Beoordelen geloofwaardigheid van het asielrelaas
Tijdens de cursus bespreken docenten uit de rechtspraak, de wetenschap, de advocatuur en de IND de problematiek van geloofwaardigheidsbeoordeling van bekeerlingen en LHBTI’ers vanuit hun perspectief. Daarnaast ga je hierover met andere deelnemers in gesprek.
Bij het behandelen van asielzaken speelt de beoordeling van de geloofwaardigheid van het asielrelaas een grote rol. In het bijzonder bij bekeerlingen en LHBTI’ers is dat vaak een lastige aangelegenheid. Regelmatig bevat het dossier informatie van derden, zoals het COC, Kleurkracht en kerken.
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft geoordeeld dat aan verklaringen van deze derden betekenis toekomt. Maar hoeveel gewicht moet aan verklaringen van kerken en maatschappelijke organisaties eigenlijk worden gehecht? Hoe komen deze derden aan hun informatie? Hoe moeten deze verklaringen worden getoetst? Binnen de rechtspraak, maar wellicht ook daarbuiten, bestaat behoefte aan informatie over de werkwijze van deze derden en aan debat en oordeelsvorming over dit vraagstuk.
In samenwerking met de SSR bieden wij deze professionele ontmoeting, waarin wij zes plaatsen beschikbaar hebben voor advocaten met ervaring in het vreemdelingenrecht die aan zullen sluiten bij deze cursus van de SSR. Naast kennisoverdracht door professionele docenten, biedt deze bijeenkomst ruimte voor inspiratie door de afrondende paneldiscussie. Voor dit laatste onderdeel worden geen NOvA punten verstrekt.
Wat is de doelgroep?
Deze collegiale ontmoeting is bedoeld voor advocaten, rechters, stafjuristen, juridisch medewerkers en IND’ers die in hun werk te maken hebben met geloofwaardigheidsbeoordeling van bekeerlingen en LHBTI’ers.
Advocaten kunnen zich via OSR juridische opleidingen inschrijven, deelnemers uit andere doelgroepen worden verzocht zich via de SSR op te geven.
Wat is de cursusvorm?
Deze cursus wordt georganiseerd vanuit de SSR en is een professionele ontmoeting die bestaat uit een dag.
Wie zijn de docenten?
mr. dr. Karen Geertsema is docent bij de vaksectie Rechtssociologie en Migratierecht van de Radboud Universiteit. Karen is deskundige op het gebied van Europees en nationaal migratierecht met de nadruk op de rol van de rechter in migratierechtelijke procedures. Zij schreef een proefschrift over de rechterlijke toetsing in het asielrecht.
Wat leer je tijdens de cursus geloofwaardigheidsbeoordeling bekeerling en LHBTI’ers?
Het doel van deze bijeenkomst is om kennis te vergaren over de geloofwaardigheidsbeoordeling en door onderlinge interactie inspiratie op te doen.
Welke voorkennis en ervaring heb je nodig?
Ervaring in het vreemdelingenrecht is een voorwaarde om aan deze bijeenkomst deel te nemen
Wat ontvang je na afronding van de cursus geloofwaardigheidsbeoordeling bekeerling en LHBTI’ers?
- 5 J (PO)
- Een certificaat