
Ethische aspecten verbonden aan de beroepsuitoefening in de personenschade
De training Ethiek in de personenschadebehandeling biedt een inspirerend programma van twee dagen waarin we samen op zoek gaan naar de grenzen van het vak. Welke signalen kom je tegen, hoe kun je jouw blik verbreden en onderzoek doen en hoe leg je dit vast in je dossier?
Je leert aan de hand van de ethische aspecten die verbonden zijn aan de beroepsuitoefening, nadenken over juist handelen. Wat doe je met onderbuikgevoelens? Een oud-rechercheur, thans werkzaam bij Sedgwick schadebehandeling- en schade-expertise, maakt je bewust van signalen van fraude. Daarnaast worden relevante wet- en regelgeving, gedragsregels, kwaliteitsnormen en fatsoensregels besproken. Dit gebeurt onder andere aan de hand van dilemma’s in de personenschadebehandeling. Wat doe je bijvoorbeeld bij een vermoeden van fraude? Soms weet je als personenschadebehandelaar bij een verzekeraar dat het letsel ernstiger is dan de belangenbehartiger denkt. Ook weet een belangenbehartiger soms dat het slachtoffer terminaal ziek is door een andere aandoening dan het ongeval. Informeer je de andere partij hier dan over of juist niet?
Bewustwording van je eigen rol
Na het volgen van de training ben je je bewust van jouw rol in de personenschadebehandeling en de manier waarop je daarin ethisch denkt en handelt, rekening houdend met de geldende gedragsregels en normen.
Vaak wordt er op het werk op een bepaalde manier gereageerd omdat ‘dit zo gaat binnen de beroepscultuur’. De cultuur binnen een organisatie en het eigen gevoel over wat goed is en wat niet, beïnvloeden het werk. Maar welke valkuilen en stereotypes zitten er verborgen in de beroepscultuur? Hoe kun je beslissen wat het beste is als je moet kiezen tussen twee kwaden (of goeden), als belangen elkaar dwarsbomen?
Wat is de doelgroep?
De training is interessant voor letselschadeadvocaten, belangenbehartigers, letselschade-experts en letselschadebehandelaars bij aansprakelijkheids- of rechtsbijstandsverzekeraars, schaderegelings- of expertisebureaus.
Wat is de cursusvorm?
De training bestaat uit een bijeenkomst van twee dagen in een mix van theorie en interactie. In het interactieve deel worden ethische dilemma’s en vraagstukken uit je eigen praktijk aan de hand van de theorie besproken. Hierbij wordt geoefend met morele besluitvorming. Er wordt rekening gehouden met de diverse rollen en de verschillende morele kompassen worden onderzocht.
Wie zijn de docenten?
Martin de Haan NIVRE-re
Cindy Koole
Gert Vos NIVRE-re
Wat leer je tijdens de training ethiek in de personenschadebehandeling?
Na afloop van de training:
- Ga je met meer zelfvertrouwen en plezier aan het werk;
- Weet je wat dossieronderzoek is en wat je daarin zelf kunt doen;
- Kun je structuur aanbrengen in je dossier;
- Ben je in staat onderbuikgevoelens en feiten van elkaar te onderscheiden;
- Kun je claims beter rationaliseren;
- Ben je in staat je gevoel te vertalen naar het dossier;
- Kun je meer vanuit ratio handelen dan je emoties laten leiden;
- Heb je je interviewvaardigheden verbeterd.
Welke voorkennis en ervaring heb je nodig?
Ervaring met behandeling van personenschadezaken is nodig om deze training goed te kunnen volgen.
Wat ontvang je na afronding van deze training?
- 12 PO punten. Deze training is door de NOvA erkend als PE opleiding.
- 6 NIVRE PE punten.
- 6 NVVA punten.
- Bewijs van deelname