Online patroonscursus voor beginnende patroons

Startdata17 december 2021
PO punten6 NJ (PO)
Nieuw
Online patroonscursus voor beginnende patroons Verrassend inspirerend en voldoet aan de NOvA eisen voor patrooncursus nieuwe stijl
Vanaf 650,- (excl. BTW)

Startdatum:


Informeer mij

6

VInd je eigen stijl als patroon

Deze online cursus is erop gericht om jouw eigen stijl en kunde als patroon te zoeken en te versterken door jouw praktijkervaring te analyseren en te leren van de andere deelnemers. Daarnaast doe je (basis)kennis op over de beroepsopleiding en wat jouw rol als patroon inhoudt (m.n via de reader). We werken met diverse interactieve werkvormen om jouw begeleidingsvaardigheden als patroon te ontwikkelen. Verder zetten we een bijzondere werkvorm in: aan de hand van filmfragmenten bekijken we diverse stijlen van mentorschap en reflecteer je op je eigen (gewenste) stijl als patroon. Kortom, je leert op de meest complete manier: door te ervaren en te doen.

Eisen van de NOvA aan (nieuwe) patroons

Als je patroon wilt worden of als je al patroon bent en nieuwe stagiaires gaat begeleiden, dan moet je voldoen aan de nieuwe kaders en eisen die de NOvA heeft vastgesteld. Deze online cursus voldoet volledig aan de eisen van de NOvA en is afgestemd op de vernieuwde beroepsopleiding waarin meer aandacht is voor praktische vaardigheden, ethiek en het toepassen van juridisch-inhoudelijke kennis.

Vooraf ontvang je een reader met daarin alle relevante basisinformatie over het nieuwe patronaat en tijdens de cursus zetten de trainers verschillende werkvormen in om interactie te stimuleren.

De cursus wordt, conform de eisen van de NOvA, afgerond door middel van een reflectieve opdracht. Het inleveren van de reflectieve opdracht is een voorwaarde voor het verkrijgen van het certificaat.

Wat is de doelgroep?

Per 1 oktober 2020 is de patroonscursus voor elke patroon die een stagiaire gaat begeleiden verplicht. De patroonscursus moet afgerond zijn vóórdat de patroon in aanmerking komt voor goedkeuring van het patronaat. Belangrijk is dat:

 1. Elke patroon de cursus van minstens zes uur moet doen en vervolgens om de drie jaar een herhaal/opfriscursus volgen.
 2. De opfriscursus bedoeld is voor een (beoogd) patroon die in de drie jaar voorafgaand al een patroonscursus heeft gevolgd. Een cursus van drie uur volstaat in dit geval.

Onduidelijk wat voor jou van toepassing is? Neem dan een kijkje op de website van de NOvA of neem contact met ons op.

Wat is de cursusvorm?

De cursus is een online bijeenkomst verdeeld over twee dagdelen. Via Zoom is er de mogelijkheid om vragen te stellen en kwesties voor te leggen.

Wie zijn de docenten?

Marieke Westerhof
Robbert Braak

Wat leer je tijdens de online patroonscursus?

Na deze cursus:

 • Heb je inzicht in je eigen begeleidingsstijl als patroon en je sterke en verbeterpunten daarin;
 • heb je je coachings- en begeleidingsvaardigheden als patroon versterkt;
 • heb je handvatten gekregen om feedback te geven en de ontwikkelingsstappen van de stagiaire te begeleiden;
 • ken je de rol van de patroon en heb je meer inzicht in de vernieuwde beroepsopleiding (m.n. Via de reader).

Wat ontvang je na afloop van de patroonscursus?

Na afronding ontvang je

 • 6 PO-punten;
 • een certificaat.

Hoe werkt een online lesdag?

Om deel te nemen aan deze online cursus moet je beschikken over een tablet, laptop of desktop. Het is tijdens deze cursus van belang dat je beeld en geluid met elkaar deelt hiervoor heb je een microfoon en webcam nodig. Wij werken via Zoom, een makkelijk toegankelijk vergadersysteem.

Na inschrijving ontvang je van ons een uitnodiging met daarin de instructies om Zoom te gebruiken en een link naar de online cursus.

