Training Helder schrijven voor juristen

PO punten12 NJ (PO)
Training Helder schrijven voor juristen Analyse en feedback op je eigen juridische teksten


Startdatum:


Informeer mij

12
12

Leer helder en efficiënt schrijven

Een van jouw belangrijkste beroepsvaardigheden als jurist is ongetwijfeld schriftelijk communiceren. Met deze tweedaagse schrijftraining voor juristen leer je efficiënt en helder te schrijven, zonder de juridische inhoud uit het oog te verliezen.

In onze unieke tweedaagse training leer je op efficiënte wijze helder te schrijven zonder de juridische inhoud uit het oog te verliezen. Na de training weet je precies waar je op moet letten als je een tekst opstelt en waar jouw knelpunten zitten. Je verbetert zo je schriftelijke communicatie. Bovendien merk je dat schrijven ook veel efficiënter en plezieriger kan.

Tijdens de training ontvang je een analyserapport met jouw zwakke en sterke kanten in schriftelijke communicatie. In dit persoonlijke rapport zie je ook hoe je diverse bestaande passages kunt herschrijven. Ook ontvang je verschillende bruikbare tips en handvatten. Hierdoor krijg je een directe en concrete stimulans om jouw eigen schrijftalent verder te ontwikkelen.

Als jurist wil je jouw boodschap of advies duidelijk en snel op papier zetten. In de dagelijkse drukte van juristen raakt het doel van een tekst wel eens verloren. Of begrijpen cliënten niet goed wat er staat, omdat er te veel ingewikkelde bijzinnen in een tekst zijn geslopen. Voor cliënten zijn juridische adviezen regelmatig te lang of lastig te begrijpen.

De cursus wordt, conform de eisen van de NOvA, afgerond door middel van een reflectie. Het inleveren van de reflectie is een voorwaarde voor het verkrijgen van het certificaat.

Wat is de doelgroep?

Deze training is ontwikkeld voor juristen die helder communiceren met cliënten of burgers belangrijk vinden.

Wat is de cursusvorm?

De training bestaat uit twee bijeenkomsten van elk een dag. Ook doe je een opdracht waarop je persoonlijk feedback ontvangt.

Goed om te weten: deze training kan altijd doorgaan ongeacht de omstandigheden. Mochten we namelijk te weinig aanmeldingen hebben om door te kunnen gaan in groepsverband, dan mag je als deelnemer voor dezelfde prijs de training 1-op-1op afstand volgen. Dat wil zeggen dat je online 1 op 1 contact hebt met de docent (dus niet een van tevoren opgenomen webinar) waarmee je dus je leerdoelen dubbel en dwars kunt halen. We hebben hier in 2020 zeer goede resultaten mee behaald.

Wie is/zijn de docent(en)?

John Wiering

Wat leer je tijdens de Training helder schrijven voor juristen?

Na afloop van deze cursus:

 • heb je een duidelijk doel voor iedere tekst: helderheid en juridische validiteit;
 • kun je op efficiënte wijze helder schrijven;
 • kun je direct duidelijkheid geven over het doel en de boodschap;
 • is je schriftelijke communicatie logisch opgebouwd en inzichtelijk geordend, zonder overbodige informatie;
 • kun je de lezer helder inzicht geven in jouw redeneerlijnen, in een duidelijk en aantrekkelijk geformuleerd stuk;
 • pas je jouw boodschap moeiteloos aan aan de doelgroep, zowel qua stijl als qua taalgebruik.

Wat ontvang je na afronding van de Training helder schrijven voor juristen?

 • 12 NJ PO-punten. Deze cursus is door de NOvA erkend als PE-cursus;
 • bewijs van deelname.

John Wiering over helder schrijven

Is er in jouw juridische praktijk veel tijd gemoeid met schrijven? In onderstaande video benoemt John Wiering, docent van deze training, een aantal voorbeelden waar je in jouw praktijk tegenaan kunt lopen.

Inhoud


Naast de algemene theorie, besteden we veel aandacht aan je eigen praktijksituatie en leerwensen. Voorafgaand aan de training ontvang je van ons een vragenlijst om inzicht te krijgen in jouw leerwensen. Daarnaast stuur je een eigen tekst in, die je meeneemt naar de eerste bijeenkomst. Op grond van deze informatie stelt de trainer het definitieve trainingsprogramma samen.

Dag 1

 • Wat is een goede juridische tekst (brieven aan cliënten en burgers, wederpartij, processtukken)?
 • Hoe pak je het schrijven handig aan?
 • Structuur: hoe bouw je een juridische tekst logisch op? Je leert functioneel te werken met logische structuren voor verschillende juridische teksten. Je krijgt enkele oefeningen in het structureren voor verschillende soorten documenten.
 • Hoe schrijf je bondig en helder?
 • Overige thema’s: toon, stijl, grammatica en argumentatie.
 • Oefenen met eigen teksten.
 • Evaluatie en vaststelling van het programma voor dag 2.


Oefenen in de praktijk


Je krijgt enkele weken de tijd om het geleerde in de praktijk te brengen. Jouw zelfgeschreven tekst wordt door trainer geanalyseerd en hier wordt een individueel feedbackrapport van gemaakt. Tijdens dag 2 wordt dit rapport aan je uitgereikt.

Dag 2


Het programma voor dag 2 wordt eventueel aangepast naar aanleiding van de wensen vanuit alle deelnemers.

 • Inventariseren en bespreken van knelpunten die de cursisten bij het toepassen van het geleerde in hun praktijk zijn tegengekomen.
 • Feedback op eigen teksten waarbij de feedback niet in de eerste plaats is gericht op de juridische inhoud van de teksten, maar op de wijze waarop de schrijver zijn (juridische) boodschap heeft vormgegeven.
 • Argumentatie: het doel van dit onderdeel is dat je leert de kracht en zwakte van argumentatie te herkennen in (je eigen) juridische teksten.Daarnaast leer je hoe je jouw argumenten overtuigend kunt presenteren.Aan de orde komen: argumentatieschema’s, drogredeneringen, argumentatiestructuren en ook het beoordelen van de argumentatie in eigen teksten.

Werkwijze


Deze training sluit volledig aan op de praktijk. Je gaat concreet aan de slag, samen met vakgenoten en de trainer. Je werkt aan jouw schrijfvaardigheid aan de hand van een analyse van je eigen juridische teksten, interactieve oefeningen en een opdracht.

Materiaal


Op dag 1 wordt een boek over schrijfvaardigheid aan je uitgereikt. Op dag 2 ontvang je je individuele feedbackrapport. Zo kun je ook na de training makkelijker een en ander terug zoeken.

Opleidingen Incompany

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie.

Hulp nodig?

Bel ons en wij helpen je graag.

Ellen Blonk
030 231 53 14
[email protected]
Deel deze pagina