Basiscursus praktische arbeidsmigratie

Startdatum13 oktober 2025
LocatieOnbekend
Aantal lesdagen2
Uiterste inschrijfdatum 15 september 2025
PO punten10 PO (J)
Basiscursus praktische arbeidsmigratie Zeer praktijkgericht en interactief programma met ruimte mogelijkheid voor inbreng eigen casuïstiek
1275,- (excl. BTW)

Startdatum:


Direct inschrijven

10

Verplichtingen en recente ontwikkelingen arbeidsmigratie

In deze cursus krijg jij antwoorden op jouw vragen over arbeidsmigratie. Of je nu als advocaat, of als in house counsel of als HR professional werkzaam bent, op de hoogte zijn van de verplichtingen en meest recente ontwikkelingen op dit terrein is essentieel. Deze cursus helpt bij het goed adviseren over verblijfsvergunningen en de daaraan hangende verplichtingen en rechten. Verschillende actuele punten op het gebied van het vreemdelingenrecht, zoals de WagWeu, de Brexit, en Waadi komen tijdens deze cursus aan bod.

In de praktijk zien we regelmatig dezelfde vragen langskomen bij werkgevers. Zo zijn er vaak vragen met betrekking tot de plichten als erkend referent, of het toepasselijke salariscriterium bij kennismigranten of vragen omtrent illegale tewerkstelling. Wat mag er bijvoorbeeld zoal ingehouden worden op het salaris en wat er gedaan kan worden indien er niet voldaan is aan het toepasselijke salariscriterium of er geen erkend referent is? Wat doe je als er bij het aannemen van nieuwe medewerkers niet voldaan kan worden aan het salariscriterium? Wordt er wel gedacht aan andere mogelijkheden dan de kennismigrantenregeling? Oplossingen kunnen bijvoorbeeld liggen in het creatief zijn met vergoedingen of het aanpassen van de arbeidsovereenkomsten met specifieke bepalingen voor vreemdelingen. Je krijgt tips and tricks over de diverse mogelijkheden en de wettelijke vereisten. Daarnaast leer je omgaan met wat er door instanties wordt vereist als de wet iets niet voorschrijft.

Wat is de doelgroep?

Deze cursus is bedoeld voor onder andere de volgende professionals:

 • HR professionals werkzaam bij een bedrijf dat een aantal werknemers in dienst heeft die van buiten de Europese Unie / EER / Zwitserland komen.
 • Advocaten in een aangrenzend rechtsgebied, bijvoorbeeld arbeidsrecht of vreemdelingenrecht en die op zoek zijn naar een praktische verdieping in de arbeidsmigratie.
 • Juristen actief op het gebied van (internationaal) arbeidsrecht of vreemdelingenrecht.

Wat is de cursusvorm?

Deze cursus beslaat 2 dagen van 5uur per dag, met in totaal 10 uur les.

Wie zijn de docenten?

Mandy Janzen-Westerburgen
Rutger de Graaf
Jahir Dijks

Wat leer je tijdens de cursus praktische arbeidsmigratie?

Na het volgen van deze cursus:

 • Begrijp je de belangrijkste begrippen van arbeidsmigratie en dat kennis van een bepaald rechtsgebied niet betekent dat ook arbeidsmigratie wordt begrepen;
 • kun je goed onderscheid maken tussen de verschillende soorten verblijfsvergunningen en tewerkstellingsvergunningen;
 • weet je wat de plichten van een (erkend) referent en hoe daar invulling aan te geven;
 • ken je de mogelijkheden bij illegale tewerkstelling;
 • weet je wat de sancties zijn bij het niet naleven van de wettelijke verplichtingen, waaronder de plichten als erkend referent op grond van de Wet Modern Migratiebeleid en met welke overheidsinstanties je dan te maken krijgt;
 • kun je een inschatting maken welke verblijfsvergunning en/of tewerkstellingsvergunning voor een vreemdeling in een bepaalde situatie kan worden aangevraagd en wat de vereisten zijn voor die vergunning of dat er überhaupt een tewerkstellingsvergunning nodig is:
 • ben je op de hoogte van verschillende actuele punten op het gebied van het vreemdelingenrecht, zoals de WagWeu, de Brexit, en Waadi

Welke voorkennis en ervaring heb je nodig?

Enige basiskennis op het gebied van (internationaal) arbeidsrecht of vreemdelingenrecht is vereist. Er wordt natuurlijk een korte samenvatting gegeven, maar basiskennis is wenselijk om de rest van de cursus goed te kunnen volgen. Het vertrekpunt is dat je op de hoogte bent welke werknemers in het bezit moeten zijn van een verblijfsvergunning en/of tewerkstellingsvergunning. Daarnaast moet je al (gedeeltelijk) onderscheid kunnen maken tussen de verschillende soorten verblijfsvergunningen en tewerkstellingsvergunningen.

Wat ontvang je na afronding van de cursus praktische arbeidsmigratie?

 • bewijs van deelname
 • 10 PO (J) punten
Datum Tijd
13 oktober 2025 10:00 uur - 16:30 uur
14 oktober 2025 10:00 uur - 16:30 uur

 • Marissa Marissa Kok - Beoordeling: 9/10
  De cursus geeft een goed beeld van de (on)mogelijkheden op het gebied van arbeidsmigratie, echt het gevoel dat ik nu een totaalplaatje heb. Tevens is de cursus een goede mix van (herhaling van) de basis en verdieping, dus interessant voor beginners en al wat meer gevorderden. De docent brengt het hartstikke levendig, de dag vloog erbij. En last but not least, je gaat naar huis met goeie tips (waar moet je op letten) die je meteen kan toepassen in de praktijk.
 • Anoniem - Beoordeling: 10/10
  Uitstekend

Opleidingen Incompany

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie.

Hulp nodig?

Bel ons en wij helpen je graag.

Ellen Blonk
030 231 53 14
[email protected]
Veelgestelde vragen
Deel deze pagina

Nieuwsbrief

Wil jij als eerste belangrijke informatie ontvangen over de opleidingen en trainingen binnen jouw rechtsgebieden? Schrijf je dan hier in.

Cursussen die je misschien ook interessant vindt

Actualiteitencursus arbeidsrecht**

Nieuwste jurisprudentie en meest recente ontwikkelingen van wetgeving
5 PO (J) Verdiepingsniveau

Actualiteitencursus Unieburger en recht op sociale zekerheid**

In één keer helemaal op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
3 PO (J) Verdiepingsniveau

Basiscursus Effectief procederen bij vreemdelingenzaken in hoger beroep

Unieke kans om jouw vragen te stellen aan twee experts vreemdelingenzaken
NOvA 5 J Onbekend

Actualiteitencursus arbeidsongeschiktheidsrecht**

NIeuwste jurisprudentie en meest recente ontwikkelingen van wetgeving
5 PO (J) Verdiepingsniveau