Verdiepingscursus onderwijsrecht: aanmelden, toelaten, plaatsen**

Startdatum14 april 2023
LocatieSpace to Create Utrecht CS
NiveauVerdiepingsniveau
Aantal lesdagen1
Uiterste inschrijfdatum 17 maart 2023
PO punten5 J (PO)
Verdiepingscursus onderwijsrecht: aanmelden, toelaten, plaatsen** Geeft handvatten aan bestuurders en juristen in de overgang van leerlingen tussen po en vo
625,- (excl. BTW)

Startdatum:


Direct inschrijven

5

In de verdiepingscursus onderwijsrecht: aanmelden, toelaten, plaatsen, gaan we in op de totstandkoming van de relatie tussen school en kind: de fase van aanmelden, toelaten en plaatsen. De docent bespreekt hoe aanmelding, toelating en plaatsing juridisch in elkaar steekt en op welk moment bepaalde rechten en verplichtingen over en weer tot stand komen. Ook komen de mogelijkheden rondom het voeren van een aanmeldingsbeleid aan de orde. Welke eisen mogen worden gesteld, zowel kwantitatief (aantallen), kwalitatief (inhoudelijke voorwaarden) en financieel (vrijwilligheid ouderbijdragen, financiële bijdrage brede schoolprogramma’s en kinderopvang). Daarnaast worden procedures besproken die in de praktijk worden gebruikt (individueel en collectief). Denk aan loting (met of zonder algoritmes), kwalitatieve selectie voor aanmelding, plaatsingsselectie in profielklassen, et cetera. Bij dit onderdeel heb je de mogelijkheid je eigen toelatingsbeleid in te zenden voor bespreking.

De rechtsverhouding tussen school en kind roept vele vragen op. Welke ruimte heeft een schoolbestuur om eisen te stellen, om leerlingenstromen te reguleren? Is het zinvol om die afspraken nader vast te leggen? We werpen een blik op individueel en collectief, regionaal beleid van schoolbesturen. Onder invloed van demografische krimp (te weinig leerlingen) en schoolvoorkeuren (teveel leerlingen) zijn deze vragen ieder jaar weer zeer actueel. Na deze verdiepingscursus ben je bekend met actuele juridische en bestuurlijke vragen omtrent aanmelden, toelaten en plaatsen. Dat geeft houvast om concrete vragen in de dagelijkse praktijk (als adviseur, of als beleidsmaker) te duiden en in perspectief te plaatsen.

Doelgroep

Deze verdiepingscursus is bedoeld voor advocaten, schooldirecties, stafleden van besturen en medezeggenschapsraden, die meer willen weten over de juridische kaders rond aanmelding, toelating en plaatsing.

Benodigde kennis en ervaring

Om succesvol aan deze verdiepingscursus deel te nemen is basiskennis van het onderwijsrecht, of ruime praktijkervaring met aanemeldprocedures noodzakelijk. De Basisopleiding onderwijsrecht PO en VO is hiervoor een goede basis.

Cursusvorm

Deze verdiepingscursus bestaat uit een bijeenkomst van een dag.

Docent

Deze cursus wordt verzorgd door mr. Jochem Streefkerk, expert in het onderwijsrecht en ervaren adviseur in het semipublieke domein. Lees hier meer over Jochem.

Wat leer je

Na afloop van deze verdiepingscursus:

 • kun je uitleggen hoe de aanmelding, toelating en plaatsing juridisch in elkaar steken;
 • weet je op welk moment rechten en verplichtingen tussen school en ouders/leerlingen tot stand komen;
 • ben je op de hoogte welke mogelijkheden een school heeft om aanmeldingsbeleid te voeren;
 • kun je toelichten welke eisen gesteld mogen worden op kwalitatief, kwantitatief en financieel vlak;
 • Weet je welke procedures voor aanmelding, toelating en plaatsing in de praktijk gebruikt kunnen worden.

Na afronding ontvang je:

Een bewijs van deelname en 5 PO punten. Deze cursus is door de NOvA erkend als PE cursus.

Datum Tijd
14 april 2023 09:30 uur - 16:00 uur

 • Willem Hein Hogerzeil - Beoordeling: 8/10
  Jochem Streefkerk heeft een deskundig verhaal gehouden. Het was een zoomsessie van meer dan zeven uur die houdbaar was door strak aan gehouden pauzes van 10 minuten na elk uur. De sheets waren helder opgezet met tekst ondersteund door grafische elementen. Inhoudelijk gedegen. Nuttige punten meegenomen.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Zeer informatief, goede aanvulling op de al aanwezige kennis.

Opleidingen Incompany

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie.

Hulp nodig?

Bel ons en wij helpen je graag.

Ellen Blonk
030 231 53 14
[email protected]
Deel deze pagina