Cursus inleiding in de Algemene wet bestuursrecht (Awb)*

Startdata 4 september 2024
NiveauBasisniveau
Aantal lesdagen1
PO punten5 J (PO)
Cursus inleiding in de Algemene wet bestuursrecht (Awb)* Met deze cursus maak je een stevige start in de bestuursrechtelijke praktijk.
Vanaf 650,- (excl. BTW)

Startdatum:


Informeer mij

5
5
5

De basis van de Algemene wet bestuursrecht

Als advocaat, overheidsjurist of bedrijfsjurist wil je op de hoogte zijn van de fundamenten van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Met deze opleiding krijg je een grondige introductie en ben je bekend met de basis van het bestuursrecht.

Deze cursus biedt een analyse van de opbouw, reikwijdte en kernbegrippen van de Awb. Ook krijg je inzicht in de verhouding van de Awb tot het bijzondere bestuursrecht en leer je de meest recente ontwikkelingen in (aanbouw)wetgeving. Daarnaast is er aandacht voor de betekenis van de algemene beginselen van behoorlijk bestuur binnen en buiten de Awb.

Wat is de doelgroep?

Deze cursus is geschikt voor advocaten, overheidsjuristen en bedrijfsjuristen die met de Awb te maken krijgen of hebben.

Wat is de cursusvorm?

Deze cursus bestaat uit een bijeenkomst van een dag en zelfstudie.

Wie is de docent?

Hugo Pennarts

Wat leer je tijdens de basiscursus fundamenten van het bestuursrecht?

Na afloop van deze cursus:

 • ken je de reikwijdte van de Awb;
 • kun je zaken analyseren aan de hand van de basisbegrippen uit de Awb;
 • ben je op de hoogte van meest recente bestuursrechtelijke wetsontwikkelingen.

Wat ontvang je na afronding van de basiscursus fundamenten van het bestuursrecht?

Na afronding ontvang je:

 • 5 NOvA PO-punten of 5 PWO-punten. Deze cursus is door de NOvA en PWO erkend als PE-cursus;
 • bewijs van deelname.

Meer over het bestuursrecht

Je kunt deze cursus ook koppelen aan andere onderdelen uit het drieluik de bezwaarschriftprocedure en de beroepsprocedure bij de bestuursrechter.

Inhoud


Onderstaand het programma in grote lijnen. Uiterlijk een week voor de cursusdatum ontvang je een uitgebreid programma.

 • Algemeen bestuursrecht en de Awb, opbouw van de Awb en de gelaagde structuur daarvan.
 • Kernbegrippen als besluit, bestuursorgaan, belanghebbende, bestuurlijk oordeel en Beleidsregels, onderscheid soorten besluiten (algemeen verbindend voorschrift (AVV), beleidsregels, beschikking).
 • Reikwijdte Awb, verhouding Awb en bijzondere wetgeving.
 • Ontwikkelingen in de Awb (Wetsvoorstel aanpassing bestuursprocesrecht).
 • Algemene beginselen voor behoorlijk bestuur (ABBB) en algemene rechtsbeginselen, onderscheid materiële en formele rechtsbeginselen.
 • Zorgvuldigheidsbeginsel en vooringenomenheid.
 • Motiveringsbeginsel.
 • Vertrouwensbeginsel.
 • Rechtszekerheidsbeginsel en formele rechtszekerheid.
 • Evenredigheidsbeginsel.
 • Gelijkheidsbeginsel.


Werkwijze


Deze cursus sluit volledig aan op de praktijk. We behandelen actuele ontwikkelingen en casus en bieden ruimte voor interactie met vakgenoten. Zo leer je met en van elkaar. Je krijgt daarbij ondersteuning van onze topdocenten.

Materiaal


Voorafgaand aan de bijeenkomst ontvang je van ons het (digitale) studiemateriaal. Er zit verder geen voorbereiding vast aan deze cursusdag.

