Johanna Bootsma ‘Elke zaak heeft mijn volle interesse en aandacht’

Terug naar overzicht
27 september 2019

OSR juridische opleidingen laat rechters aan het woord en vraagt hen naar hun achtergronden en ervaringen in de praktijk. 

Welke uitspraak is je het meest bijgebleven?

In mijn werk als rechter vind ik het belangrijk dat ik dat objectief en onbevooroordeeld doe. Elke zaak heeft mijn volle interesse en aandacht. Alle zaken worden gevoerd door mensen en dat maakt voor mij elke zaak interessant.

Om toch een voorbeeld te geven: Lang geleden, toen ik nog als jurist bij de Raad van State werkte, was er tussen een schoolbestuur en een gemeente een zaak over de bekostiging van een deurmat voor een school; zelfs die zaak was leuk om te doen, al was het alleen al om te ontdekken waarom partijen het de moeite waard vonden om daarover tot in hoger beroep te procederen. 

Als je 1 ding zou mogen veranderen binnen de rechtspraak, wat zou dat dan zijn?

Wat de rechtspraak nodig heeft is meer geld = tijd = ruimte voor verdere ontwikkeling richting responsieve rechtspraak. 

Waar verwonder je je in de praktijk (nu nog) over?

Ik verwonder mij er steeds weer over hoe enorm groot de positieve kracht is van echt luisteren.

Je verzorgt ook een of meerdere cursussen voor OSR juridische opleidingen: wat wil je jouw cursisten in ieder geval altijd meegeven?

Dat geef ik de cursisten ook graag mee: Luister echt naar elkaar en vertel wat je beweegt, dat brengt mensen vaak letterlijk en figuurlijk verder dan vasthouden aan een standpunt.