Procederen in personenschadezaken
Er wordt steeds meer geprocedeerd in personenschadezaken over verschillende onderwerpen in verschillende fasen van een zaak. Tijdens deze cursus bespreken we wanneer het de juiste tijd is in een zaak om te procederen en welke procedure dan het meest geschikt is. Daarnaast gaan we in op wat je met een procedure kunt bereiken en welke alternatieven er zijn voor een procedure.
Letselschadezaken kunnen lang duren. Een derde van alle zaken met een belang van meer dan € 10.000 wordt niet binnen twee jaar afgehandeld. Zowel door de benadeelde als door de aansprakelijke partij wordt tijdens deze zaken steeds meer geprocedeerd. Deze procedures kunnen over verschillende onderwerpen gaan. Denk bijvoorbeeld aan de aansprakelijkheidsvraag, het causaal verband, de bevoorschotting en de hoogte van de schade.
Het kan ook voorkomen dat partijen er juist alles aan doen om een procedure te voorkomen. Dit gebeurt vaak vanuit de goede intentie, maar zorgt niet altijd voor het gewenste resultaat. Geschilpunten kunnen een goede afwikkeling van de zaak in de weg staan en kunnen ervoor zorgen dat de verhoudingen verharden. Een procedure kan dan alsnog nodig zijn.
De volgende onderwerpen staan centraal in deze cursus:
- de verschillende soorten procedures;
- de verschillende fasen van een zaak, de daarbij behorende knelpunten en de daarvoor meest geschikte procedure;
- de alternatieven voor procederen;
- het maken van de optimale keuze maken in praktijksituaties.
Wat is de doelgroep?
De cursus is bedoeld voor juridisch professionals in de personenschade, zoals letselschade advocaten, bedrijfsjuristen, belangenbehartigers, letselschade-experts en letselschadebehandelaars bij aansprakelijkheids- of rechtsbijstandsverzekeraars, schaderegelings- of expertisebureaus die zelf procederen, laten procederen of waartegen wordt geprocedeerd.
Wat is de cursusvorm?
De cursus bestaat uit een bijeenkomst. Tijdens de praktijkgerichte cursus behandelt de docent verschillende praktijkvragen die het uitgangspunt vormen voor discussie. Daarnaast wordt er tijdens de cursus (eigen) casuïstiek behandeld.
Wie is de docent?
Wat leer je tijdens de basiscursus effectief procederen in personenschadezaken?
Je kunt:
- beoordelen wanneer er en op welke wijze het beste kan worden geprocedeerd;
- uitleggen wat er met welke procedure kan worden bereikt;
- beredeneren wanneer je wel of niet (laat) procederen;
- beoordelen wat het alternatief is voor een procedure;
- in praktijksituaties de optimale keuze maken.
Welke voorkennis en ervaring heb je nodig?
Wij verwachten van de deelnemers dat zij ervaring hebben met het behandelen van personenschadezaken.
Wat ontvang je na afronding van de basiscursus effectief procederen in personenschadezaken?
- Een bewijs van deelname