Training Vtlb verdiept**

Startdatum23 oktober 2024
LocatieLa Vie Meeting Center
NiveauVerdiepingsniveau
Aantal lesdagen1
Uiterste inschrijfdatum 25 september 2024
Training Vtlb verdiept** Noodzakelijke kennisupdate na de wijzigingen van de vtlb-berekening
525,- (excl. BTW)

Startdatum:


Direct inschrijven

Verdieping Vtlb: update ontwikkelingen (laatste 2 jaar) en behandeling casuïstiek, na korte samenvatting basiskennis

Als Wsnp- bewindvoerder, insolventieadvocaat/medewerker of schuldhulpprofessional wil je op de hoogte zijn van de laatste stand van zaken rondom het vrij te laten bedrag (Vtlb). Een kennisupdate elke twee jaar is voor bewindvoerders Wsnp daarom ook verplicht.

In deze vtlb-verdiept training wordt de samenstelling en totstandkoming van de berekening van het vrij te laten bedrag grondig uitgelegd. Daarna volgt een update van alle ontwikkelingen in de afgelopen periode. Bovendien wordt aan de hand van een plenaire bespreking van casuïstiek het lezen en berekenen van het vrij te laten bedrag inzichtelijk gemaakt. Het is aan te bevelen zelf vooraf een casus aan te leveren om het leereffect te maximaliseren. Ook het vooraf aanleveren van vragen draagt daaraan bij.

Na afloop van deze training is je vtlb-kennis - theoretisch en praktisch- weer up-to-date en ben je goed in staat om zelfstandig en naar de huidige stand van zaken complexe Vtlb-berekeningen te maken en te beoordelen. Deze training heeft een verdiepend karakter en is ontwikkeld voor deelnemers die een ruime ervaring hebben met het berekenen van het vrij te laten bedrag.

Wat is de doelgroep?

Deze training is ontwikkeld voor Wsnp- bewindvoerders, insolventieadvocaten en -medewerkers en schuldhulpprofessionals.

Wat is de cursusvorm?

Deze training bestaat uit een bijeenkomst van één middag.

Wie is de docent?

Karen Stoffels-Montfoort.

Wat leer je tijdens de Training Vtlb (verdiept)?

Na afloop van deze training:

 • kun je uitleggen wat de Wbvv beoogt en regelt gezien de relatie tot het vtlb en welke gevolgen dit alles heeft op de berekening van het Vtlb;
 • ben je in staat om zelfstandig, op basis van de laatste wet- en regelgeving en naar de huidige stand van zaken correct meer complexe Vtlb-berekeningen te maken en te beoordelen.

Wat ontvang je na afronding van de Training Vtlb (verdiept)?

Na afronding ontvang je:

 • 4 PE-punten BPBI of 4 PE-punten WSNP. Deze training is door de Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomensbeheerders en door Bureau WSNP erkend als PE-cursus;
 • een bewijs van deelname.
Datum Tijd
23 oktober 2024 12:45 uur - 17:00 uur

Inhoud


Deze training bestaat uit een onderdeel kennisoverdracht en een praktijkdeel in de vorm van het oefenen met en bespreken van casusposities aan de hand van de alsdan geldende Vtlb-calculator.

Theorie

 • Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)
 • Gevolgen Wvbvv voor de berekening van het vrij te laten bedrag
 • Actualiteiten vrij te laten bedrag
 • Diverse woonsituaties (eigen woning, inwonende schuldenaren, alleenstaande ouder en inwonende kostgangers).
 • Gemeenschap van goederen en/of huwelijkse voorwaarden.
 • Veel gestelde helpdeskvragenCasusposities:
Tijdens de training worden verschillende casusposities behandeld. De onderwerpen van deze casusposities houden rechtstreeks verband met de behandelde theorie en de update vtlb: beslagvrije voet, diverse woonsituaties, nominaal bedrag en diverse inkomens.

Eigen casusvragen kun je van tevoren aanleveren via [email protected]. Deze casusvragen zullen waar mogelijk worden ingepast in het te behandelen materiaal.

Werkwijze


Deze training heeft plek voor maximaal zestien deelnemers. Het programma bestaat deels uit een stuk theorie en deels uit het uitwerken en plenair behandelen van casusposities. Hierdoorpas je de theorie direct toe in de praktijk.

Materiaal


Tijdens de training wordt gewerkt met een PowerPointpresentatie en diverse hand-outs. Het cursusmateriaal wordt beschikbaar gesteld via onze digitale leeromgeving Canvas.

