Verdiepingscursus onderwijsrecht: aanmelden, toelaten, plaatsen

Startdatum31 maart 2022
LocatiePostillion Bunnik
Aantal lesdagen1
Uiterste inschrijfdatum 3 maart 2022
PO punten5 J (PO)
Verdiepingscursus onderwijsrecht: aanmelden, toelaten, plaatsen
625,- (excl. BTW)

Startdatum:


Direct inschrijven

5

In de verdiepingscursus onderwijsrecht: aanmelden, toelaten, plaatsen, gaan we in op de totstandkoming van de relatie tussen school en kind: de fase van aanmelden, toelaten en plaatsen. De docent bespreekt hoe aanmelding, toelating en plaatsing juridisch in elkaar steekt en op welk moment bepaalde rechten en verplichtingen over en weer tot stand komen. Ook komen de mogelijkheden rondom het voeren van een aanmeldingsbeleid aan de orde. Welke eisen mogen worden gesteld, zowel kwantitatief (aantallen), kwalitatief (inhoudelijke voorwaarden) en financieel (vrijwilligheid ouderbijdragen, financiële bijdrage brede schoolprogramma’s en kinderopvang). Daarnaast worden procedures besproken die in de praktijk worden gebruikt (individueel en collectief). Denk aan loting (met of zonder algoritmes), kwalitatieve selectie voor aanmelding, plaatsingsselectie in profielklassen, et cetera. Bij dit onderdeel heb je de mogelijkheid je eigen toelatingsbeleid in te zenden voor bespreking.

De rechtsverhouding tussen school en kind roept vele vragen op. Welke ruimte heeft een schoolbestuur om eisen te stellen, om leerlingenstromen te reguleren? Is het zinvol om die afspraken nader vast te leggen? We werpen een blik op individueel en collectief, regionaal beleid van schoolbesturen. Onder invloed van demografische krimp (te weinig leerlingen) en schoolvoorkeuren (teveel leerlingen) zijn deze vragen ieder jaar weer zeer actueel. Na deze verdiepingscursus ben je bekend met actuele juridische en bestuurlijke vragen omtrent aanmelden, toelaten en plaatsen. Dat geeft houvast om concrete vragen in de dagelijkse praktijk (als adviseur, of als beleidsmaker) te duiden en in perspectief te plaatsen.

Datum Tijd
31 maart 2022 09:30 uur - 16:00 uur

  • Willem Hein Hogerzeil - Beoordeling: 8/10
    Jochem Streefkerk heeft een deskundig verhaal gehouden. Het was een zoomsessie van meer dan zeven uur die houdbaar was door strak aan gehouden pauzes van 10 minuten na elk uur. De sheets waren helder opgezet met tekst ondersteund door grafische elementen. Inhoudelijk gedegen. Nuttige punten meegenomen.
  • Anoniem - Beoordeling: 9/10
    Zeer informatief, goede aanvulling op de al aanwezige kennis.

Opleidingen Incompany

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie.

Hulp nodig?

Bel ons en wij helpen je graag.

Ellen Blonk
030 231 53 14
info@osr.nl
Deel deze pagina