Wwft voor de sociale advocatuur
Iedere advocaat moet over voldoende kennis beschikken en zich bewust zijn van de verplichtingen die voortvloeien uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). De wet is voor iedereen gelijk, maar de situaties waarin deze wordt toegepast en de kennis die daarvoor nodig is, verschilt naar de aard van het kantoor.
Daarom heeft OSR in samenwerking met de Praktizijnssociëteit een cursus Wwft ontwikkeld die speciaal bedoeld is voor de sociale advocatuur. Met onderwerpen die direct raken aan jouw bedrijfsvoering zoals:
- Wat doe je met cliënten die de eigen bijdrage contant willen betalen?
- Wat doe je met cliënten die 'alvast) voor een volgende procedure willen betalen? Je speelt dan voor bank en dat mag niet.
- (hoe) Mag je vergoedingen betalen aan clienten zonder bankrekening?
- Hoe check je je client op Wwft-zaken als deze geen bankrekening heeft?
- De clienten komen doorgaans 'vers' uit het buitenland aan of de IND twijfelt aan de identiteit. Hoever strekt het onderzoek dat je moet doen?
- Soms hebben cilenten in Nederland geen bankrekening, maar hun familie wel. Mag het geld dan naar familie?
- Client is lid van een politieke oppositiegroep die in het land van herkomst is aangemerkt als terroristische organisatie. Hij zegt een onderdrukt vrijheidsstrijder te zijn. Aan de client komt een dwangsom of schadevergoeding toe. Mag je die overmaken?
- Wat te doen met nooit geclaimde derdengelden?
Tijdens deze cursus geven de docenten Suzanne Hendrickx en Bas Martens antwoord op de toepasselijkheid van de Wwft bij dit soort vragen. Op een systematische en praktische wijze worden de verplichtingen en de te volgen stappen doorgenomen en is er aandacht voor het risicomanagement-beleid van het advocatenkantoor.
Wat is de doelgroep?
De cursus is ontwikkeld voor advocaten die werkzaam zijn in de sociale advocatuur. Voor deze cursus kan daarom een beroep gedaan worden op het fonds ondersteuning van de sociale advocatuur waarmee de helft van het cursusgeld gesubsidieerd wordt.
Wat is de cursusvorm?
De cursus is onderdeel van het eindejaarscongres. Deze cursus bestaat uit een bijeenkomst van twee uur. De docenten wisselen kennisdeling af met een quiz en de behandeling van voorbeelden en praktijkvragen.
Wie zijn de docenten?
Wat leer je tijdens de cursus Wwft?
Na afloop van deze cursus:
- ben je in staat om te herkennen welke diensten onder de werking van de Wwft vallen (en welk soort diensten en handelingen beslist niet);
- Heb je antwoorden op specifieke Wwft vragen die veel voorkomen in de sociale advocatuur.
- kun je in situaties waar de Wwft van toepassing is de voorgeschreven verplichtingen uitvoeren en naleven.
Wat ontvang je na afronding van de cursus Wwft?
Na afronding van deze cursus en het met goed gevolg beantwoorden van een toets met drie meerkeuzevragen per sessie, ontvang je:
- bewijs van deelname:
- 2 PO J-punten.