Een gezamenlijk doel: bijstaan van slachtoffers van mensenhandel

Terug naar overzicht
6 mei 2019

Erin van Weijer, consulent aanpak mensenhandel bij CoMensha, nam afgelopen najaar deel aan de Actualiteitencursus Mensenhandel bij OSR juridische opleidingen en schreef over haar ervaringen tijdens deze bijeenkomst.  

Op donderdag 29 november jl. namen mijn collega Sandra van den Berg en ik deel aan de actualiteitencursus Mensenhandel. De cursus werd gegeven door bevlogen vakvrouwen mr. Els Martens, officier van justitie en mr. Annet Koopsen, advocaat bij Oudegracht Advocaten.

Net als bij de Compactcursus Bijstaan Slachtoffers Mensenhandel die ik in 2017 volgde, waren mijn collega en ik de enige deelnemers die geen advocaat zijn. Als consulent en adviseur bij CoMensha hebben wij echter wel te maken met juridische procedures, zoals asiel en de B8.3; de verblijfsvergunning voor slachtoffers mensenhandel. En natuurlijk hebben we allemaal een gezamenlijk doel: het zo goed mogelijk bijstaan van slachtoffers van mensenhandel.

Gedurende de dag bespraken we recente jurisprudentie, diepten we het artikel over mensenhandel in het Wetboek van Strafrecht uit, en bediscussieerden we verschillende cases. Zo gingen we onder andere in op de vraag ‘wanneer zijn er voldoende signalen  om uitbuiting, dus mensenhandel, te kunnen aantonen’?

Kennis aangescherpt met actualiteiten

Aan het eind van de dag gaan Sandra en ik met een tevreden gevoel naar huis. De voorzieningen waren weer goed geregeld door OSR: non-stop koffie en thee en een heerlijke lunch. In de digitale werkomgeving kunnen we alle stukken en jurisprudentie nog eens nalezen. Onze kennis is weer aangescherpt en aangevuld met de actualiteiten in ons ingewikkelde werkveld. We bevelen de OSR-cursussen over mensenhandel zeker ook aan voor collega’s en partnerorganisaties!

De auteur Erin van de Weijer werkt als consulent aanpak mensenhandel bij CoMensha, het landelijk coördinatiecentrum tegen mensenhandel. Hier werkt zij o.a. op de helpdesk en schrijft ze de blog Mensenhandel in beeld. CoMensha zet zich in voor de belangen en rechten van slachtoffers van mensenhandel in Nederland.