Online training helder schrijven voor juristen

StartdatumIn overleg
LocatieOnline
Aantal lesdagen2
PO punten12 NJ (PO)
Online training helder schrijven voor juristen Oefenen met teksten uit eigen praktijk; Analyse en feedback op eigen teksten.
1525,- (excl. BTW)

Startdatum:


Direct inschrijven

12
12

Op maat voor jouw persoonlijke wensen

Onze bekende en vertrouwde training helder schrijven in een nieuw jasje, niet langer klassikaal maar volledig op maat voor jouw persoonlijke wensen en leerbehoeften. Bij online schrijfcoaching krijgen cursisten een op maat gesneden individuele begeleiding bij het schrijven in de juridische praktijk. De coaching kan gericht zijn op zowel een efficiënte schrijfaanpak als op de kwaliteit van de tekst.

De online coaching is een volledig individueel traject en kan daarmee op maat worden gesneden. Samen met de docent bepaal je dus zelf waar de accenten komen te liggen. Met inzichten, theorie en oefeningen kan de docent specifiek inzoomen op jouw vragen.

De startdatum en -tijdstip bepaal je in overleg met de docent en ook gedurende het traject kun je je eigen cursustijd indelen. Je hebt tijd om de theorie te overdenken, te laten bezinken en toe te passen op je eigen teksten. Verder kan de anonimiteit een prettige bijkomstigheid zijn doordat je de focus volledig op jezelf hebt.

Doelgroep

De online schrijfcoaching is bedoeld voor (semi-)overheidsjuristen, advocaten, bedrijfsjuristen en juristen die bij verzekeraars werken.
Uiteraard is het nog steeds mogelijk om de training helder schrijven als maatwerk voor je hele team, afdeling, kantoor of organisatie te organiseren. Heb je hier interesse in, neem dan contact op met Paul Tillemans.

Wat is de cursusvorm

De online schrijfcoaching bestaat uit een individueel e-learning traject waar je in totaal zo’n 12 uur aan besteed, verdeeld over vier fases:

 • Je begint met het invullen van een vragenlijst; dit laat je nadenken over sterke en minder sterke kanten van je eigen teksten en de eigen schrijfaanpak. Daarnaast selecteer je teksten die jij kenmerkend vindt of waar je feedback op wilt ontvangen (1 uur).
 • Daarna bestudeer je de theorie en maak je opdrachten om de theorie te verwerken (6 uur).
 • Op de gemaakte opdrachten krijg je feedback die je vervolgens bestudeert. Op basis van jouw output ontvang je individuele feedback en extra theorie. De inzichten hieruit pas je toe in nieuwe tekst(en) en eventueel extra opdrachten (4 uur).
 • Ook hierop krijg je weer persoonlijke feedback die je bestudeert en gebruikt in het afsluitende coachingsgesprek waarin je nog eventueel resterende vragen kunt stellen (1 uur).
 • Daarbij beleg je in overleg met de docent tussentijdse online-besprekingen, om de voortgang te bespreken.

Wie is de docent?

John Wiering

Wat leer je tijdens de online training helder schrijven voor juristen?

De basis van de coaching is erop gericht dat je volgens een efficiënte en gestructureerde schrijfaanpak kernachtige teksten kunt schrijven die:

 • een heldere boodschap hebben;
 • niet meer informatie bevatten dan de lezer nodig heeft;
 • duidelijke en inzichtelijke redeneringen bevatten;
 • helder en toegankelijk zijn geordend;
 • helder en begrijpelijk zijn geformuleerd;
 • in een passende toon zijn geschreven.
 • Daarbij staan jouw persoonlijke leervragen centraal.

Welke voorkennis en ervaring heb je nodig?

Om de training met succes te kunnen volgen, gebruik je geschreven stukken uit je praktijk. Wat staat al goed op papier en wat heb je nodig om dit nog beter te maken?

Wat ontvang je na afronding van de training helder schrijven?:

De cursus wordt, conform de eisen van de NOvA, afgerond door middel van een reflectieve opdracht. Het inleveren van de reflectieve opdracht is een voorwaarde voor het verkrijgen van het certificaat.

 • 12 NJ PO-punten. Deze cursus is door de NOvA erkend als PE-cursus;
 • Een certificaat.

