Vreemdelingenpraktijk: module A, B en C

Migratierecht, bestaande uit het vreemdelingenrecht en asielrecht, is een rechtsgebied dat juridisch gezien heel dynamisch, complex en uitdagend is.

Het vreemdelingenrecht ziet toe op de juridische procedures van vreemdelingen. Het asielrecht, ook wel vluchtelingenrecht genoemd, houdt zich bezig met situaties waarbij iemand bijvoorbeeld om veiligheidsredenen niet naar zijn of haar land kan terugkeren. Het gaat dan over mensen met een vluchtelingenstatus en asielzoekers.

Basisopleiding voor de vreemdelingenpraktijk

Wil jij de specialiseren in het vreemdelingenrecht en/of het vluchtelingenrecht? Dan is een van de eisen van de Raad voor Rechtsbijstand (RvR) dat je respectievelijk twee of drie modules/leergangen volgt bij OSR.

Voor de specialisatie vreemdelingenrecht, moet je module A en B volgen. Voor de specialisatie vluchtelingenrecht moet je naast de modules A en B ook module C met goed gevolg afronden.

De gehele basisopleiding voor de vreemdelingenpraktijk bestaat dus uit drie modules: A, B en C. De eerste module (module A) biedt de basis op het gebied van regulier vreemdelingenrecht, module B bouwt daarop voort en module C verdiept op het gebied van Asielrecht (vluchtelingenrecht).

Meer informatie of inschrijven

Ben je op zoek naar meer informatie over de verschillende leergangen, of wil je je inschrijven? Dat kan op de cursuspagina’s:

Je kunt de modules A en B ook apart volgen:

Leergang Vreemdelingenrecht module A en B

Tijdens de Leergang Vreemdelingenrecht Regulier I Module A leer je hoe je in veel voorkomende reguliere vreemdelingenzaken tot een oplossing kunt komen. De docenten gaan onder andere in op de rechtsbronnen, systematiek van de vreemdelingenwet en regelgeving.

Na het volgen van module A beschik je over basiskennis van het materiële en formele vreemdelingenrecht en kun je Module B volgen. Beschik je al over een goede basiskennis, redelijke praktijkervaring en ervaring in het vreemdelingenprocesrecht? Dan kun je meteen Vreemdelingenrecht Module B volgen.

Met module B kun je je kennis van het vreemdelingenrecht en van vreemdelingenbewaring verdiepen en verbreden. Tijdens de eerste dag van deze tweedaagse leergang gaan de docenten onder andere in op processtrategieën en actualiteiten binnen het vreemdelingenrecht. De tweede dag staat in het teken van de procedure na beslissing verblijfsbeëindiging, uitzetting en maatregelen van vrijheidsontneming en -beperking en de procedures die daarbij horen.

Leergang vluchtelingenrecht Module C

Met deze module verdiep je je kennis op het gebied van vluchtelingen-/asielrecht. Na afloop van deze module ken je de relevante rechtsbronnen van het vluchtelingenrecht en kun je deze bronnen op correcte wijze toepassen. Voordat je module C kunt volgen, moet je eerst modules A en B van de Basisopleiding voor de Vreemdelingenpraktijk afronden. Module C vindt slechts 1 keer per jaar plaats!

Vragen? Neem contact op!

030 231 53 14
[email protected]
Kantoor
Arthur van Schendelstraat 650
3511 MJ Utrecht