“Het glazen plafond is een kwestie van optiek”

Terug naar overzicht
13 juli 2021

Interview Daniëlle Roelands-Fransen, oud-deelnemer aan het Women Leadership Programme van OSR

Dit jaar bestaat het Women Leadership Programme (WLP) 15 jaar. Tijd om terug te blikken op de veranderingen. Wij spraken daarom verschillende deelnemers die hebben meegedaan aan dit programma.

“Als ik terugkijk op het Women Leadership Programme, vond ik het toch het leukst om de verhalen van andere vrouwen te horen. Herkenbare verhalen van andere deelnemers van andere kantoren, maar vooral ook de tips van de docenten, vrouwen met partnerfuncties”, begint Daniëlle haar verhaal. “Bij het kantoor waar ik toen werkte was er niet één vrouwelijke partner in mijn sectie. Tegen het eind van het programma stapte ik over naar Pels Rijcken. Daar liepen die ‘rolmodellen’ wel rond. Ik weet nog dat ik het een openbaring vond dat een vrouwelijke partner tijdens een vergadering de telefoon opnam toen haar dochter belde. Zo doet zij het! Dat zijn het soort praktische voorbeelden waar je iets aan hebt. Al kun je daar zelf een andere keuze in maken.”

Daniëlle: “Vrouwen zijn soms wat afwachtend; ze wachten tot iemand ze vraagt of ze partner willen worden. Maar als je dat wilt moet je het afdwingen. Het glazen plafond is een kwestie van optiek denk ik. Het zit vooral in het hoofd. Voor mij was het er in ieder geval niet. Maar je moet wél duidelijke keuzes maken. Als je je carrière belangrijk vindt, moet je het thuis goed regelen. Hetzelfde geldt voor mannen.”

“We zijn er nog niet om een goede afspiegeling van de maatschappij te zijn”, concludeert Daniëlle. “Het genderverhaal speelt dan wel niet meer bij ons, en ook met de LHBTI-diversiteit zit het bij Pels Rijcken wel goed. Maar de meeste kantoren zijn nog wel behoorlijk ‘wit’, terwijl de uitstroom uit de rechtenstudies wel ‘divers’ is. Wat dat betreft is het goed om in het WLP de focus breder te trekken. Hier ligt ook een opdracht voor de kantoren: hoe blijf je aantrekkelijk voor nieuw talent en hoe behoud je je mensen?”

Daniëlle Roelands-Fransen

Daniëlle Roelands-Fransen is partner bij Pels Rijcken. Zij volgde het WLP van OSR in 2008-2009.

Meer informatie over het WLP
'“Het glazen plafond is een kwestie van optiek”