Cursus Awb-bezwaarschriftprocedure*

Startdata11 september 2024
NiveauBasisniveau
Aantal lesdagen1
PO punten5 J (PO)
Cursus Awb-bezwaarschriftprocedure* In één dag leer je hoe je de Awb-bezwaarschriftprocedure effectief gebruikt.
Vanaf 650,- (excl. BTW)

Startdatum:


Informeer mij

5
5

Awb-bezwaarschriftpocedure effectief gebruiken

Jaarlijks behandelen bestuursorganen in Nederland meer dan 2,6 miljoen bezwaarschriften. Daarmee is het maken van bezwaar een zeer belangrijke manier waarop burgers, bedrijven en instellingen in contact komen met de overheid.

Deze cursus volg je als je effectiever wilt omgaan met de Awb-bezwaarschriftprocedure. Je leert hoe de procedure precies werkt en waar je goed op moet letten voor het best mogelijke resultaat. Je krijgt een gedegen overzicht van de wettelijke kaders en juridische mogelijkheden die de Algemene wet bestuursrecht (Awb) biedt.

Tijdens de cursus komen zowel procedurele als inhoudelijke vragen aan de orde. Een ‘evergreen’ zijn de ontvankelijkheidsvragen: tegen welke handelingen kan bezwaar worden gemaakt? wanneer is een bezwaarschrift op tijd ingediend? aan welke vormvereisten moet een bezwaar voldoen? Ook de eisen die de wet stelt aan het horen in bezwaar passeren de revue. Daarnaast gaat de cursus in op de inhoudelijke eisen waaraan de heroverweging moet voldoen. Welke argumenten mogen in de heroverweging een rol spelen? Mag die heroverweging leiden tot een ongunstiger resultaat voor de bezwaarmaker?

Wat is de doelgroep?

Deze cursus is ontwikkeld voor medewerkers van bestuursorganen die met bezwaarschriften worden geconfronteerd en rechtshulpverleners die bijstand verlenen aan burgers en bedrijven die bezwaar willen maken.

Wat is de cursusvorm?

Deze cursus bestaat uit een klassikale bijeenkomst van 5 uur.

Wie is de docent?

Heinrich Winter

Wat leer je tijdens de Cursus Awb-bezwaarschriftprocedure?

Na het volgen van de cursus Awb-bezwaarschriftprocedure kun je:

 • de doelstellingen van de bezwaarschriftprocedure onderscheiden;
 • de eisen voor de ontvankelijkheid van een bezwaar toepassen;
 • aangeven wat de termijnbepalingen zijn en welke mogelijkheden tot verlenging en verdaging bestaan;
 • de vormvereisten onderscheiden waaraan een bezwaarschrift moet voldoen;
 • omgaan met de informele benaderingen van bezwaar, mediation en het overslaan van bezwaar;
 • beschrijven hoe het recht om te worden gehoord kan worden ingericht;
 • benoemen wanneer een bezwaarmaker voor vergoeding van kosten in aanmerking komt.

Welke voorkennis en ervaring heb je nodig?

Basiskennis van het bestuursrecht wordt veronderstelt.

Wat ontvang je na afronding van de Cursus Awb-bezwaarschriftprocedure?

 • 5 PO-punten of 5 PWO-punten. Deze cursus is door de NOvA en SBG erkend als PE-cursus.
 • bewijs van deelname.

Meer over het bestuursrecht

Je kunt deze cursus ook koppelen aan andere onderdelen uit het drieluik Cursus inleiding in de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en Beroepsprocedure bij de bestuursrechter.

Inhoud

 • recente ontwikkelingen rond de bezwaarschriftprocedure, waaronder met wederzijds goedvinden overslaan van de bezwaarfase en de informele aanpak;
 • functies van de bezwaarschriftprocedure;
 • ontvankelijkheid;
 • eisen aan bezwaarschriften;
 • bezwaar- en beroepstermijnen;
 • behandeling van bezwaarschriften;
 • het horen;
 • volledige heroverweging;
 • beschikking op bezwaar;
 • de adviescommissie;
 • kostenvergoeding in bezwaar.


Materiaal


Voorafgaand aan de bijeenkomst ontvang je van ons het studiemateriaal.

