Praktijkgerichte kennis voor juridische bijstand aan psychiatrische patiënten
Advocaten, die bereid zijn rechtsbijstand in het kader van de WVGGZ en WZD te verlenen en willen starten bij het psychiatrische patiëntenpiket moeten op de hoogte zijn van thema’s en ontwikkelingen in het psychiatrische patiëntenrecht.
Het deelnemen aan het psychiatrische patiëntenpiket geeft zo zijn eigen uitdagingen binnen het juridisch werkveld. Voor psychiatrische patiënten, mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een psychogeriatrische aandoening die te maken krijgen met verplichte zorg is het van groot belang dat zij deskundige begeleiding krijgen van hun rechtspositie. Daarbij is het uitgangspunt dat de toegewezen advocaat de rechten van de cliënt bespreekt en verdedigt ter zitting.
Deze vierdaagse specialisatiecursus bereidt je voor op de complexe en soms weerbarstige praktijk. Vanzelfsprekend komen het juridisch kader en de nieuwe wet- en regelgeving rondom de WVGGZ en WZD aan bod. Op dag 1 wordt uitgebreid in gegaan op de systematiek van de WVGGZ, de zorgmaatregel en de crisismaatregel. Op dag 2 wordt de WZD behandeld en wordt de samenhang tussen de nieuwe wetten toegelicht. Ook wordt de veranderde rechtspositie van de psychiatrische patiënt belicht. Op dag 3 staan de achtergronden zoals ziektebeelden, medicijnen en de rol van de psychiater op het programma. Dag 4 staat in het kader van de omgang met psychiatrisch patiënten en communicatieve vaardigheden.
De Raad voor Rechtsbijstand stelt daarom niet alleen deskundigheidseisen op, maar toetst deze ook. OSR juridische opleidingen biedt als enige de specialisatieopleiding waarmee je voldoet aan een van de eisen voor toegang tot het psychiatrische patiëntenpiket. Daadwerkelijke toelating tot dit piket is hiermee niet gegarandeerd; dit is mede afhankelijk van een open plaats. Voor de toelating zal de Raad voor Rechtbijstand kijken naar een certificaat met de volledige 20 PO punten. Een certificaat met minder punten zal niet worden geaccepteerd. Nadere informatie over toelatingsvoorwaarden tot het piket en de situatie in jouw arrondissement kun je inwinnen bij de Raad voor de Rechtsbijstand te Utrecht.
Wat is de doelgroep?
Deze cursus is bedoeld voor advocaten, die bereid zijn rechtsbijstand in het kader van de WVGGZ en WZD te verlenen en willen starten bij het psychiatrische patiëntenpiket.
Wat is de planning?
In 2024 bieden de we piketcursus twee keer aan. In maart en in oktober. Deelnemers van de cursus in oktober hebben toestemming van de RvR om zich op basis van deelname voorlopig in te schrijven voor het rooster dat start op 1 oktober 2024.
Wat is de cursusvorm?
Deze specialisatieopleiding bestaat uit vier bijeenkomsten van elk een dag.
Wie is/zijn de docenten?
Frank Westenberg
Aart Hendriks
Emke Plomp
Kees Blankman
Laura van Groenendael
Erik Sikkens
Miranda Vanbrabant
Wat leer je tijdens de Piketcursus Psychiatrisch Patiëntenrecht?
Na het volgen van deze basiscursus:
- kun je de systematiek en criteria van de Wvggz en Wzd benoemen;
- kun je de procedures tot toepassing van onvrijwillige zorg toepassen;
- kun je de taken en rol van de advocaat in de procedures duiden;
- kun je beargumenteren op welke momenten rechtsbijstand van belang is;
- kun je de belangen van de cliënt ter zitting behartigen;
- kun je benoemen welke manieren van communiceren het beste bij jezelf, de cliënt en de situatie passen;
- kun je de communicatie met cliënt in goede banen leidt.
Welke voorkennis en ervaring heb je nodig?
Je krijg je van ons een vouchercode om het boek: De Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg te bestellen.
Als voorbereiding op dag 1 moeten hoofdstukken 1-7 gelezen worden en als voorbereiding op dag 2 hoofdstuk 8-13.
Het is raadzaam om alvast een keer mee te lopen met een ervaren advocaat voor je de opleiding begint. Dit zal je helpen bij de informatie die tijdens de cursus gegeven wordt.
Let op! je dient je eerst aan te melden voor de wachtlijst Psychiatrisch patiëntenrecht en psychiatrisch piket bij de RvR. Via hen krijg je een uitnodiging waarna je kunt starten met de opleiding en je daarna kunt inschrijven voor het piketrooster.
Wat ontvang je na afronding van de Piketcursus Psychiatrisch Patiëntenrecht?
Na afronding ontvang je:
- 20 PO-punten. Deze cursus is door de NOvA erkend als PE-cursus;
- bewijs van deelname. De RvR accepteert uitsluitend een bewijs van deelname met de volledige 20 PO-punten