Vrouwenbelang? Het gaat om het kantoorbelang!

Terug naar overzicht
20 januari 2017

Juliana Dantas is partner corporate tax en hoofd van de Latin America Desk bij Baker McKenzie in Amsterdam. Ze nam deel aan zowel het nationale als het internationale Women Leadership Programme (WLP) van OSR.

“Meer vrouwen in de maatschap krijgen? Advocatenkantoren die willen blijven presteren zullen wel moeten”, zegt Juliana Dantas. Bij haar kantoor, Baker McKenzie, is wereldwijd 25% van de partners vrouw. In de Nederlandse vestiging ligt dat percentage op ruim 18%. Geen slechte score, maar het moet en kan nog beter, vindt Juliana: “Niet omdat het zo goed is voor vrouwen, of omdat het zo rechtvaardig of politiek correct is. Nee, gewoon omdat het goed is voor het kantoor. Uit onderzoek blijkt, kijk bijvoorbeeld naar het Woman matter-rapport van McKinsey, al uit 2007, dat kantoren die geleid worden door een juiste mix van mannen en vrouwen beter presteren. En daar gaat het uiteindelijk om.”

Wat doen jullie om meer vrouwen in de top te krijgen?

“Natuurlijk investeren wij in al onze mensen. Met The Baker Academy bieden wij een modulair opgezette opleiding, waar aan verschillende competenties wordt gewerkt. Het gaat niet alleen om vaktechnische ontwikkeling, maar ook om persoonlijke en commerciële vaardigheden. Daarnaast hebben we, onder leiding van ons internationale Global Diversity & Inclusion Committee, een programma ontwikkeld dat al onze collega’s alternatieve carrièrepaden biedt. Voor onze vrouwelijke collega’s organiseren we daarnaast internationale vrouwenevenementen, periodieke webinars en ook informele en laagdrempelige bijeenkomsten. Zij mogen natuurlijk ook externe cursussen volgen. Het Women Leadership Programme helpt ons daarbij. We zijn er heel enthousiast over. Sterker nog, mijn collega Mirjam de Blécourt stond, namens Baker McKenzie, zelf aan de wieg van het programma! Bijna alle vrouwelijke partners, directors en senior associates van Baker McKenzie Amsterdam hebben al deelgenomen aan het nationale of het internationale Women Leadership Programme van OSR.”

Wie komen bij jullie in aanmerking voor het WLP?

“Senior associates met potentie, die eraan toe zijn. Dat laatste is cruciaal: mijn ervaring is dat het programma staat of valt met de juiste timing. Het is namelijk helemaal toegespitst op de praktijk. Als je te vroeg start kun je bepaalde onderwerpen niet plaatsen. Ach, dat speelt niet voor mij, denk je dan. Maar als je iets verder bent in je ontwikkeling herken je die onderwerpen ineens wél, dan gaat het leven. Pas dan kun je maximaal van het programma profiteren.”

Wat levert het WLP je kantoor op?

“Dat is moeilijk concreet aan te geven, omdat het programma bij ons deel uitmaakt van een groter geheel. Het is één stap in het proces. Het is ook niet zo dat dames zich na het programma ineens heel anders gaan gedragen. Dat zou ook gek zijn, het is juist de bedoeling dat je jezelf blijft terwijl je jezelf ontwikkelt. Maar het heeft wel degelijk effect. Door het WLP ga je anders naar kantoor en je werk kijken.”

Voor welke kantoren is het WLP interessant?

“Hoe groter je kantoor en hoe complexer de relaties op de werkvloer, hoe interessanter het WLP wordt vind ik. Maar eigenlijk geldt voor elk kantoor: je moet talentvolle vrouwen motiveren en vasthouden! Voor die vrouwen is het WLP een aanrader. En dus ook voor hun kantoren!”

(International) Women Leadership Programme

Het Women Leadership Programme (WLP) en het International Women Leadership programme (IWLP) zijn unieke meerdaagse leiderschapsprogramma’s voor talentvolle vrouwen met maatschapspotentie en zo’n 6 – 16 jaar ervaring in de advocatuur. In de brochures lees je meer over de programma’s. Houd onze website in de gaten voor de meest recente startdata.

Download de WLP brochure Download de IWLP brochure
'Vrouwenbelang? Het gaat om het kantoorbelang!