 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Inhoud voldeed aan beschrijving. Bij theorie goede uitleg over relevante historie en over ontwikkelingen. Daarna toepassing op praktijk en de wijze van beoordeling bezwaren. Tussendoor casusvragen. Trainer was deskundig op zowel academisch als praktijkniveau. Locatie paar minuten lopen van station. Veel naslagwerk.
 • Lisa Lisa Brouwer - Beoordeling: 9/10
  Ik vond het een fijne cursus. Ondanks dat de cursus iets later startte dan gepland, hadden we voldoende tijd om door de stof heen te gaan, de (antwoorden op de) vragen te bespreken en was er ook voldoende gelegenheid voor interactie en vragen vanuit de cursisten. De stof had een logische volgorde, en de sheets waren duidelijk en overzichtelijk. Ook de lunch was prima verzorgd, en communicatie over de locatiewijziging was duidelijk en ruim op tijd. De cursus was eigenlijk vol op het moment dat ik me in wilde schrijven, en dus werd mij aangeboden om op de wachtlijst gezet te worden. Vanwege persoonlijke omstandigheden is toch een uitzondering voor mij gemaakt, en kon ik alsnog deelnemen aan deze cursus. Ik ben dankbaar dat deze uitzondering is gemaakt, en de communicatie hierover verliep heel vlot. Mijn inlogprobleem werd daarnaast snel verholpen en in korte tijd werd ik alsnog toegevoegd aan de module in de online leeromgeving. Al met al dus hele prettige communicatie en cursus, die ik ten zeerste aanraad!
 • Anoniem - Beoordeling: 7/10
  Ik heb één van de drie deelcursussen (de bezwaarprocedure Awb) gevolgd. Het was een interessante cursus. Wel ontbrak voor mij de interactie, waardoor de aandacht en de scherpte moeilijk vast te houden was.
 • Renate Renate Modderkolk - Beoordeling: 9/10
  Ik ben erg enthousiast naar huis gegaan. Duidelijke opbouw van de dag. Duidelijke uitleg en voorbeelden. Mooie interactie met de deelnemers. Ik hou een mooi naslagwerk over aan deze opleidingsdag.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Ik vond het een prettige en leerzame cursus
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Fijne manier van doceren. Veel ruimte voor vragen en sparren. Prettige cursus.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  De cursus was goed. Het is fijn om er met elkaar mee bezig te zijn en de uitleg van de wet met elkaar te bespreken. De locatie was goed en het eten heerlijk
 • Anoniem - Beoordeling: 10/10
  Alles was erg goed geregeld: een toplocatie van alle gemakken voorzien en een heerlijk verzorgde lunch! De docent bracht de informatie op een prettige manier waar je gemakkelijk een dag naar kon luisteren!
 • Anoniem - Beoordeling: 7/10
  Cursus was inhoudelijk op grote lijnen prima. Docent heeft veel kennis van zaken. Tweetal kritiekpunten; van de sheets zou ik verwachten dat ze up to date zijn. Lijkt enige jaren niets meer aan te zijn veranderd. Bedragen kloppen niet meer, sommige casussen worden op de sheets anders weergegeven dan wij ze hebben ontvangen. Dit is geen groot drama, maar voor een professionele cursus waar serieus geld voor wordt betaald komt dit niet heel sterk over. Ten slotte vond ik de ruimte waarin de cursus werd gegeven schokkend, zeker in tijden van corona (waarin de anderhalve meter weliswaar net is losgelaten). Hutje mutje op elkaar. Je wordt ontvangen in een mooie entree en vervolgens word je weggestopt in de bezemkast. Heel matig.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Ik vond de docent ontzettend goed! Daarnaast was de theorie ook duidelijk toe te passen in de praktijk De locatie waar de cursus werd gegeven was ook makkelijk bereikbaar en heel mooi
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  De trainer had veel kennis en gaf duidelijk uitleg. Fijn dat dit begon aan de hand van de 10 vragen en daarna de koppeling naar de theorie.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Trainer was zeer kundig maar door de hoeveelheid sheets moest er aan het eind snel door de stof heen worden gevlogen. Het naar mijn idee belangrijkste onderwerp, namelijk de heroverweging in bezwaar, ging heel snel en is niet voldoende uitgelegd.
 • Michel Michel Verhagen - Beoordeling: 9/10
  Na enkele inlog perikelen, waarbij ik overigens prima ondersteuning ondervond van OSR, een goede en informatieve dag gehad In het ochtenddeel aan de hand van vragen en beantwoording daarvan een prima doorkijk gekregen met dwarsverbanden. In het middagdeel aan de hand van een uitgebreide Power Point door de van belang zijnde wetsbepalingen, voorzien van actuele jurisprudentie.
 • Jacqueline Jacqueline Ockers - Beoordeling: 8/10
  online training, makkelijk te volgen en interactief.
 • Anoniem - Beoordeling: 4/10
  De informatie ging in een sneltreinvaart. Weinig tijd om het echt op te nemen. De toets aan het einde bestaat uit 3 vragen. Niet echt een goede indruk kunnen geven van de gegeven stof. Veel te winig vragen. Niet tevreden
 • Anoniem - Beoordeling: 3/10
  Benauwd, mistte frisse lucht Docent kon de vragen niet echt beantwoorden. Leek alsof op het laatste moment een collega moest waarnemen Ben teleurgesteld qua inhoud. Had juist verwacht dat ingezoomd zou worden op relevante jurisprudentie ipv alleen een verwijzing naar een pagina uit een samenstelling van uitspraken zonder inhoudelijke bespreking ervan

Opleidingen Incompany

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie.

Hulp nodig?

Bel ons en wij helpen je graag.

Ellen Blonk
030 231 53 14
[email protected]
Veelgestelde vragen
Deel deze pagina

Nieuwsbrief

Wil jij als eerste belangrijke informatie ontvangen over de opleidingen en trainingen binnen jouw rechtsgebieden? Schrijf je dan hier in.