Basiscursus Effectief procederen bij vreemdelingenzaken in hoger beroep

PO puntenNOvA 5 J
Basiscursus Effectief procederen bij vreemdelingenzaken in hoger beroep Unieke kans om jouw vragen te stellen aan twee experts vreemdelingenzaken


Startdatum:


Informeer mij

5

Procedurele aspecten van procederen in hoger beroep in het vreemdelingenrecht

Tijdens deze basiscursus effectief procederen bij vreemdelingenzaken worden de procedurele aspecten van procederen in hoger beroep in het vreemdelingenrecht besproken. Je krijgt achtergrondinformatie en overzicht van relevante wettelijke bepalingen, uitleg over de toepassing en betekenis van die bepalingen en praktische tips over het procederen bij de Afdeling.

Vooral het grievenstelsel en de uitspraken met een verkorte motivering komen uitgebreid aan bod. Hoe vermijd je bijvoorbeeld eventuele valkuilen? En hoe procedeer je ook in hoger beroep effectief? De docenten halen diverse voorbeelden aan van hoe het wel en niet moet.

Wil jij kennismaken met de bijzonderheden van het vreemdelingenrechtelijke hoger beroep bij de Afdeling? Of wil je meer weten over de verschillen met de beroepsfase bij de rechtbank en de afwijkingen van het reguliere bestuursprocesrecht? Sluit dan aan bij deze eendaagse cursus. Je krijgt de unieke kans om vragen te stellen aan twee inhoudelijke deskundigen over wat je kunt verwachten als je in hoger beroep gaat procederen bij de Afdeling.

Wat is de doelgroep?

Deze cursus is relevant voor beginnende vreemdelingenrechtadvocaten, procesvertegenwoordigers en juridisch adviseurs bij de rechtbanken. Daarnaast zijn ook rechtsbijstandsverleners die enige ervaring hebben met procederen in vreemdelingenzaken bij rechtbanken van harte welkom om aan te sluiten. Ook beginnende stafjuristen en juridisch medewerkers (van rechtbanken) met belangstelling voor het vreemdelingenrechtelijk hoger beroep kunnen waardevolle inzichten opdoen tijdens deze cursus.

Heb je al enige ervaring hebben met procederen in hoger beroep in vreemdelingenzaken bij de Afdeling bestuursrechtspraak? Dan adviseren we je om aan te sluiten bij de verdiepingscursus effectief procederen bij vreemdelingenzaken.

Wat is de cursusvorm?

Het betreft een interactieve klassikale bijeenkomst van een dag. Je ontvangt voorafgaand aan de bijeenkomst een digitale reader met ondersteunend studiemateriaal. Het doornemen van de reader wordt aanbevolen. Vooraf ingediende praktijkvraagstukken van cursisten kunnen namelijk deel uitmaken van de leerstof.

Wat leer je tijdens de basiscursus effectief procederen in vreemdelingenzaken in hoger beroep?

Na afloop van deze basiscursus ben je beter in staat je cliënt te verdedigen in vreemdelingenzaken omdat je:

 • Kunt benoemen welke formaliteiten er spelen bij het procederen;
 • Het grievenstelsel kunt toelichten;
 • Weet dat afdoening kan plaatsvinden met of zonder zitting;
 • Kunt uitleggen welke mogelijke uitkomsten er zijn van het procederen waaronder terugverwijzing naar de rechtbank of voorlopige voorziening in hoger beroep.

Welke voorkennis en ervaring heb je nodig?

Elementaire kennis van het bestuurs(proces)recht en enige kennis van het vreemdelingenrecht worden verondersteld.

Wat ontvang je na afronding van de basiscursus effectief procederen in vreemdelingenzaken in hoger beroep?

Na afronding ontvang je:

 • Deze cursus is door de NOvA erkend als PE-cursus en levert je 5 PE-punten op;
 • Een certificaat.

Inhoud


Onderwerpen die worden behandeld zijn o.a.:

 • Formaliteiten (tijdigheid, griffierecht en procesbelang);
 • Grievenstelsel (artikel 85 van de Vw 2000);
 • Afdoening met verkorte motivering (artikel 91, tweede lid, van de Vw 2000);
 • Afdoening met of zonder zitting;
 • Dicta (waaronder terugwijzing van de zaak naar de rechtbank, proceskosten);
 • Voorlopige voorziening in hoger beroep.
 • Erik-Jan Erik-Jan Metselaar - Beoordeling: 9/10
  Heel leerzaam, gezellig en leuk.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Het is een zeer interessante cursus van de juristen van de Afdeling zelf. Hierdoor is het niet enkel een theoretische benadering van het schrijven van hogerberoepschriften, maar wordt ook inzicht gegeven over hoe het in de praktijk verloopt. Er wordt veel contact met de groep gezocht, waardoor het allerminst een klassikale bedoeling betreft. Fijne en leerzame cursus!
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Ik vond het een zeer boeiende cursus, waarbij alle relevante aspecten in mijn ogen aan bod zijn gekomen. Het was daarnaast heel leuk om op informele wijze met de docenten te kunnen praten over het vakgebied en ervaringen van beide kanten.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Locaties was prima. De trainers waren goed voorbereid, veel nuttige informatie. De trainers waren toegankelijk. Er werd ruimte geboden om vragen te stellen.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  goede basis-cursus, leuk gebracht en fijne locatie
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  De expertise van de trainers was duidelijk van hoog niveau. Ook waren zij goed in staat om bij mij de aandacht vast te houden gedurende vrijwel de hele dag. Daardoor is de materie goed overgekomen en heb ik een leerzame dag gehad.
 • Monique Monique Saive - Beoordeling: 8/10
  De historische beschouwing was te uitgebreid. Het vorstelrondje is altijd leuk. Te meer omdat de directie JZ nogal verspreid over het land zit. Er was weinig hb-ervaring in de groep. Dat bleek volgens mij later aan de interactie in de weg te staan. De middagsessie bevatte veel zinvolle en leerzame informatie. De openheid en ontvankelijkheid van de Afdelingsjuristen was in dit verband prettig.
 • Anoniem - Beoordeling: 7/10
  Locatie was prima, de docenten prettig en kundig. Ik vond het erg jammer dat zoveel tijd is besteed aan het 'kennismakingsrondje'. Nog afgezien van het feit dat de deelnemers allemaal collega's van elkaar waren, was vooraf een vragenformulier gestuurd met het verzoek dat al in te vullen. De vraag wat de andere deelnemers vinden van de Afdeling kwam als een verrassing en vind ik voor wat ik op de cursus wil opsteken helemaal niet van belang. Uiteindelijk hebben de docenten duidelijke en bruikbare informatie gegeven, maar dat had dan naar ik inschat ook op (iets meer dan ) 1 dagdeel gekund. De overige tijd had dan misschien met wat praktische informatie/ opdrachten ( formulering van een grief) kunnen worden gevuld.

Opleidingen Incompany

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie.

Hulp nodig?

Bel ons en wij helpen je graag.

Ellen Blonk
030 231 53 14
[email protected]
Deel deze pagina