Patroonscursus voor beginnende patroons

Startdatum 2 februari 2022
LocatieOnbekend
Aantal lesdagen1
Uiterste inschrijfdatum 5 januari 2022
PO punten6 NJ (PO)
Nieuw
Patroonscursus voor beginnende patroons Verrassend inspirerend en voldoet aan de NOvA eisen voor patrooncursus nieuwe stijl
650,- (excl. BTW)

Startdatum:


Direct inschrijven

6

VInd je eigen stijl als patroon

Deze cursus is erop gericht om jouw eigen stijl en kunde als patroon te zoeken en te versterken door jouw praktijkervaring te analyseren en te leren van de andere deelnemers. Daarnaast doe je (basis)kennis op over de beroepsopleiding en wat jouw rol als patroon inhoudt (m.n. via de reader). We werken met diverse interactieve werkvormen om jouw begeleidingsvaardigheden als patroon te ontwikkelen. Verder zetten we een bijzondere werkvorm in: aan de hand van filmfragmenten bekijken we diverse stijlen van mentorschap en reflecteer je op je eigen (gewenste) stijl als patroon. Kortom, je leert op de meest complete manier: door te ervaren en te doen.

Eisen van de NOvA aan (nieuwe) patroons

Als je patroon wilt worden of als je al patroon bent en nieuwe stagiaires gaat begeleiden, dan moet je voldoen aan de nieuwe kaders en eisen die de NOvA heeft vastgesteld. Deze cursus voldoet volledig aan de eisen van de NOvA en is afgestemd op de vernieuwde beroepsopleiding waarin meer aandacht is voor praktische vaardigheden, ethiek en het toepassen van juridisch-inhoudelijke kennis.

Vooraf ontvang je een reader met daarin alle relevante basisinformatie over het nieuwe patronaat en tijdens de cursus zetten de trainers verschillende werkvormen in om interactie te stimuleren.

De cursus wordt, conform de eisen van de NOvA, afgerond door middel van een reflectieve opdracht. Het inleveren van de reflectieve opdracht is een voorwaarde voor het verkrijgen van het certificaat.

Wat is de doelgroep?

Per 1 oktober 2020 is de patroonscursus voor elke patroon die een stagiaire gaat begeleiden verplicht. De patroonscursus moet afgerond zijn vóórdat de patroon in aanmerking komt voor goedkeuring van het patronaat. Belangrijk is dat:

 1. Elke patroon de cursus van minstens zes uur moet doen en vervolgens om de drie jaar een herhaal/opfriscursus volgen.
 2. De opfriscursus bedoeld is voor een (beoogd) patroon die in de drie jaar voorafgaand al een patroonscursus heeft gevolgd. Een cursus van drie uur volstaat in dit geval.

Onduidelijk wat voor jou van toepassing is? Neem dan een kijkje op de website van de NOvA of neem contact met ons op.

Wat is de cursusvorm?

De patroonscursus bestaat uit een bijeenkomst van een dag.

Wie zijn de docenten?

Wat leer je tijdens de patroonscursus voor beginnende patroons?

Na deze cursus:

 • heb je inzicht in je eigen begeleidingsstijl als patroon en je sterke en verbeterpunten daarin;
 • heb je je coachings- en begeleidingsvaardigheden als patroon versterkt;
 • heb je handvatten gekregen om feedback te geven en de ontwikkelingsstappen van de stagiaire te begeleiden;
 • ken je de rol van de patroon en heb je meer inzicht in de vernieuwde beroepsopleiding (m.n. Via de reader).

Wat ontvang je na afloop van de patroonscursus?

Na afronding ontvang je

 • 6 PO-punten;
 • een certificaat.
Datum Tijd
2 februari 2022 09:00 uur - 16:45 uur

 • Sofie Sofie van Londen - Beoordeling: 10/10
  De cursus was heel bijzonder door inkijkjes in ervaringen van Olympisch roeister Marieke Westerhof en analyses van meesterlijke film fragmenten van Robbert Braak.
 • Jacoline Kroon - Beoordeling: 8/10
  Leuk en leerzaam. Eerst was er wat weerstand in de groep. Toen iedereen doorhad dat je gewoon moet meedoen, was er meer (zelfs veel) aandacht. Dit was vooral te danken aan de goede cursusleiders, die iedereen erbij betrokken. Daardoor werd het steeds leuker. Ook het opdelen in groepjes liep goed.
 • Janbart Kalk - Beoordeling: 8/10
  Helaas geen live cursus, waar ik me erg op had verheugd, maar online. Niettemin was er een goede interactie tussen de docenten en de deelnemers, en de deelnemers onderling die bij tijd en wijle in een aparte groep werden gezet om een opdracht te doen. Nuttig cursus voor de patroon, leuk om goed voorbereid te worden op het traject dat komen gaat.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Was online. Dat is niet fijn. Toch deden de trainers het goed. Interessante filmbeelden. Goede begeleiding, veel interactie.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Ik vond het een fijne cursus. Er was een goede interactie tussen de advocaten en de begeleiders.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  goed
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  De cursus behandelt veel aspecten van je rol als patroon met relevante praktijkoefeningen zoals rollenspellen. Heel nuttig en toepasbaar.
 • Anoniem - Beoordeling: 7/10
  Prima trainers, leuke sfeer, gevarieerde opdrachten (gelukkig maar, want digitale cursus), inhoudelijk: voor mij grotendeels vanzelfsprekend. Veel in het verleden al geoefend met geven van feedback, maar kan zeker geen kwaad om van gedachten te wisselen met andere patronen (to be) over hoe feedback te geven aan de stagiaire. En ook (nieuw voor mij): feed forward!
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  De cursus vond in verband met corona-maatregelen digitaal plaats, maar was desondanks erg interactief. Leuk om in kleine groepjes ervaringen uit te wisselen. Er werd onder andere aan de hand van filmpjes stilgestaan bij de verschillende onderdelen die van belang zijn voor een patroon, waaronder begeleiding en feedback.
 • Anoniem - Beoordeling: 5/10
  De trainers waren goed, er was een positieve sfeer en de online variant werkte prima. Maar eerlijk gezegd heb ik weinig geleerd. De cursus ging niet - zoals ik en vele anderen wel dachten - over de inhoud van de nieuwe BA. Het is onbegrijpelijk dat de Orde dit als voorwaarde voor het patronaatschap stelt.

Opleidingen Incompany

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie.

Hulp nodig?

Bel ons en wij helpen je graag.

Ellen Blonk
030 231 53 14
info@osr.nl
Deel deze pagina