 • Annette Annette Kroon - Beoordeling: 8/10
  Ik vond dat de opleiding goede handvatten heeft gegeven voor een goede uitvoering van het patronaat. Hoewel de cursus via Teams plaatsvond, was er toch voldoende interactie en gelegenheid om rollenspellen te doen. Ook de filmfragmenten waren een goede toevoeging aan de cursus.
 • Godelijn Boonman - Beoordeling: 8/10
  Het was afwisselend, praktijk gericht, zette aan tot denken en in dat opzicht leerzaam. Het interactieve gedeelte met andere advocaten was ook interessant vanwege de diversiteit aan advocaten. Ik denk niet dat het per se een bepaalde manier van begeleiden zal veranderen maar bv de tip dat feedback meer over jezelf zegt dan over degene aan wie je de feedback geeft vond ik een eyeopener. Al met al de moeite waard. Dank!
 • Mehmet Erik - Beoordeling: 9/10
  prima. De cursus was inzichtelijk, duidelijk en ik heb er in de praktijk ook iets aan.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  goede cursus om te reflecteren op de rol van patroon. interessant om ervaringen en ideeen uit te wisselen met advocaten van andere kantoren en andere soorten praktijk.
 • Anoniem - Beoordeling: 7/10
  Prettige sfeer, onderhoudend en interactief ondanks dat de cursus digitaal gegeven moest worden.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Heldere structuur, goede voorbeelden met videoondersteuning en goed interactief gehouden ondanks dat het volledig online was.
 • Bjorn Jegers - Beoordeling: 8/10
  Ik heb veel ervaringen opgedaan, zelfs al was het online. De trainers waren zeer prettig in de omgang en gaven goeie tips en handvaten.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Hele interactieve training; de trainers hebben mij er - ondanks het onderwijs op afstand - helemaal bij kunnen houden door filmpjes en breakout rooms.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Ook al is het 'een moetje', toch genoten van de goede en leerzame cursus. Mooie mix van theorie, inspirerende filmpjes, goede gesprekken in de break out rooms en goede mogelijkheden om niet alleen van de trainers maar ook van andere deelnemers te leren. Trainers vulden elkaar goed aan, inspireerden en zorgden voor veel energie, ook nog aan het einde van een lange dag 'zoomen'.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  De patroonscursus was zeer geslaagd en heeft mij zeker geholpen om een goede start als patroon te maken. De opzet van het uitwisselen van ervaringen aan de hand van aansprekende filmfragmenten vond ik erg nuttig en prettig.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Prima cursus. Aandachtige en geduldige docenten. Goede praktijkvoorbeelden en leuk instructiemateriaal
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Prima opleiding, zaken weer in perspectief gezet!
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Trainers: goed, maar vooral ook veel opgestoken van mededeelnemers Praktijkvoorbeelden (you-tube films): verhelderend. Locatie: n.v.t. (online). Ik had wel problemen met het geluid van YouTube.
 • Anoniem - Beoordeling: 7/10
  Ik heb de cursus met plezier gevolgd. De online cursus, niet mijn favoriete wijze van kennis opdoen, verliep technisch heel goed. De afwisseling met korte filmpjes via YouTube, die telkens een mooie illustratie gaven van wat de cursusleiders wilden overbrengen, vond ik erg prettig.
 • Peter Plasman - Beoordeling: 8/10
  Cursus was goed georganiseerd en techniek werkte perfect (dat ben ik In de rechtspraktijk wel anders gewend). Interactieve opzet werkte goed. Had iets korter gekund.
 • Serge Weening - Beoordeling: 9/10
  In verband met corona was de cursus online. Dat maakte het niet minder interessant. Door de interactieve wijze waarop de cursusleiders het aanpakten, was er aan de hand van diverse casus veel ruimte om ervaringen uit te wisselen. Ik hou niet van verplichte dingen, maar dit is een aanrader!
 • Martine Martine Flipse - Beoordeling: 8/10
  nuttig
 • Ümit Arslan - Beoordeling: 9/10
  Interactief, mooi opgebouwd en leerzaam
 • Eugenie Ágoston - Beoordeling: 8/10
