Tijdens de cursus gaan de docenten in op wat toekomstgerichte dienstverlening in al zijn facetten betekent in de personenschade en hoe dit uitwerkt in de schadevergoeding. Je leert een op de toekomstgerichte-herstelgerichte visie te ontwikkelen op de personenschaderegeling en de aanpak van de personenschadezaak. Daarbij word je bewust gemaakt van wat ‘herstel gaat voor de schade’ betekent.
Uit onderzoek blijkt dat de meeste slachtoffers in de personenschaderegeling, naast financiële compensatie, met name de vervulling van de immateriële behoeften belangrijk vinden. Echter in de huidige praktijk van personenschaderegeling is er vrijwel uitsluitend een financiële focus. Juist door het vervullen van de immateriële behoeften, komt het herstel van slachtoffers in psychologische, sociale en medische zin ten goede. Daarnaast kan het de looptijd van een zaak verkorten.
Toch breekt toekomstgericht-herstelgericht dienstverlenen niet volop door in de personenschaderegeling. Hoe komt dat?
Tijdens de cursus ga je met de docenten hierover in gesprek.
Doelgroep
OSR juridische opleidingen heeft voor het NIVRE een opleiding samengesteld die voldoet aan alle eisen die het NIVRE stelt aan de Vaktechnische opleiding voor personenschade-experts.
Ook cursisten die niet het pad van expert willen volgen, kunnen deze opleiding volgen, aangezien de inhoud van de opleiding voor de gehele branche Personenschade van belang is om succesvol te functioneren in deze branche, zoals letselschade advocaten, belangenbehartigers, letselschadebehandelaars bij aansprakelijkheids- of rechtsbijstandsverzekeraars, schaderegelings- of expertisebureaus.
De cursus is ook uitermate geschikt als bij- en nascholing voor iedereen die middelzware personenschade zaken behandelt. Daarnaast ook voor iedereen die de Leergang Personenschade middelzwaar letsel hebben doorlopen en voor de behandeling van de zaken nog aanvullende diepgang willen krijgen op het gebied van arbeidsdeskundige aspecten.
Cursusvorm
De cursus bestaat uit een bijeenkomst van een dag waarin je samen met docenten Gerrit Hulsbergen, Toine Raasveld en een herstelgericht dienstverlener aan de slag gaat. Het is een interactieve bijeenkomst met kennisoverdracht, discussie en casusbespreking. De docenten geven het kader over de toekomst-herstelgerichte dienstverlening. Tijdens het middagdeel komt een herstelgerichte dienstverlener ervaringen delen.
Docenten
Docent Gerrit Hulsbergen is directeur van het Letselhuis, mediator, senior Nivré register expert personenschade, gerechtelijk deskundige, auditor en basisdocent van de Leergang Personenschade Middelzwaar Letsel. Ook hij wil de bewustwording voor herstelgerichte dienstverlening in gang zetten om de personenschaderegeling een stap in de goede richting te brengen. Gerrit werkt veel samen met herstelcoaches. Een herstelgericht dienstverlener is in de middag aanwezig om ervaringen te delen.
Docent Toine Raasveld is directeur van Raasveld Expertise. Hier draagt Toine bij aan hetgeen Raasveld voor staat: een oplossingsgerichte aanpak van de personenschaderegeling. Een soepel lopend behandelproces is voor alle partijen van belang. Raasveld wil bijdragen aan een betere manier om schaderegelingen tot stand te brengen bij (complexe) letselschade.
Wat leer je?
Na afloop van de cursus, kun je:
Benodigde voorkennis en ervaring
Je hebt ervaring met het behandelen van personenschadezaken (bij voorkeur middelzware en zware zaken).
Na afronding ontvang je
Bewijs van deelname
Overige informatie
Je ontvangt voorafgaande aan de cursus een intakeformulier en een voorbereidingsopdracht ter voorbereiding op de bijeenkomst. Ook ontvang je een digitale reader.