  Wat deelnemers vinden van de training

  ''Na het volgen van de training denk ik op een andere manier na over de boodschap die ik wil brengen. Een van mijn leerdoelen was ‘hoe komt een juridische boodschap over op een niet juridische lezer’ en 'wat is de juiste tone of voice'. Daar heb ik veel heldere tips & tricks voor gekregen. De trainer was kundig, reageerde snel, kwam met goede en bruikbare feedback. Ook kwam hij steeds terug op mijn eigen (leer)doelen. De trainer was qua tijd en invulling zeer flexibel!''

  ''Voor mij werkte het erg goed dat ik vrij stond in de tempo van de cursus. Ook vond ik het erg fijn dat ik een aantal documenten heb gekregen waarin ik alles wat ik heb geleerd nog kan teruglezen. Het contact met de docent was erg fijn en professioneel. Er was veel aandacht voor mijn werk en het werd vooraf goed voorzien van feedback.''
  Widad Biesbrouck, jurist Tuchtrecht Banken


 • Inhoud


  Let op! De startdata van de bijeenkomsten zijn fictief. Omdat dit een onlinecursus betreft kun je zelf kiezen voor de data waarop je wilt starten en wanneer je de opdrachten met de docent gaat uitvoeren.

  De eerste stap is dat de cursist via e-mail een vragenlijst krijgt toegestuurd waarin de cursist zijn of haar leerdoelen aangeeft. We vragen de cursist deze lijst ingevuld naar de docent te sturen. Het is van belang dat de cursist goed nadenkt over de vraag wat hij of zij zou willen leren, omdat de docent de coaching daarop zal richten. Daarbij vragen we de cursist een of meer zelfgeschreven praktijkteksten mee te sturen.

  De volgende stap is dat de docent de teksten van de cursist analyseert en op grond van zijn analyse en de leervraag/-vragen van de cursist, een inhoudelijke opzet voor de coaching maakt. De cursist ontvangt vervolgens van de docent feedback, stukjes theorie en artikelen en een of meer opdrachten.

  De derde stap is dat de cursist de uitgewerkte opdracht(en) naar de docent mailt. De cursist kan daarbij aangeven waar hij nog tegenaan loopt en mee worstelt. In zijn reactie geeft de docent inzichten bij deze knelpunten en feedback op de uitwerkingen. Daarnaast zal de docent de cursist vragen een nieuwe praktijktekst te schrijven en op te sturen, waarin hij de inzichten die hij heeft opgedaan toepast.

  Als laatste onderdeel van de coaching maakt de docent bij de tekst van de cursist een uitgebreid feedbackverslag waarin hij laat zien wat de cursist goed doet in deze tekst en waarom hij dat goed vindt. Daarnaast geeft hij erin aan waar de cursist nog in kan groeien, door bij enkele passages aan te geven wat het veelal ongewenste effect ervan op de lezer kan zijn. Hij geeft daarbij alternatieven voor die passages. Tot slot heeft de cursist nog een online gesprek met de docent, waarin zij samen resterende vragen bespreken en terugblikken op het traject.

  Hiermee is de coaching in principe afgerond. Mocht het echter zo zijn dat de cursist behoefte heeft aan meer oefening en/of feedback, dan kan het traject verlengd worden.

  Werkwijze


  Deze opleiding sluit volledig aan op de praktijk want je gaat gericht aan de slag met je eigen werk. Dit doe je 1 op 1 met ondersteuning van onze topdocent.

  Materiaal


  Tijden de online training helder schrijven voor juristen ontvang je twee digitale werkboekjes.
  “Theorie bij de online cursus helder schrijven voor juristen” geeft informatie over het schrijfproces en hoe je de juiste informatie selecteert voor je tekst. Verder geeft het aanwijzingen voor hoe je helder structutreert en argumenteert. Het gaat overigens niet over argumentatieleer, maar over hoe je argumentatie helder en overtuigend presenteert.
  Het tweede boekwerkje handelt over schrijfstijl en formuleren. Dit document geeft inzicht in hoe je helder formuleer, dus hoe je onnodig ingewikkelde taal en ambtelijk-juridische constructies vermijdt.

  • Anoniem - Beoordeling: 8/10
   ik vond het zeer prettig met het alternatief om de cursus 1 op 1 online te doen, waardoor er veel aandacht is voor mijn groeipunten/ actiepunten.

  Opleidingen Incompany

  Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie.

  Hulp nodig?

  Bel ons en wij helpen je graag.

  Ellen Blonk
  030 231 53 14
  [email protected]
  Deel deze pagina