In deze driedaagse cursus leg je een gedegen basis van het insolventierecht. Naast juridische kennis leer je ook de basis voor het interpreteren en beoordelen van bedrijfscijfers. Na afloop van deze cursus ben je in staat om in brede zin te adviseren in insolventiekwesties.
Het insolventierecht lijkt het exclusieve terrein van de curator. Maar het speelveld is breder. Denk bijvoorbeeld aan juristen en insolventiemedewerkers bij advocatenkantoren en rechtbanken die faillissementsdossiers voorbereiden. Of aan juridisch adviseurs van aandeelhouders, pand- en hypotheekhouders, producenten, leveranciers en afnemers van een insolvente onderneming bijstaan.
Om in insolventies te kunnen adviseren heb je naast juridische kennis óók inzicht in de relevante bedrijfscijfers nodig. Het is van belang dat je begrijpt over welke bedrijfseconomische informatie je dient te beschikken én dat je vervolgens aan de hand van deze bedrijfseconomische informatie kunt beoordelen hoe de financiële situatie van de onderneming daadwerkelijk is. In deze cursus leggen we daar waar nodig de link tussen de juridische thema’s en de bedrijfscijfers.
Doelgroep
Deze basiscursus is ontwikkeld voor juristen en juridisch medewerkers die werkzaam zijn in de insolventiepraktijk of die in hun praktijk of functie veelvuldig te maken krijgen met het insolventierecht. Deze basiscursus is zeker ook geschikt voor bewindvoerders Wsnp die een bredere kennis van het insolventierecht willen verkrijgen.
Opzet van de cursus
Deze basiscursus bestaat uit drie fysieke bijeenkomsten van elk een dag (6 contacturen). Voorafgaand aan de start van de cursus vul je een intakeformulier in. Ook bereid je voor cursusdag 1 en 2 een casus voor die plenair wordt behandeld. De voorbereidingstijd per casus neemt een uur tijd in beslag. Tijdens de lesdagen is veel aandacht voor interactie. De docenten wisselen kennisoverdracht af met plenaire casuïstiek en praktijkvoorbeelden.
De basiscursus wordt verzorgd door een team van vier docenten, bestaande uit twee advocaten/curatoenr, een handelsrechter/rechter commissaris en een advocaat met een verleden in de accountancy.
NB Beschik je al over voldoende juridische basiskennis, maar wil je graag inzicht krijgen in het interpreteren en beoordelen van bedrijfscijfers in het kader van insolventie, dan kun je ook lesdag 3 los volgen. Neem hierover contact op via info@osr.nl.
Docenten
- Peter Fousert is advocaat insolventierecht en curator bij BosPlassinade AdvocatenNotarissen in Groningen.
- Wouter Weenink is advocaat insolventierecht en curator bij Van der Hel Advocaten in Almelo
- Matthieu Verhoeven is rechter sinds 1994. Sinds juli 2003 was hij voorzitter van de sector Civiel Recht en per 1 december 2009 is hij coördinerend vicepresident van de rechtbank Overijssel.
- Joost van Berk is advocaat gespecialiseerd in onder meer het ondernemingsrecht. Joost van Berk heeft een achtergrond in de accountancy.
Wat leer je?
Na afloop van deze cursus begrijp je de relevante juridische en bedrijfseconomische thema’s die spelen in het geval van insolventie en ken je de verschillende insolventieprocedures. Je bent in staat om deze insolventieprocedures voor te bereiden en belanghebbenden hierover te adviseren.
Na afronding ontvang je:
- 20 PO-punten. Deze cursus is door de NOvA erkend als PO-cursus;
- een bewijs van deelname