  Het was een inspirerende training. Door het ondersteunende beeldmateriaal wordt het inzichtelijk en levendig. Metaforen bieden een waardevolle ondersteuning, dat blijkt maar weer. De interactie met de cursisten onderling was ook van toegevoegde waarde. En Robbert en Marieke vormden een goed team met ieder hun eigen bijdrage. En mooie mix met oog voor staigiaire en patroon. Goede indeling van de dag. Live zou je mogelijk meer vragen stellen en meer interactie hebben, maar met de middelen die we nu hebben was deze cursus goed van opzet en vloog de dag voorbij.
 • Baars - Beoordeling: 8/10
  Mijn aanvankelijke weerzin tegen de ( door omstandigheden noodzakelijke) on line versie van de opleidingsdag is weggenomen door de goede en strakke regie van de opleiders en de vormen die de techniek toch biedt ( filmpjes, chatrooms) en dat maakte dat het mij enorm beviel en dan ook goed (efficiënt) verliep. Ondanks het gemis aan " warme overdracht". Besproken onderwerpen relevant.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Ik vond dat het erg leuk gegeven werd online. Het bleef de gehele dag boeiend door afzonderlijke gesprekken en fragmenten.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Een praktische en zinvolle digitale cursus, waarbij leuke interactieve elementen worden gebruikt en videofragmenten worden afgewisseld met korte inhoudelijke toelichtingen, waardoor er een prettige variatie in leervormen is.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Goed voorbereide cursus. Op afstand maar door de gebruikte techniek (Zoom) grote mate van betrokkenheid van alle cursisten. De nieuwe wereld biedt veel voordelen. Niet reizen. Betrokken bij hetgeen ter tafel wordt gebracht.
 • Ruysch - Beoordeling: 10/10
  Een leerzame en aangename cursusdag beleefd met deze patroonscursus! Het duo van docenten vulde elkaar heel goed aan. De interactie in deze online cursus tussen de cursisten was sprankelend. Aanrader!
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Een nuttige cursus. Altijd goed om de begeleiding van je toekomstige stagiaire en het geven van feedback weer even scherp te hebben.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Ik heb de cursus als heel waardevol ervaren en vond het leuk om deel te nemen. De balans tussen de onderdelen was goed zodat ik mijn aandacht er goed bij kon houden. Daarnaast vond ik het een heel leuke groep met interessante en diverse mensen en goede begeleiders die oor/oog hadden voor wat er gevraagd werd door de groep. Tevens zijn de filmfragmenten een prettige afwisseling en toch heel functioneel. Al met al mijn complimenten! Het haalt het natuurlijk niet bij een fysieke training, maar het komt dicht in de buurt!
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  ik vond het een zeer leerzame opleiding met goede afwisselende elementen.
 • Anoniem - Beoordeling: 8/10
  Trainers goed, techniek prima, leuke club mensen.
 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Erg nuttig!
 • Martijn van Dam - Beoordeling: 9/10
  Buitengewoon nuttig. Het gebruik van filmfragmenten was ook erg verfrissend. Veel beter dan toneelspelen. Technische ondersteuning was ook erg goed.
 • Daphne Hendriks - Beoordeling: 10/10
  Heel nuttig en leuk! Door de afwisseling en het feit dat het interactief was heb ik vooral ook veel geleerd van andermans ervaringen in inzichten.

Opleidingen Incompany

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie.

Hulp nodig?

Bel ons en wij helpen je graag.

Ellen Blonk
030 231 53 14
info@osr.nl
Deel deze pagina

Cursussen die je misschien ook interessant vindt

Patroonscursus voor ervaren patroons

 
Nieuw
Voldoet aan de eisen voor de patroonscursus van de NOvA.
3 NJ (PO) Onbekend

Online intervisie voor advocaten

Nieuw
Voldoe aan de vereisten voor de kwaliteitstoets intervisie van de NOvA
8 NJ (PO) Onbekend

Training creatief onderhandelen in de personenschade

 
Nieuw
5 NIVRE Onbekend

Training Effectief optreden ter zitting bij de bestuursrechter*

Hoog realiteitsgehalte doordat je veel oefent met een rechter
6 NJ + 4 J (PO) Basisniveau