Basiscursus verzekeringsrecht*

Startdata 4 november 2024
NiveauBasisniveau
Aantal lesdagen2
PO punten12 J (VSO/PO)
Basiscursus verzekeringsrecht* Basiskennis om een verzekeringszaak te behandelen
Vanaf 1275,- (excl. BTW)

Startdatum:


Informeer mij

12

Basis verzekeringsrecht en polisrecht

Als beginnend juridisch professional op het terrein van aansprakelijkheid en verzekering wil je op de hoogte zijn van regelgeving en actuele thema’s in het verzekeringsrecht. Met deze opleiding ben je helemaal up-to-date.

Tijdens deze cursus worden de belangrijkste materiële aandachtspunten met je doorgenomen, aan de hand van titel 7:17 BW (Verzekering). De docenten maken steeds een praktische vertaling naar jouw praktijk aan de hand van diverse casus. Er is aandacht voor tactiek en strategie bij de behandeling van jouw zaken.

Of je nu uitsluitend verzekeringskwesties behandelt of dat je je incidenteel over een verzekeringspolis buigt om na te gaan of die een deel van de schade dekt waarvoor een derde aansprakelijk is: basale kennis van het polisrecht is van groot belang. Dé kernvraag bij verzekeringskwesties is immers of een voorval is gedekt onder een polis. Daartoe moet je weten hoe verzekeringen tot stand komen, hoe polisvoorwaarden moeten worden uitgelegd, welke schade onder een polis gedekt is en of er redenen of gronden zijn die de toepasselijkheid van de verzekering in de weg staan.

Op dag één van deze cursus gaan we uitvoerig in op deze elementen, aan de hand van korte casusposities. Op dag twee gaat de aandacht uit naar de verplichtingen bij verwezenlijking van schade en voor fraude. 's Middags pakken twee advocaten een aantal veel voorkomende thema's bij de kop en werken deze op praktische wijze nader met je uit. Zij gaan in op cauasaliteit en op het onderscheid tussen een schade- en een sommenverzekering. De levensverzekering komt in deze opleiding niet aan bod.

Wat is de doelgroep?

Ben je advocaat, bedrijfsjurist, jurist-schadebehandelaar bij een rechtsbijstand of WA-verzekeraar, volmachtbedrijf, assurantiebeursmakelaar, assurantietussenpersoon of een andere beginnend professional op het terrein van aansprakelijkheid en verzekering? Ben je bijvoorbeeld werkzaam bij de overheid, HR-afdeling en ben jij de persoon die zich bezighoudt met de verzekeringskwesties, dan legt deze cursus voor jou een stevige basis.

Wat is de cursusvorm?

Deze basiscursus bestaat uit twee bijeenkomsten van elk één dag.

Wie is/zijn de docent(en)?

Mop van der Velde – van Tiggelen
Melanie van Ardenne-Dick
Harry Blok
Erik-Jan Wervelman

De docenten hanteren actuele casuïstiek en doceren met aanstekelijk enthousiasme. Ook bieden ze voldoende ruimte voor interactie.

Wat leer je tijdens de Basiscursus verzekeringsrecht?

Na afloop van deze cursus beschik je over de noodzakelijke basiskennis om een verzekeringszaak namens verzekeraar of verzekerde te behandelen.

Wat ontvang je na afronding van de Basiscursus verzekeringsrecht?

 • 12 PO-punten. Deze cursus is door de NOvA erkend als PE-cursus;
 • bewijs van deelname.

Inhoud


Dag 1

 • Inleiding: een schets van de verzekeringsovereenkomst
 • Totstandkoming
 • Verzwijging
 • Eigen schuld (opzet, roekeloosheid, merkelijke schuld)
 • Algemene voorwaarden en verzekering
 • SamenloopDag 2

 • Verplichtingen bij schade: bereddingsplicht, medewerkingsplicht en de Obliegenheit, met aandacht voor de bewijsrechtelijke verhoudingen bij een en ander
 • Fraude
 • Directe actie
 • Causaliteit
 • Uitleg verzekeringsvoorwaarden
 • Onderscheid schade- en sommenverzekering.


Werkwijze


Deze cursus sluit volledig aan op de praktijk. We behandelen de basis van het verzekeringsrecht en actuele ontwikkelingen. Je gaat met vakgenoten concreet aan de slag met casusposities en gemeenschappelijke bespreking daarvan. Want leren doe je het beste met en van elkaar. Je krijgt daarbij ondersteuning van onze topdocenten.

Materiaal


Je ontvangt een digitale reader als naslagwerk.

 • Anoniem - Beoordeling: 7/10
  Inhoudelijk een goede opleiding. Locatie bij het station heel fijn. Wel vond ik het zaaltje te krap. Ook had de lunch wat gevarieerder gekund (niet alleen belegd brood).
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  leerzaam
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Veel informatie, volledig. Bekwame docenten. Goed verzorgd qua locatie. Wel wat rommelig qua organisatie (printen van cursusinformatie, inchecken, inhoudsopgave).

Opleidingen Incompany

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie.

Hulp nodig?

Bel ons en wij helpen je graag.

Ellen Blonk
030 231 53 14
[email protected]
Deel deze pagina