Funderend onderwijs
Het onderwijsrecht is een dynamisch rechtsgebied. De rechten en plichten van betrokkenen in het onderwijs zijn in uitgebreide, complexe en steeds veranderende regels vastgelegd. Wat is de rechtspositie van docenten, leerlingen en ouders? Hoe zit het met medezeggenschap en wat is ‘passend onderwijs’?
De docenten geven een overzicht van de Wet op het primair onderwijs (WPO) en de Wet op het voortgezet onderwijs (WVO). Je krijgt inzicht in de rechtspositie van leerlingen, ouders, docenten, bestuur en medezeggenschapsraad. Daarnaast worden thema’s als de toelating en de verwijdering van leerlingen, de mate van aansprakelijkheid van onderwijsinstellingen en de verplichtingen bij leerlingen met een handicap of ondersteuningsbehoefte behandeld. Aan de hand van oordelen uit de rechtspraak en klachten- of geschillencommissies wordt duidelijk gemaakt hoe het recht op onderwijs in de praktijk invulling krijgt.
Wat is de doelgroep?
De basisopleiding onderwijsrecht PO en VO is bedoeld voor juristen, maar ook voor bijvoorbeeld directies, stafleden van besturen en medezeggenschapsraden, die meer willen weten over de juridische kaders in het onderwijs. De thema’s zijn voor de basisopleiding onderwijsrecht PO en VO en voor de basisopleiding onderwijsrecht beroeps- en hoger onderwijs gelijk, de invulling van deze basisopleiding is toegesneden op het PO en VO.
Wat is de cursusvorm?
Deze basisopleiding bestaat uit vijf modules: vijf bijeenkomsten van een dag. Vóór iedere cursusdag bereid je je voor met lesstof uit het studieboek en kun je een casus uit je eigen praktijk insturen (facultatief). Voor deze basisopleiding maken we ook gebruik van onze interactieve digitale leeromgeving.
Bij deze basisopleiding ontvang je het Basisboek Onderwijsrecht onder redactie van Pieter Huisman (Sdu, 2e druk).
Wie zijn de docenten?
- Miek Laemers
- Pieter Huisman
- Jochem Streefkerk
- Willem Lindeboom
- Dik Berkhout
- Marion Scholtes
- Stijn Voskamp
Wat leer je tijdens de basisopleiding onderwijsrecht PO en VO?
Na afloop van deze basisopleiding:
- ben je op de hoogte van de structuur van de onderwijswetgeving in Nederland;
- heb je kennis van en inzicht in bestuur en medezeggenschap in onderwijsinstellingen;
- ken je de rechten en plichten van ouders en leerlingen in onderwijs en passend onderwijs;
- ben je op de hoogte van de rechtspositie van onderwijspersoneel;
- heb je kennis van de bekostiging van onderwijs en de Wet op het onderwijstoezicht (Wot);
- kun je deze kennis toepassen in je eigen praktijk.
Wat ontvang je na afronding van de basisopleiding onderwijsrecht PO en VO?
- 25 PO-punten. Deze cursus is door de NOvA erkend als PE-cursus;
- bewijs van deelname.
Wat betekent het regeerakkoord op hoofdlijnen voor het onderwijsrecht?
Wil je alvast een voorproefje en weten wat het regeerakkoord in hoofdlijnen betekent voor het bestuursrecht? Bekijk dan het online spreekuur!