Actualiteitencursus mensenhandel**

NiveauVerdiepingsniveau
PO punten5 J PO
Actualiteitencursus mensenhandel** Verplicht voor je aantekening mensenhandel van de Raad voor de Rechtsbijstand


Startdatum:


Informeer mij

5
Raad voor Rechtsbijstand

Procederen in mensenhandelzaken

Tijdens de cursus besteden de docenten aandacht aan actualiteiten op het gebied van mensenhandel en de onderwerpen die hieraan verbonden zijn zoals (internationaal) beleid en vreemdelingrechtelijke aspecten van de strafrechtelijke beslissingen. De nadruk zal liggen op het strafrecht. Het reguliere vreemdelingenrecht zal worden besproken in het kader van de gevolgen van strafrechtelijke beslissingen voor het reguliere vreemdelingenrecht, B8.3 en B9.12
Daarnaast wordt de huidige stand van zaken op strafrechtelijk gebied besproken met speciale aandacht voor arbeidsuitbuiting.

Deze actualiteitencursus is verplicht voor jouw aantekening mensenhandel van de Raad voor Rechtsbijstand (RvR).

Wat is de doelgroep?

De actualiteitencursus mensenhandel is met name bedoeld voor advocaten die slachtoffers van mensenhandelzaken bijstaan in het strafproces.

Wat is de cursusvorm?

Je volgt deze cursus met een groep medecursisten tijdens een bijeenkomst die vijf uur duurt. Je krijgt inleidingen en oefeningen waarbij er veel ruimte is voor interactie met de groep en de docenten.

Wie zijn de docenten?

Annet Koopsen
Els Martens

Wat leer je tijdens de actualiteitencursus mensenhandel?

Na afloop van deze cursus sta je in het strafproces je cliënten die slachtoffer zijn van mensenhandel effectief bij op basis van recente jurisprudentie.

Welke voorkennis en ervaring heb je nodig?

Voor deze actualiteitencursus is het nodig dat je de Compactcursus bijstaan slachtoffers mensenhandel hebt gevolgd.

Wat ontvang je na afronding van de actualiteitencursus mensenhandel?

 • 5 PO-punten (deze cursus is door de NOvA erkend als PE-cursus);
 • bewijs van deelname.

Inhoud

De docenten van deze actualiteitencursus kiezen vlak voordat de cursus start voor een aantal onderwerpen die op dat moment het meest actueel zijn. Het programma van de cursus is daardoor op dit moment nog niet tot in detail vastgelegd. De focus ligt altijd op wet- en regelgeving en jurisprudentie die belangrijk zijn voor mensenhandel, waarbij de focus zal liggen op het strafrecht en minder op het vreemdelingenrecht. Het doel is om je praktische kennis mee te geven die zo actueel en relevant mogelijk is.

Werkwijze

In deze actualiteitencursus laten de docenten je de recente ontwikkelingen op het gebied van mensenhandel zien aan de hand van praktijkvoorbeelden. Je krijgt veel ruimte voor vragen en je kan je eigen casussen voorleggen.

Materiaal

Het studiemateriaal voor deze cursus krijg je via onze digitale leeromgeving.

Voorbereiding

Cursisten kunnen kort voor de start vragen en dillemma’s opstellen zodat de docenten hier expliciet aandacht aan kunnen schenken.

 • Arjan Janse - Beoordeling: 8/10
  Op zich een prima opleiding, maar minder geschikt voor mij als vreemdelingenadvocaat, die geen clienten bijstaat als slachtoffer in het strafproces.
 • Huguette Kneuvels - Beoordeling: 6/10
  Eenzijdig strafrecht. Niets over COM(2010) 95 en de herziening. Maatregelen op het gebied van politiebescherming en juridische bijstand van slachtoffers, mechanismen om slachtoffers zo snel mogelijk op te sporen en hulp te bieden, preventiemaatregelen en maatregelen op het gebied van monitoren, zoals de aanstelling van nationale rapporteurs eetc etc..
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Goede locatie, heerlijke lunch, uitstekende, deskundige en enthousiasmerende docenten, veel opgefrist aan kennis en nieuwe tips en inzichten opgedaan. Graag deze cursus op deze wijze blijven aanbieden voor vreemdelingenrechtadvocaten die slachtoffers mensenhandel bijstaan.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Prima
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  De cursus moest noodgedwongen online en brengt dus beperkingen mee. De OSR doet er alles aan om de lessen technisch gezien ondanks de beperkingen zo goed mogelijk te laten verlopen
 • Inge Hidding - Beoordeling: 7/10
  Inhoudelijk prima. Beetje erg saai af en toe maar dat kwam waarschijnlijk omdat de cursus een hele dag duurde en online was.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Goede, leerzame en leuke cursusdag! Deze drie docenten vullen elkaar perfect aan, ieder vanuit hun eigen expertise en ervaring. Voor de docenten zeer inspannend om op deze wijze online les te moeten geven, maar alles was voor de cursist heel goed te volgen.
 • Anoniem - Beoordeling: 6/10
  Erg matig. Prijs-kwaliteitverhouding volstrekt onvoldoende. Niveau was niet zoals aangekondigd voor specialisten, maar vooral erg basaal en herhaling van al lang bekende jurisprudentie.
 • Anoniem - Beoordeling: 7/10
  Ik vond de cursus teveel gericht op slachtoffers van mensenhandel en op asielrecht.
 • Anoniem - Beoordeling: 7/10
  in principe goed
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Beide trainers vullen er elkaar goed aan. Gaan in op de vragen uit de zaal. Praktijk gericht met tips.
 • Anoniem - Beoordeling: 6/10
  Het was, waarschijnlijk door de grootte van de groep. rommelig en ik vond het ook niet echt een 'actualtiteiten'cursus, het leek bijna meer een algemene mensenhandelcursus
 • Anoniem - Beoordeling: 7/10
  Het was voor mij te persoonlijk te "basic", waardoor ik weinig nieuws heb geleerd. Dat vond ik wel jammer.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Zeer goede actualiteitencursus. Alle belangrijke onderwerpen aangestipt en zo nodig verder uitgediept. Bevlogen en deskundige docenten.

Opleidingen Incompany

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie.

Hulp nodig?

Bel ons en wij helpen je graag.

Ellen Blonk
030 231 53 14
[email protected]
Deel deze pagina