 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Ik vond het een goed (dag)opleiding. Voor zover je de basis in 1 dag kan stoppen, is dat volgens mij goed gelukt. De opleider was goed en kon met mooie praktijkvoorbeelden de stof onderbouwing geven. Plek was ook prima, lekker makkelijk naast het station.
 • Anoniem - Beoordeling: 7/10
  Mooie eerste inleiding. Wel af en toe wat onduidelijke structuur. (Veel jurisprudentie terwijl dit voor een inleiding niet altijd zinvol is). Locatie prima.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Erg goede opleiding. Na deze opleiding heb ik een gedegen basis om succesvol te procederen in het bestuursrecht.
 • Hester Jasmijn Hester Knot - Beoordeling: 9/10
  Locatie was top: goed bereikbaar met OV en een hele mooie plek! Goede voorzieningen! De trainer was erg kundig en bracht de informatie op een leuke manier, met humor, ver. De praktijkvoorbeelden maakten de soms wat taaie stof heel duidelijk.
 • Anoniem - Beoordeling: 7/10
  Locatie goed, maar teveel cursisten voor deze zaal. Niet iedereen had een goede plek. Ook voor de lunch, te weinig zitplaatsen. Docent heeft veel ervaring en vertelt enthousiast over de deelonderwerpen. Ik mis een goed praktisch handboek dat ter bestudering vooraf voor de cursusdag wordt aangeraden.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Heel goed
 • Anoniem - Beoordeling: 4/10
  Het was chaotisch qua planning, we zijn veel tijd verloren geraakt omdat we buiten de deur moesten lunchen en nog een stukje moesten lopen. Daarnaast was de vakdocent zelf ook chaotisch en soms niet te volgen. Niet alle vragen kon ie ook goed beantwoorden. Voorbeelden was fijn geweest, want dan kan je het misschien nog begrijpen. Hij was gewoon niet goed te volgen.
 • Anoniem - Beoordeling: 7/10
  Het eerste stuk van de opleiding was goed te volgen, maar was wel heel erg uitgebreid. De begrippen kwamen lang aan bod, waardoor de docent in tijd nood kwam met het behandelen van de praktijkvoorbeelden. Het tweede stuk was daardoor moeilijker te volgen. De docent gebruikte soms oude praktijkvoorbeelden en de conclusie was soms niet helemaal duidelijk.
 • Anoniem - Beoordeling: 7/10
  De training vond ik ter inleiding van het bestuursrecht prima. Soms vond ik het wel wat warrig aangezien er vaak tussen dia's heen en weer werd geswitched. De trainer kon de stof vaak goed overbrengen, maar soms bleef er wel iets onduidelijk. Daarnaast gingen we na de lunchpauze erg lang door wat niet bevorderlijk was voor de concentratie.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  helder, prettige docent, voldoende informatie en voorbeelden voor een basiscursus. Goed evenwicht tussen wetgeving en jurisprudentie.
 • Matthijs - Beoordeling: 9/10
  I.t.t. de (voor mij) taaie tekst die we ter voorbereiding moesten lezen, werd de stof op een heel levendige manier gegeven (en heel fijn - met de nodige humor). Hierdoor kon ik ook die onderdelen van de stof die voor mij geen dagelijkse kost zijn (ik werk op een bezwaarafdeling bij een rijksoverheid ZBO, nogal wat had betrekking wetgeving voor gemeentes), toch goed begrijpen. En heel nuttig om toch kennis van te nemen. De basisbegrippen werden heel scherp en precies uitgelegd. Kortom ik ben een stuk wijzer geworden.

Opleidingen Incompany

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie.

Hulp nodig?

Bel ons en wij helpen je graag.

Ellen Blonk
030 231 53 14
[email protected]
Veelgestelde vragen
Deel deze pagina

Nieuwsbrief

Wil jij als eerste belangrijke informatie ontvangen over de opleidingen en trainingen binnen jouw rechtsgebieden? Schrijf je dan hier in.

Cursussen die je misschien ook interessant vindt

Actualiteitencursus ruimtelijk bestuursrecht**

Word bijgepraat aan de hand van recente uitspraken van de ABRvS
4 J (PO) Verdiepingsniveau

Cursus praktisch procederen in het bestuursrecht*

Krijg inzicht in jouw mogelijkheden om het bestuursproces te beïnvloeden.
5 J (PO) Basisniveau

Cursus beroepsprocedure bij de bestuursrechter (Awb)*

Met behulp van een zittingscasus uit de praktijk leer je effectief procederen.
5 J (PO) Basisniveau

Basisopleiding algemeen bestuursrecht (Awb)*

Actuele casuïstiek gedoceerd met aanstekelijk enthousiasme.
15 J (PO) Basisniveau