topics and they were very well explained by the various speakers. Some items I was already aware of but other were real eye-openers. What I mostly enjoyed was the interaction with the other participants: talking about our shared (and diverging) experiences, best practices and obstacles. It’s always nice to know that you’re not the only one who is struggling with certain issues and to talk about how other people feel about this and tackle this.

Also, I think it’s remarkable how well the organisation managed to provide a useful and value-adding course digitally rather than physically. I fully appreciate these circumstances are suboptimal (well, hard) for everybody and I am really thankful that the organisation put effort in making sure that they could provide the best experience online as was possible.”

Voor meer informatie over de programma’s ga naar de volgende pagina’s:

Women Leadership Programme
International Women Leadership Programme

Of download de brochures: WLP en IWLP. Een update van de brochures voor de programma’s in 2021, volgen op korte termijn.

*Hermine Voûte is actief betrokken geweest bij de opzet en start van het Women Leadership Programme van OSR juridische opleidingen.