We hebben helaas op dit moment geen cursussen in dit rechtsgebied. Probeer de cursus te zoeken via het Cursusaanbod
Huurrecht is een veelzijdig rechtsgebied waarbinnen diverse professionals werkzaam zijn: advocaten, juristen, (juridisch) medewerkers in het bedrijfsleven en de overheid, en ondersteund personeel. Als juridisch professional in de huur- en of vastgoedsector houd je je dagelijks bezig met adviseren en/of procederen over vragen rondom het aangaan en beëindigen van huurcontracten en diverse andere huurrechtelijke thema’s zoals renovatie en gebreken. Ook thema’s als huurprijzen en fiscale consequenties spelen een belangrijke rol.
Advocaten, juristen en juridisch medewerkers bij woningbouwcorporaties en juristen en juridisch adviseurs bij gemeentelijke overheden vinden bij OSR juridische opleidingen de cursus die bij hen past. In ons aanbod vind je basiscursussen, actualiteitencursussen en verdiepingscursussen.
Daarnaast OSR is het enige opleidingsinstituut dat de Specialisatieopleiding Huurrecht van de Vereniging van Huurrechtadvocaten (VHA) aanbiedt en sinds 2016 ook een equivalent hiervan heeft voor het bedrijfsleven en de overheid.
OSR biedt zoals gezegd de specialisatieopleiding aan voor advocaten die zijn aangesloten bij de Vereniging Huurrecht Advocaten (VHA). Deze leergang biedt diepgang op het gehele spectrum van het huurrecht voor ervaren advocaten. Het is een intensieve en brede opleiding met actuele jurisprudentie, verdieping op basiskennis en casusbehandeling.
Daarnaast is de basisopleiding huurrecht van OSR in 2020 door de Raad van Rechtsbijstand erkend als opleiding om te voldoen aan de toelatingseis voor de inschrijving specialisatie huurrecht.
OSR biedt meerdere keren per jaar de basiscursus huurrecht bedrijfsruimte, de basiscursus huurrecht woonruimte en de basiscursus huurrecht woon- en bedrijfsruimte aan. Alle drie de cursussen zijn bedoeld voor advocaten of praktijkjuristen (HBO+/WO) met weinig of geen kennis op het gebied van huurrecht. Je volgt een algemeen deel huurrecht en een deel specifiek huurrecht bedrijfs- en/of woonruimte. Alle basiscursussen worden gegeven door topdocenten die zelf volop in de praktijk werkzaam zijn. De cursussen zijn dan ook doorspekt met casuïstiek en voorbeelden en er is ruimte om te discussiëren en van elkaar te leren.
Ben je al enige tijd werkzaam als specialist huurrecht, en wil je je specialisme actueel houden? Kies dan voor een van onze verdiepingscursussen. Hierin worden alle relevante onderdelen van jouw rechtsgebied verdiept en verduidelijkt en komt de laatste stand van zaken aan bod. De docenten komen zelf uit de praktijk van het huurrecht en kennen het klappen van de zweep. Diverse casussen en onderlinge discussie met medecursisten prikkelen je om anders dan wel verder te kijken dan je tot nu toe deed. Dat maakt de verdiepingscursussen en specialisaties inspirerend en verrijkend.
Als juridisch professional wil je op de hoogte zijn van actuele thema’s en ontwikkelingen in het huurrecht. Met de eendaagse actualiteitencursus Huurrecht ben je weer helemaal up-to-date. Zo werk je optimaal aan je eigen ontwikkeling als jurist. In iedere cursus worden nieuwe actuele thema’s behandeld of bestaande thema’s met nieuwe actualiteiten uitgebreid.
Ook voor niet-juristen, zoals secretaresses, juridisch ondersteuners en assistenten heeft OSR een cursus Huurrecht. In deze basiscursus geeft de docent een inleiding op het huurrecht en vertaalt deze theoretische kennis direct naar de praktijk. Met de vele voorbeelden en casussen die besproken worden, heb je discussies met je vakgenoten waardoor de stof nog meer tot leven komt.
Naast inhoudelijke cursussen op het gebied van huur- en vastgoedrecht, zijn er ook cursussen gericht op het ontwikkelen van vaardigheden die je als jurist van pas komen; de beroepsvaardigheden. Deze cursussen volg je in een face-to-face bijeenkomst, met maximaal zestien medecursisten. De focus is zeer praktijkgericht, op basis van casuïstiek die vaak voorkomt.
Op 1 januari 2021 is de Wet toeristische verhuur van woonruimte ingegaan. Deze wet heeft als doel om ongewenste neveneffecten van toeristische verhuur van woonruimte tegen te gaan. De wet geeft gemeenten de mogelijk om maatregelen te nemen als er gebrek aan woonruimte is, of als de leefbaarheid van een wijk in het geding komt.
Gemeenten kunnen verhuurders, die hun woning verhuren aan toeristen, verplichten om een registratienummer aan te vragen. Zij moeten dit nummer vermelden bij aanbiedingen en advertenties op verhuurplatforms. Op deze manier kunnen gemeenten toeristenbelasting heffen, sneller optreden en indien nodig handhaven.
De gemeenteraad kan bepalen dat een woonruimte een maximum aantal nachten per jaar aan toeristen mag worden verhuurd, om de druk op de woningmarkt te verminderen en de leefbaarheid te borgen. Daarbij kan de gemeente een meldplicht instellen. In uitzonderlijke situaties mag de gemeente een vergunningsplicht invoeren.
Bij overtreding van de verhuurregels en woonfraude, zoals illegale onderverhuur, wordt de maximale lik op stuk boete verviervoudigd.