Online Actualiteitencursus Vreemdelingenbewaring**

NiveauVerdiepingsniveau
PO punten5 J (PO)
Online Actualiteitencursus Vreemdelingenbewaring**


Startdatum:


Informeer mij

5

Actuele ontwikkelingen vreemdelingenrecht
Als vreemdelingenpiketadvocaat moet je op de hoogte zijn van actuele thema’s en ontwikkelingen in het vreemdelingenrecht. Met deze online opleiding ben je in twee dagdelen weer helemaal up-to-date, zonder reistijd. Zo werk je optimaal aan je eigen ontwikkeling als jurist.

Een advocaat vreemdelingenrecht heeft een zware verantwoordelijkheid. Door je cliënt zo goed mogelijk bij te staan, hoeft deze niet langer gedetineerd te blijven dan strikt noodzakelijk. Een groot belang, waarbij een eenvoudige verwijzing naar het oordeel van de rechter niet volstaat. Er wordt veel meer van je verwacht, zoals een goede argumentatie. Met deze cursus ben je op de hoogte van alle actuele jurisprudentie en wet- en regelgeving.

Cursusvorm
Deze online cursus bestaat uit twee bijeenkomsten van 2,5 uur.

Docenten
Onze topdocenten uit de juridische praktijk weten uitstekend wat er speelt in het vreemdelingenrecht. Ze hanteren actuele casus en doceren met aanstekelijk enthousiasme. Om jou optimaal te laten leren, ondersteunen de docenten interactie tijdens onze opleidingen.

Voor deze cursus selecteren wij de beste docenten uit advocaten, rechters en IND-juristen. Zij zijn zeer ervaren op dit specifieke vakgebied en werken in gemengde duo’s. Hierdoor krijgt je de stof van verschillende kanten belicht. De docenten wisselen onderling regelmatig kennis uit over de jongste ontwikkelingen in de rechtspraktijk. Indien nodig, passen zij de cursusstof hier direct op aan. Zij volgen de actualiteit dus op de voet, zodat je altijd met de laatste kennis ter zitting kunt verschijnen.

Wat leer je?
Na afloop van deze cursus:

- ben je op de hoogte van de laatste stand van zaken op het gebied van de vreemdelingenbewaring;
- voldoe je aan de eisen zoals gesteld door de Raad voor Rechtsbijstand;
- kan je deze kennis toepassen in je eigen praktijk.

Na afronding ontvang je:
- 5 J PO-punten. Deze cursus is door de NOvA erkend als PE-cursus;
- een certificaat.

Overig
De Raad voor Rechtsbijstand onderkent het belang van goede rechtshulpverlening en heeft deze cursus daarom verplicht gesteld. De voorwaarden voor voortzetting inschrijving piket vreemdelingenbewaring zijn met ingang van 1 januari 2013 zelfs verscherpt. Je inschrijving voor het piket blijft alleen geldig als je de cursus een keer per jaar volgt. Zie hiervoor: www.rvr.org.

NB: Alleen in de cursus op locatie Amsterdam besteden we extra aandacht aan actuele vragen die samenhangen met het verlenen van toegang tot het Schengengrondgebied, de rechtspositie van aan de grens geweigerde asielzoekers en detentie op grond van artikel 6 van de Vreemdelingenwet. Dit vanwege de nabijheid van luchthaven Schiphol, de belangrijkste Nederlandse doorlaatpost tot het Schengengrondgebied. Onze cursus in Amsterdam is daarom bij uitstek geschikt voor rechtshulpverleners die te maken hebben met asielzoekers die aan de grens de verdere toegang tot Nederland is geweigerd. Ook aan de wetswijzigingen ten gevolge van de invoering van de herschikte Europese Opvang en Procedure-richtlijnen geven we daar aandacht.

In onze cursussen Actualiteiten Vreemdelingenbewaring die we elders (bijvoorbeeld Utrecht of Amersfoort) organiseren, komt artikel 6 dus niet uitgebreid aan bod.

Overige informatie
Om deel te nemen aan deze online cursus heb je een tablet, laptop of desktop nodig. Na inschrijving ontvang je van ons een uitnodiging met daarin een link naar de online cursus. Ook krijg je van ons instructies voor het inloggen en testen van de verbinding voorafgaand aan de bijeenkomst. Mocht je hierbij hulp willen dan helpen we je natuurlijk graag!

Inhoud
Om de actualiteit van de cursus te garanderen, stellen wij het definitieve programma kort voor de cursus vast. Dit doen we samen met onze docentenpool van experts uit de advocatuur, de rechterlijke macht en de IND.

Tijdens de online bijeenkomsten op 3 en 4 september, behandelen de docenten onder andere recente jurisprudentie zoals:

-RvS 3 juni 2020, ECLI:NL:RVS:2020:1304 (piketmelding)
-RvS 19 december 2019, ECLI:NL:RVS:2019:4358 (bewaring na afwijzing opvolgend asielverzoek. Uitwerking in de praktijk)
-RvS 25 maart 2020, ECLI:NL:RVS:2020:829 (overzichtsuitspraak feitelijke gronden)

Daarnaast komen ook vragen aan bod rondom effecten van het coronavirus in de bewaringspraktijk. Mag ik eisen dat mijn cliënt achter een (plexie)glas zit? Of juist niet achter glas? Hoe ga je om met de (on)mogelijkheden van Skype- en andersoortige zittingen.

En is uitzetting in tijden van Corona realistisch? En speelt dit eigenlijk wel een rol als de vreemdeling nog helemaal niet kan worden uitgezet omdat (bijvoorbeeld) nog geen Laissez-Passer is afgegeven?

Onze docenten staan midden in de praktijk. Daardoor kunnen zij tot op de cursusdag relevante onderwerpen en actualiteiten ophalen om tijdens de cursus toe te lichten.

Werkwijze
Deze actualiteitencursus sluit volledig aan op de praktijk. We behandelen actuele ontwikkelingen en casus en bieden ruimte voor interactie met vakgenoten. Zo leer je met en van elkaar. Je krijgt daarbij ondersteuning van onze topdocenten.

Materiaal
Voorafgaand aan de bijeenkomst ontvang je van ons het studiemateriaal.

Opleidingen Incompany

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie.

Hulp nodig?

Bel ons en wij helpen je graag.

Ellen Blonk
030 231 53 14
info@osr.nl
Deel deze pagina

Cursussen die je misschien ook interessant vindt

Cursus praktische arbeidsmigratie

 
Nieuw
Zeer praktijkgericht en interactief programma met ruimte mogelijkheid voor inbreng eigen casuïstiek
10 PO (J) Onbekend

Leergang Vreemdelingenrecht II Regulier Module B*

Deze module maakt deel uit van de Basisopleiding voor de Vreemdelingenpraktijk, speciaal ontworpen voor advocaten
10 J (PO) Basisniveau

Actualiteitencursus Vreemdelingenbewaring (locatie Amsterdam)**

Alleen in Amsterdam: extra aandacht voor Schengen
5 J (PO) Verdiepingsniveau

Actualiteitencursus Unieburger en recht op sociale zekerheid**

In één keer helemaal op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
3 J Verdiepingsniveau