 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Hele goede training met casussen die je op een andere manier naar het VTLB laten kijken waardoor je beter begrijpt hoe het is opgebouwd. Karen is een hele fijne trainer met veel kennis.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Goede verdiepingstraining, nuttig, kundige docent, rustige en uitgebreide uitleg. Locatie qua ligging goed, maar krappe ruimte. Echter voor een middag op zich te doen.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  De trainer was zeer duidelijk en lichtte alles goed toe. Echter vind ik de training niet relevant voor faillissementsmedewerkers omdat er heel diep wordt ingegaan op hoe de calculator werkt en hoe die aan de bedragen komt.
 • Anoniem - Beoordeling: 3/10
  De opleiding had weinig toegevoegde waarde voor mij als bewindvoerder die als sinds 2005 actief is en bekend is met de berekening van het VTLB. De prijs van de opleiding staat volstrekt niet in verhouding met wat er geboden wordt.
 • Iris Iris Zwinderman - Beoordeling: 10/10
  Uitstekend. Ik heb de VTLB-verdiepingscursus als bijzonder waardevol ervaren. Mevrouw Stoffels-Montfoort kan heel goed uiteenzetten hoe de VTLB-richtlijnen tot stand zijn gekomen, hoe de calculator is opgebouwd en voor ons uitdiepen wat de aandachtspunten zijn in ons werkveld. De cursus is goed opgebouwd waarbij begonnen wordt met enige basis en gaandeweg de veelvoorkomende bijzonderheden worden aangestipt. Mevrouw Stoffels-Montfoort geeft ruim de gelegenheid met eigen inbreng te komen en is altijd bereid om mee te denken met praktijkvoorbeelden van gecompliceerde VTLB-berekeningen.
 • Anoniem - Beoordeling: 10/10
  Helemaal aansluitend op mijn vragen, perfect!
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Een zeer leerzame cursus met veel voorbeelden die helder worden uitgelegd door een goede docente. Een aanrader voor degenen die vaak vtlb-berekeningen dienen te maken.
 • Manon Manon Kardas - Beoordeling: 10/10
  De training was voor mij heel waardevol. Veel zaken bij geleerd en meer inzicht gekregen. Karin Stoffels is erg kundig en brengt de informatie adequaat over. Er was daarnaast veel aandacht voor de individuele deelnemer. Prettige training!
 • Anoniem - Beoordeling: 10/10
  Docente was top! eindelijk iemand die de berekening duidelijk en kort weet uit te leggen. Na al die jaren voor het eerst echt het gevoel dat ik de berekening begrijp en zelf goed zou kunnen uitleggen als er vragen komen. Goeie tips en kennis van de realiteit. Locatie is ook zeer goed. Ideale ligging, direct aan de snelweg en dichtbij alle verbindingswegen richting de rest van het land.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Prima cursus. Ruimte voor eigen inbreng.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Ik vind deze training altijd de moeite waard (verplichte kost 1x per 2 jaar). Al is het maar om kennis op te frissen. Docente is zéér kundig, heeft veel praktijkervaring en weet exact hoe de berekening werkt. Top!
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Goede leerzame opleiding
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  De opleiding was erg leerzaam en van groot belang voor de WSNP bewindvoerder. Door de docent werd duidelijk uiteengezet welke wijzigingen er in de berekening van het VTLB zijn doorgevoerd. Er was voldoende ruimte om vragen te stellen.
 • Annemarie van Olst - Beoordeling: 4/10
  De training was erg intensief. Jammer dat het trainingsmateriaal niet op voorhand verstrekt is. Nu moest alles tijdens de training gedownload worden, rennen naar de printer en daardoor dus een stuk training missen. Zodra er uitleg volgt over een berekening/loonstrook en het desbetreffende item staat niet meer in beeld, gaat de hele uitleg langs je heen. Je hebt geen referentiemateriaal. De quiz vond ik erg leuk. Daaruit kwam wel duidelijk naar voren dat we met alle cursisten een dikke onvoldoende hebben gehaald. De stof is nog niet geheel duidelijk. Als het materiaal op voorhand was verstrekt had ik alles al kunnen doornemen en wist ik waar de pijnpunten zaten. Nu ging de training ineens van pagina 55 naar pagina 60 zonder de tussenliggende pagina's te bespreken. Dat dit eerder dan al besproken zou zijn moet ik dan maar aannemen. Gevoelsmatig verlies ik dan grip op de training. Het is ook fijn om tijdens de training aantekeningen te kunnen maken op het cursusmateriaal. Ook dit mist doordat het materiaal niet op voorhand is gegeven. Het zou tevens fijn zijn geweest om voor de cursus alvast geprobeerd te hebben de vtlb-opgave te maken en kijken waar je tegenaan liep. Nu is het lastig te volgen.
 • Annemarie Annemarie Eggebeen - Goetheer - Beoordeling: 8/10
  Heel interessant en leerzaam
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  De online training was prima te volgen. De inhoud was goed.
 • Anoniem - Beoordeling: 7/10
  Hoewel de omstandigheden niet optimaal waren (online), was het een prima cursus. Ik vind een online cursus intensiever dan een cursus op locatie waar je meer interactie hebt met docent en medecursisten. De docent heeft enorm veel kennis van zaken en weet het helder uit te leggen.
 • Anoniem - Beoordeling: 6/10
  Ik vond de opleiding nuttig, maar ik had verwacht dat we meer zouden oefenen met het VTLB.
 • Anoniem - Beoordeling: 7/10
  Ik vond de cursus interessant, maar wel erg moeilijk. Dit lag overigens niet aan de trainer, maar het feit dat het een cursus was voor vergevorderden en ik niet de gewenste voorkennis had. De trainer legde alles duidelijk uit en was volledig. Wel ging ze naar mijn idee vrij snel door de stof heen waardoor het soms wat lastig was om haar bij te houden. Erg fijn dat we de opdrachten konden maken a.d.h.v. het VTLB-rapport die voor ons was uitgeprint. Goede opbouw van de cursus door eerst de basiskennis te herhalen, vervolgens theorie door te nemen en te eindigen met een opdracht.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Bijzonder prettig hoe deze was samengesteld. Door Q en A word je stilgezet bij wat je soms automatisch doet zonder er bij na te denken

Opleidingen Incompany

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie.

Hulp nodig?

Bel ons en wij helpen je graag.

Ellen Blonk
030 231 53 14
[email protected]
Deel deze pagina