In de verdiepingscursus onderwijsrecht: onderwijs en ondernemen, behandelen we onderwerpen die van belang zijn om een verantwoorde invulling aan de publiek-private samenwerking te geven. Tijdens de cursus gaan we in op de grenzen die zijn gesteld aan de inzet van publieke middelen aan private activiteiten en de wettelijke regelingen en de beleidsmatige invulling die daaraan is gegeven. Ook contract- en structuurvragen, die je helpen om de publieke verantwoording te borgen en de schijn van private inmenging in te perken komen aan bod. Want hoe blijf je in het grijze gebied toch aan de goede kant van de lijn. Daarnaast is het als deelnemer mogelijk om je eigen casus in te zenden. De docent zal de casus (of een gedeelte daarvan) tijdens de lesdag behandelen om de theorie te illusteren.
Onderwijs staat steeds minder op zichzelf en onderwijsorganisaties werken steeds nauwer samen met private partijen. Van basisscholen die samenwerken met kinderopvang, tot wetenschappers die optrekken met het bedrijfsleven. De scheiding tussen publieke en private activiteiten is soms diffuus en heeft tegelijk de bijzondere aandacht van het ministerie en de onderwijsinspectie. Na deze verdiepingscursus ben je volledig op de hoogte van actuele juridische en bestuurlijke vragen omtrent publiek-private samenwerking. Dat geeft houvast om concrete vragen in de dagelijkse praktijk (als adviseur, of als beleidsmaker) te duiden en in perspectief te plaatsen.
Doelgroep
Deze verdiepingscursus onderwijsrecht is bedoeld voor advocaten, schooldirecties, stafleden van besturen en medezeggenschapsraden.
Benodigde kennis en ervaring
Om succesvol aan deze verdiepingscursus deel te nemen is basiskennis van het onderwijsrecht, of ruime praktijkervaring op het gebied van financiële processen binnen onderwijsorganisaties, noodzakelijk. De Basisopleiding onderwijsrecht (PO en VO of mbo/hbo/wo) is hiervoor een goede basis.
Cursusvorm
Deze verdiepingscursus bestaat uit een bijeenkomst van een dag.
Docent
Deze cursus wordt verzorgd door mr. Jochem Streefkerk, expert in het onderwijsrecht en ervaren adviseur in het semipublieke domein. Lees hier meer over Jochem.
Wat leer je?
Na afloop van deze verdiepingscursus:
- kun je de wettelijke regelingen benoemen voor de aanwending van publieke middelen voor private activiteiten;
- kun je precies uitleggen welke grenzen gesteld zijn aan de inzet van publieke middelen voor private activiteiten, alsmede de grenzen van aanwending van private middelen voor publieke activiteiten;
- Weet je wat je moet doen en laten om publieke verantwoording voldoende te borgen.
Na afronding ontvang je:
Een bewijs van deelname en 5 PO punten. Deze cursus is door de NOvA erkend als PE cursus.