Mediation- en ADR-vaardigheden voor advocaten
Je besteedt veel tijd aan adviseren, onderhandelen, (juridische) oplossingen aanreiken en - als het niet anders kan - het voeren van juridische procedures. Het is op basis van de gedragsregels ook jouw taak als advocaat om partijen tot elkaar brengen en conflictoplossingsstrategieën toe te passen als dat het beste is voor cliënten of voor het geschil. Duurzame oplossingen van conflicten vragen naast een juridische benadering, in belangrijke mate ook een oplossing voor de wederzijdse belangen en behoeften van partijen. Dat maakt een combinatie van tussenpartijdige begeleiding en bovenpartijdige interventies noodzakelijk. Om dat te realiseren dien je als advocaat over de juiste mediation- en ADR-vaardigheden te beschikken.
In de Basisopleiding legal mediator doe je kennis op over, en werk je aan deze vaardigheden. Deze maak je eigen en daarnaast werk je aan jouw houding waardoor je effectiever en efficiënter gaat werken.
Mediation is niet meer weg te denken uit de juridische dienstverlening. Ook de rechterlijke macht is binnen het bestuursrecht met ‘Maatschappelijk effectieve rechtspraak’ (bekend geworden onder de naam ‘De Nieuwe Zaaksbehandeling’) deze weg ingeslagen. In het civiele recht zie je dat steeds meer rechters onderhandelingsinterventies verrichten op basis van de 'Harvard/methode'. Het is daarom van groot belang dat advocaten dezelfde 'conflicttaal' spreken als de rechter.
De advocatuur kan dus niet achterblijven. De markt vraagt om ‘hybride’ oplossingen en creatieve combinaties van interventies in het begeleiden van conflicten. Als advocaat kun je daarom niet meer om mediation en vaardigheden op het gebied van ‘Alternative Dispute Resolution’ (ADR) heen.
Na het volgen van deze basisopleiding maak je zelf de keuze of je het MfN-examen aflegt om daarmee gecertificeerd MfN-mediator te worden.
Het afleggen van dit examen is geen verplichting na het volgen van deze basisopleiding, maar wel wanneer je een gecertificeerd MfN-mediator wilt worden.
Wat is de doelgroep?
De Basisopleiding legal mediator is ontwikkeld voor advocaten. Daarbij maakt het niet uit op welk(e) rechtsgebied(en) je geregistreerd staat en werkzaam bent.
Wat is de cursusvorm?
De Basisopleiding legal mediator is een intensief en volwaardig opleidingsprogramma dat is samengesteld uit 20 klassikale bijeenkomsten van een dag, verdeeld over 6 modules.
Tijdens iedere module wordt er aandacht besteed aan de verschillende onderdelen van het mediationproces. Naast kennisoverdracht werk je intensief aan de houding van mediator en jouw vaardigheden. Dat doe je aan de hand van oefeningen en simulaties in tweetallen, kleine groepjes of plenair.
De persoonlijke feedback die je tijdens de bijeenkomsten van de trainers en jouw medecursisten krijgt, zorgt voor een optimaal leerrendement.
Studiemateriaal
Je bereidt elke bijeenkomst voor aan de hand van voorgeschreven studiemateriaal (e-learnings, videofragmenten en achtergrondliteratuur). Het studiemateriaal bieden we aan via onze online leeromgeving. Ook ontvang je een overzicht met benodigde boeken voor deze opleiding, deze dien je zelf aan te schaffen.
Wie zijn de trainers?
De Basisopleiding legal mediator wordt verzorgd door ervaren trainers met een juridische achtergrond die ook professional zijn in de mediation- en ADR-praktijk. Zij zijn in staat jou optimaal te begeleiden in jouw leerproces en om de kennis te vertalen naar de praktijk.
De trainers zijn:
- Linda Reijerkerk
- Linda Couwenberg
- Mirjam Duyser
- Dick Allewijn
- Frédérique van Zomeren
- Margot van Cleef
- Lenka Hora Adema
Wat ontvang je na afronding de Basisopleiding legal mediator?
Per deelgenomen bijeenkomst ontvang je 5 NJ PO-punten per bijeenkomst, in totaal 100 NJ PO-punten. Het bewijs van deelname wordt aan het einde van de opleiding opgemaakt.
Heb je aan alle bijeenkomsten deelgenomen, dan kun je er vervolgens voor kiezen om deel te nemen aan het MfN-examen, bestaande uit een schriftelijke kennistoets en een live assessment. Als je deze beide onderdelen van het MfN-examen met goed gevolg aflegt, ontvang je het diploma ‘ADR-specialist Nederland’ dat door het MfN en de NOVA erkend zijn. Dit behaalde diploma biedt de mogelijkheid om je in te schrijven in het MfN-register waarmee je geregistreerd wordt als erkend MfN-mediator.
Samenwerking OSR en CVC
Voor de ontwikkeling van de Basisopleiding legal mediator, zijn we de samenwerking met het Centrum voor Conflicthantering aangegaan. Door de bundeling van specifieke kennis van CVC en OSR is deze nieuwe basisopleiding ontwikkeld, speciaal voor advocaten. OSR werkt al vele jaren samen met CVC als het gaat om de Basistraining Harvard onderhandelen en de Training effectief optreden ter zitting bij de bestuursrechter.