E-learning module aansprakelijkheidsrecht*

StartdatumIn overleg
LocatieOnline
NiveauBasisniveau
Aantal lesdagen1
E-learning module aansprakelijkheidsrecht* De juiste kennis om aansprakelijkheidsvragen in personenschadezaken juist te beoordelen
600,- (excl. BTW)

Startdatum:


Direct inschrijven

Aansprakelijkheid na schade

Volgens het Nederlandse recht draagt iedereen zijn eigen schade, tenzij een ander daarvoor aansprakelijk is. Dit vloeit voort uit de hoofdregel dat je een ander geen schade mag betrokkenen.
Binnen het aansprakelijkheidsrecht wordt geregeld wie aansprakelijk is voor bepaalde schade. Dit kan in de personenschade bijvoorbeeld na een verkeersongeval, een bedrijfsongeval of een medische fout.

Pas wanneer een andere persoon of instantie voor het ontstaan van de schade aansprakelijk is, kan de schade verhaald worden.

Partijen die in de personenschadewereld werken, zoals belangenbehartigers en schadebehandelaren, schade-experts moeten kennis hebben van het aansprakelijkheidsrecht om de aansprakelijkheidsvraag in zaken juist te beoordelen.

Wat is de doelgroep

OSR juridische opleidingen heeft voor het NIVRE een opleiding samengesteld die voldoet aan alle eisen die het NIVRE stelt aan de Vaktechnische opleiding voor personenschade-experts.

Ook cursisten die zich niet het pad van expert willen volgen, kunnen deze opleiding volgen, aangezien de inhoud van de opleiding voor de gehele branche personenschade van belang is om succesvol te functioneren, zoals letselschade advocaten, belangenbehartigers, letselschadebehandelaars bij aansprakelijkheids- of rechtsbijstandsverzekeraars, schaderegelings- of expertisebureaus.

Wat is de cursusvorm?

Wij bieden de gevraagde kennis volledig digitaal aan in de vorm van een e-learning, in de digitale leeromgeving Canvas. Als cursist bestudeer je de leerstof zelfstandig waardoor optimale flexibiliteit bestaat in startmoment, studiebelasting en studietempo. De leerstof kent diverse leer- en werkvormen om in zelfstudie met de materie aan de slag te gaan. Zo kennen we werkvormen als video, open vragen met feedback, meerkeuze vragen met feedback en toetsing in de vorm van een eindoefening bij de module.

De eindoefening is een verplichte oefening met feedback, waarmee je zelf kunt toetsen of je de leerstof hebt begrepen. Een moderator controleert of alle onderdelen in de modules zijn voltooid.

Bij deze module ontvang je ook het boek: Verbintenissen uit de wet en schadevergoeding, van prof mr. T. Hartlief, prof.mr. W.H. van Boom, prof.mr. A.L.M. Keirse en prof. Mr. S.D. Lindenbergh.

Deze module is onderdeel van de opleiding branche personenschade. Je kunt je ook apart voor deze module inschrijven.

Wie zijn de auteurs?

In deze e-learning kun je volledig zelfstandig aan de slag met de leerstof. We hebben in deze e-learning samen met de auteurs de verschillende thema’s uitgewerkt.

De auteurs die wij hebben ingezet zijn allemaal professionals in de personenschadepraktijk en hebben al jaren ervaring in het vakgebied en als docent bij OSR. Zij weten als de beste wat er geleerd moet worden om als personenschade professional aan de slag te zijn en succesvol te zijn.

Auteurs van deze module zijn:

Wat leer je tijdens de module aansprakelijkheidsrecht?

Na afloop van deze e learningmodule kun je:

 • de vereisten van de onrechtmatige daad en die van groepsaansprakelijkheid toepassen op complexe praktijksituaties in de personenschade;
 • de regelgeving en jurisprudentie over de risicoaansprakelijkheden toepassen op complexe praktijksituaties in de personenschade;
 • contractuele aansprakelijkheid uitleggen en de regelgeving en jurisprudentie over werkgeversaansprakelijkheid toepassen in concrete letselschadezaken;
 • de geselecteerde relevante regelgeving en jurisprudentie over vervoerdersaansprakelijkheid benoemen en in praktijksituaties toepassen;
 • de wettelijke regeling van de geneeskundige behandelingsovereenkomst en de grond van de medische aansprakelijkheid benoemen;
 • de wettelijke regels over subrogatie en regres benoemen en een regresclaim op juiste gronden controleren, beoordelen en accorderen, dan wel afwijzen;
 • kun je aangeven welke partijen betrokken zijn bij het burgerlijk proces- en bewijsrecht, wie wat moet bewijzen en heb je inzicht in de verschillende civiele procedures;
 • de bestaande regelgeving, wetten en verdragen van het internationaal privaatrecht gericht op ongevallen benoemen, zonder van alle ins- en outs op de hoogte te zijn; hiermee kun je de specialisten bevragen.

Welke voorkennis en ervaring heb je nodig?

Je hebt hbo-denkniveau. Deze e-learning bouwt voort op de basisopleiding van de NIVRE Register-Expert en ziet specifiek toe op de verdere vaktechnische opeiding en ontwikkeling van de Personenschade-expert.

Wat ontvang je na afronding van de module aansprakelijkheidsrecht?

Een bewijs van deelname.


Tijdens de e-learning module aansprakelijkheidsrecht komen de volgende onderwerpen aan de orde:

 • de aansprakelijkheid op grond van de onrechtmatige daad (en de hierbij geldende stelplicht en bewijslast)
 • de aansprakelijkheid op grond van kwalitatieve aansprakelijkheid en de bewijslast
 • werkgeversaansprakelijkheid
 • subrogatie- en regresrecht
 • burgerlijk proces- en bewijsrecht
 • contractuele aansprakelijkheid
 • vervoerdersaansprakelijkheid
 • geneeskundige behandelovereenkomst
 • internationaal privaatrecht

 • Anoniem - Beoordeling: 9/10
  Handig om alles nog een keer de revue te laten passeren

Opleidingen Incompany

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie.

Hulp nodig?

Bel ons en wij helpen je graag.

Ellen Blonk
030 231 53 14
[email protected]
Veelgestelde vragen
Deel deze pagina

Nieuwsbrief

Wil jij als eerste belangrijke informatie ontvangen over de opleidingen en trainingen binnen jouw rechtsgebieden? Schrijf je dan hier in.

Cursussen die je misschien ook interessant vindt

Training omgaan met cultuurverschillen**

Bewustwording van culturele verschillen in de communicatie en hoe je dat kunt inzetten
5 NJ (PO) Verdiepingsniveau

OSR-Mzl: Personenschade Leergang Middelzwaar Letsel

Unieke leergang middelzwaar letsel met examen
Onbekend

Actualiteitencursus slachtofferzaken: vordering benadeelde partij**

Echte verdieping en actualiteiten in het bijstaan van slachtoffers
5 J (PO) Verdiepingsniveau

Training overtuigend presenteren en pleiten**

Met persoonlijke tips en handvatten waar je direct mee aan de slag kunt
6 NJ (PO) Verdiepingsniveau